Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Åpner på lørdag: Har ikke hørt om så tidlig åpning av skianlegg i Norge noen gang

Geilo: - I helga blir det kjempeforhold.

SPENN PÅ SKIA: Det er fortsatt bladet på bjørka, men et nytt opplegg for kunstsnø gjør at Geilo skisenter åpner den første bakken allerede lørdag, melder Skiinfo.no. Foto: MUSTASCH MEDIA
SPENN PÅ SKIA: Det er fortsatt bladet på bjørka, men et nytt opplegg for kunstsnø gjør at Geilo skisenter åpner den første bakken allerede lørdag, melder Skiinfo.no. Foto: MUSTASCH MEDIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Et nytt opplegg for kunstsnø gjør at Geilo skisenter åpner den første bakken allerede lørdag, melder Skiinfo.no.

Redaktør i Skiinfo.no, Eirik Aspaas, har ikke hørt om tilsvarende tidlig åpning av et vinteråpent skianlegg i Norge tidligere.

- Ikke det jeg veit. Det snør jo ikke i Norge i september, sir han til Dagbladet.

Det unike nå er kombinasjonen av snøen som falt i fjor, og at det kan lages kunstsnø i plussgrader, forteller Aspaas.

- Blir kjempeforhold Etter sesongen i fjor ble det lagret over 30 000 kubikkmeter snø. 10 000 kubikkmeter har smeltet, men med over 20 000 kubikkmeter igjen var det mer enn nok for å lage en base med snø i bunn.

Det nye kunstsnøanlegg er laget slik at den trekker ut varmen av tilført vann slik at det fryses ned. Deretter blir dette til is som finkvernes og blåses ut over basen som vi lager med eksisterende snø, forklarer daglig leder i Geilo holiday, Henning Solhaug, til Skiinfo.no.

- Vi åpner en 400 meter lang og 30 meter bred nedfart, med en dybde på mellom 70 og 100 centimeter, sier Solhaug til Dagbladet, og skryter av overraskende bra kvalitet på snøen.

- I helga blir det kjempeforhold, sier han.

Åpent lørdag I første omgang er bakken åpen for vanlige folk på dagtid lørdag. Det samme er den mandag og tirsdag. Når bakken er åpen for menigmann avgjøres av når treningsgrupper holder av bakken, forteller Solhaug.

- Når den ikke er booket av treningsgrupper, er den åpen for alle. Søndag er fullbooket, så da er det stengt, sier han.

Hvor lenge snøen holder framover avhenger av været. Målsettingen er å holde åpent fram til ordinær sesongstart:

- På værmeldingene så ser det litt stygt ut for øyeblikket, innrømmer han.

Millioninvestering Hvor mye den rekordtidlige åpninga koster, vil ikke Solhaug ved Geilo skisenter si eksakt. Anlegget har fått støtte av Innovasjon Norge, men Geilo tar det meste av kostnadene selv.

- Det er en betydelig investering, og kommer på en del millioner i infrastruktur og arbeidskraft, sier Solhaug.

Han mener prosjektet er avgjørende for framtida til skianlegg i landet, som har hatt utfordringer med klimaet de siste åra.

- Vi vet andre skianlegg er spente. Jeg har inntrykk av at vi blir heia på av både bransjen og markedet, sier Geilo-sjefen.

Blant de første i Europa Redaktøren i Skiinfo.no skal selv teste anlegget til helga. På spørsmål om det marked for alpint så tidlig, svarer Aspaas:

- Det vil vi finne ut av nå. Dette er for dem som savner snøen veldig, men det er mange av oss. 

- Av vinteråpne anlegg som ikke har isbre, er det Geilo som åpner først. Så vidt jeg veit er Geilo også blant de første skianleggene som sesongåpner i Europa, sier Aspaas.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!