Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Åpner hotell med «verdens verste utsikt»

Kunstneren Banksy har dekorert innsiden av hotell på Vestbredden. 

DÅRLIG UTSIKT: Graffitikunstneren Banksy har dekorert deler av hotellet som blir beskrevet som det hotellet i verden med verst utsikt. Hotellet ligger rett ved israelerens mur mot Vestbredden i byen Betlehem. Video: AP Vis mer Vis mer

(Dagbladet): - Jeg tror det vil være en fin opplevelse å komme hit og få oppleve hvordan de lokale i Betlehem har det.

Palestinske Wisam Salsaa skal senere i mars åpne et helt nytt gjestehus i Betlehem, skriver AP. Navnet på gjestehuset er The Walled Off Hotel, og er dekorert av den folkeskye graffitikunstneren Banksy.

Men det er ikke kunsten som har gitt hotellet det lite positive kallenavnet.

- Dette er det hotellet i verden med verst utsikt. Utsikt mot muren, forteller Salsaa til nyhetsbyrået.

Se utsikten, og hotellets kunst, i videoen øverst i saken.

Ser ut på en høy mur

Rett utenfor soveromsvinduene kan gjestene se ut på muren israelerne har reist mellom dem og palestinerne på Vestbredden.

Britiske Banksy, som bare er kjent for et pseudonymet, er kjent for sine satiriske verk innenfor alt fra politikk, religion, krig, fattigdom og miljø.

Gjestehuset har ni rom. Det kanskje mest spektakulære er rom nummer tre. Her er en hel vegg dekorert av Banksy. Bildet viser to unge gutter i en putekrig. En israeler, og en palestiner.

The Walled Off Hotel åpner for gjester 11. mars, men fredag ble utvalgte reportere invitert inn for å få en omvisning av hotelleieren. Budskapet til Salsaa er klart:

- Dette er vårt land. Jeg er født her, og familien min har bodd her i generasjoner. Jeg tror dette er en fantastisk mulighet for meg til å forsøke å promotere dialog og forståelse for vår situasjon. Forhåpentligvis kan vi bidra til at denne muren faller, og til at det blir fred i denne regionen, sier han til AP.

Hotellet har også et museum med Banksys politisk inspirerte verk.

- Kunsten tolker Storbritannias rolle i Midtøsten, og spesielt i Palestina, sier kurator Gavin Grindon til nyhetsbyrået.

Hele prosjektet har tatt 14 måneder å ferdigstille, og alt har blitt gjort i hemmelighold for å verne identiteten til den diskrete kunstneren. Banksys identitet har alltid vært et mysterium, men hans verk har blitt solgt for opp til 1,8 millioner dollar på auksjoner.

Den anerkjente britiske kunstneren har vært i Palestina tidligere. Under et hemmelig besøk tegnet han ei jente som blir dratt opp av ballonger. Kunstverket ble malt på muren som nå er vendt mot hotellet.

I fjor var han også på Gazastripen og laget kunst. I videoen og graffitiene gir kunstneren knallhard kritikk mot det han kaller den sterkestes part: Israel. Videoen starter med at Banksy kommer inn gjennom den eneste «åpne» grensa: De trange og farlige tunnelene som er gravd ut under ørkenen - fra det sørlige Gaza og inn i Egypt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media