Sommerferie

Apollo dropper Tyrkia fra feriekatalogen

Alle norske charterselskap reduserer sterkt - med ett unntak.

TYRKISK SVIKT: Så og si alle norske charterselskap reduserer kapasiteten til Tyrkia betydelig neste sommer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TYRKISK SVIKT: Så og si alle norske charterselskap reduserer kapasiteten til Tyrkia betydelig neste sommer. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

I toppåret 2013 reiste omlag 400000 nordmenn på ferie til Tyrkia. Prognosene for 2017 er godt under 50000.

- Personlig synes jeg det er trist. Tyrkia er et flott og prisgunstig ferieland med lang sesong hvor det er gjort store investeringer, ikke minst på hotellfronten, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i TUI (tidligere Star Tour), til Dagbladet.

- Vi reduserte antall avganger med femti prosent allerede i 2016, og må dessverre redusere ytterligere i 2017. Vi må innrette oss etter den fallende etterspørselen, sier Aspengren, som presiserer at Tyrkia ikke strykes av kartet selv om avgangene blir færre.

- Heldigvis er det mange som er glad i Tyrkia og gjerne vil fortsette å reise dit. Vi kommer til å ha tilbud både fra Oslo, Stavanger og Trondheim også denne sommeren, sier Aspengren.

TUI kommer til å kompensere reduksjonen i reiser til Tyrkia med økt satsing på andre lavkostland som Bulgaria, Kroatia og i år også Montenegro og vil også satse enda sterkere på Spania.

Kutter helt

Reisebyrået Apollo går enda mer drastisk til verks, og vil ikke sende et eneste charterfly til Tyrkia kommende sommer.

- Jeg tror aldri jeg har sett en så stor turistsvikt, som nå skjer i Tyrkia. I rekordåret 2013 dro nærmere 400 000 nordmenn på pakketur dit – neste år blir antallet under 45 000.

- Jeg håper dette er en utvikling som vil snu på sikt, sier administrerende Erik Haug i en pressemelding.

Han bekrefter at Apollo ikke kommer til å tilby charter til Tyrkia kommende sommer, men til gjengjeld øker kapasiteten på kjerneområdene Hellas og Kroatia.

Store problemer

Den massive turistsvikten til Tyrkia skyldes flere terrorangrep kombinert med politisk uro. Turistene søker steder de oppfatter som tryggere. Svikten har allerede fått store konsekvenser internt i Tyrkia da flere hoteller og restauranter har mistet store deler av kundegrunnlaget sitt. Også Turkish Airlines har sett seg nødt til å sette flere titalls fly i opplag.

- Det sier seg selv at en slik turistsvikt merkes. Særlig når halvparten av engelskmennene og tyskerne uteblir, sier informasjonsshef Elisabeth Larsen-Vonstedt i Ving Norge.

Ving reduserte også kapasiteten til Tyrkia i 2016, og nedskalerer med ytterligere 20 prosent kommende sommer.

- Vi har en ambisjon om å selge 16000 reiser, og det tror jeg skal gå greit. Konsepthotellene våre i Tyrkia er godt likt, og det er fortsatt et kundegrunnlag, selv om det er sterkt redusert, sier Larsen-Vonstett som tilbyr direktefly både fra Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.

En viss optimisme

Detur er et selskap som har hatt Tyrkia som en av sine hovedsatsingsområder, men har på ingen måte sluppet unna turistsvikten.

- Nei, vi har sett oss nødt til å følge etterspørselen, og har kuttet drastisk, sier presseansvarlig Sigrid Undfjord Otterlei til Dagbladet.

- Men vi registrerer nå en viss optimisme ikke minst blant tyrkiske myndigheter. De ser tegn til at turiststrømmen kan øke noe kommende sommer, sier Undfjord Otterlei i Detur, som satser mer på Kreta i påvente av at turismen til Tyrkia skal ta seg opp igjen.

Beholder kapasiteten

Tyrkiareiser er, som navnet tilsier, spesialister på reiser til Tyrkia, og flyr mange nordmenn til Antalya-området. det akter de å fortsette med også i 2017.

- Vi beholder så godt som samme kapasitet som tidligere, og satser på fulle fly. Vi velger å være optimister og registrerer at den tyrkiske turistnæringen med hjelp av myndighetene er svært aktive i sin markedsføring av landet som turistdestinasjon, sier Fatih Fadir i Tyrkiareiser til Dagbladet.

Selskapet starter sesongen i april, og tilbyr reiser både fra Haugesund. Kristiansand, Bergen og Oslo.