- Arbeidsgivere tyner regelverket så langt de tør

Arbeidsrettseksperter reagerer på arbeidsforholdene i dagligvarebransjen.

VARSLET FAGFORENINGEN: I bakgrunnen forbundsleder i Negotia Monica A. Paulsen, advokat Kristoffer Lien Heitmann og tidligere tillitsvalgt Herman Gjeitanger.Foto: Jørn Moen
VARSLET FAGFORENINGEN: I bakgrunnen forbundsleder i Negotia Monica A. Paulsen, advokat Kristoffer Lien Heitmann og tidligere tillitsvalgt Herman Gjeitanger.Foto: Jørn Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet har skrevet om varefremmeren «Arne» som fortalte om gratis overtid, nulltimerskontrakter og ubetalt kjøring i arbeidstiden hos Manpowergroup Solutions avdeling Retail (MGS).

Arne er en av over 200 varefremmere som mistet jobben i Orkla ved nyttår. Da han fikk tilbud fra MGS om å jobbe med de samme oppgavene han hadde hatt i flere år i Orkla, i tillegg til å ha ansvar for noen mindre leverandører, takket han ja.

- Det var rot fra første dag. Betingelsene var uklare, kjørerutene ble endret underveis, andre ble satt til å gjøre mine oppgaver, og det ble mye ekstra kjøring på kryss og tvers, sa Arne, som frykter konsekvensene av å stå åpent frem i media og derfor ikke ønsker å ha navn og bilde på trykk i Dagbladet.

Administrerende direktør Lars Arne Hoff i Manpowergroup Solutions (MGS) kjenner seg ikke igjen i kritikken.

- Vi oppfyller alle krav i arbeidsmiljøloven. Fastansettelseskontraktene til MGS tilfredsstiller lovens krav om å være løpende og tidsubegrenset. Lovens regler om opphør av arbeidsforhold gjelder, og arbeidstakerne sikres lovens forutsigbarhet i form av reiseruter som i høyeste grad innebærer et reelt stillingsomfang. De som vi den siste tiden har måttet ansette midlertidig, er lovlig hjemlet i vilkårene for midlertidig ansettelse i arbeidsmiljøloven, sier han.

Les hele svaret fra MGS her.

I ytterkant av loven

Dagbladet har bedt en jurist gå gjennom tre arbeidskontrakter mellom Manpowergroup Solutions og såkalte varefremmere, som har ansvar for vareplassering i butikkhyllene, produktdemonstrasjoner og andre salgstjenester i dagligvarebransjen,

- Det synes for meg nokså opplagt at arbeidsgiver her har lagt seg helt i ytterkant av - kanskje over - grensen for hvilke krav arbeidsmiljøloven stiller til en arbeidsavtale, sier advokat Kjell Edvardsen, advokat og partner i Tenden Advokatfirma.

Den siste tiden er fagforeningen Negotia blitt kontaktet av flere som forteller at de jobber gratis overtid, ikke får betalt for kjøring i arbeidstiden og har kontrakter uten spesifisert stillingsprosent.

Advokat Edvardsen mener at Manpowergroup Solutions beveger seg helt i grenseland av hva som er lov. Edvardsen har tidligere jobbet som forbundsadvokat i Fagforbundet/LO.

- Arbeidsavtalene etablerer et arbeidsforhold der svært mye av risikoen er overført fra Manpowergroup Solutions som arbeidsgiver, til den enkelte arbeidstaker, sier han.

MER RISIKO FOR ARBEIDSTAKER: Advokat Kjetil Edvardsen mener at arbeidskontraktene ligger i grenseland av hva som kan være lovlig.
MER RISIKO FOR ARBEIDSTAKER: Advokat Kjetil Edvardsen mener at arbeidskontraktene ligger i grenseland av hva som kan være lovlig. Vis mer

- Kompliserte kontrakter

- I sum synes disse arbeidsavtalene å ligge helt i grenseland av hva som passerer som akseptabel vernestandard i det regulerte norske arbeidslivet. Lovens unntaksbestemmelser er benyttet til det fulle, uten at det er opplagt at forhandlingsstyrken til den enkelte tilrettelegger er særlig sterk, sier Edvardsen.

Det er også etablert tallmessige terskler for når en oppsigelse er saklig, påpeker advokaten. Dette kan stå i strid med kravet til saklig grunn for oppsigelser i arbeidsmiljøloven paragraf 15-7, som krever en konkret individuell vurdering.

Kontraktene er nokså kompliserte, noe som gjør at det for en del arbeidstakere trolig er vanskelig å forstå hva som er avtalt, mener han.

- Arbeidsmiljøloven krever at fast ansatte skal ha en forutsigbarhet, og det skal gjelde flere sider ved ansettelsesforholdet. Slik jeg ser det, må all tid mellom oppdrag samme dag som et utgangspunkt være arbeidstid der det skal betales lønn. Endringsadgangene når det gjelder tid, sted og omfang av arbeid synes også svært vide.

Lovens hovedformål er å sikre trygge arbeidsforhold, noe disse avtalene, etter min forståelse, ikke tilfredsstiller fullt ut. Kjetil Edvardsen

Arbeidsmiljøloven pålegger også arbeidsgivere å arbeide for flest mulig arbeidstakere i fulle stillinger, ved at deltidsansatte har fortrinnsrett fremfor nyansettelser.

- Det kan se ut som om denne organiseringen av arbeidskraften ikke legger opp til dette. Det er vanskelig å uttale seg skråsikkert om lovligheten av de enkelte formuleringer, ettersom jeg ikke kjenner praksisen på arbeidsplassen.

- Likevel synes det for meg nokså opplagt at arbeidsgiver her har lagt seg helt i ytterkant av - kanskje over - grensen for hvilke krav arbeidsmiljøloven stiller til en arbeidsavtale. Lovens hovedformål er å sikre trygge arbeidsforhold, noe disse avtalene, etter min forståelse, ikke tilfredsstiller fullt ut, sier advokat Edvardsen.

BEKYMRET: Elin Ørjasæter, høyskolelektor og forfatter, synes flere og flere arbeidsgivere legger seg i ytterkant av loven. Foto: Christine Heim
BEKYMRET: Elin Ørjasæter, høyskolelektor og forfatter, synes flere og flere arbeidsgivere legger seg i ytterkant av loven. Foto: Christine Heim Vis mer

- Legger seg i ytterkant av loven

- Å slå fast om noe er lovlig med stor L eller ulovlig med stor U, kan i mange tilfeller ikke gjøres før saken er prøvd for retten. Men jeg er bekymret for at dette ser ut til å være et mønster som ser ut til å gjelde for flere deler av arbeidslivet, nemlig at arbeidsgivere har begynt å legge seg i ytterkant av loven. Og det skjer mer konsekvent, systematisk og i større omfang enn før, sier Elin Ørjasæter, førstelektor ved Høyskolen Kristiania.

Hun underviser i personalledelse og har skrevet flere bøker om arbeidsrett og ledelse.

Særlig innenfor bemanningsbransjen er det flere eksempler på arbeidsgivere som tyner regelverket så langt de tør - og som heller tar rettssaken hvis den kommer, mener Ørjasæter.

Dette ser ut til å være et mønster som ser ut til å gjelde for flere deler av arbeidslivet. Elin Ørjasæter

De som jobber i bemanningsbransjen har gjerne en ensom jobb, påpeker hun. De har ikke noe arbeidsmiljø, og det er vanskeligere å organisere seg.

- Det er en generell trend i den vestlige verden at teknologi kan brukes til å overvåke arbeidstakerne totalt. Nettopp derfor er det viktig at de har et arbeidsmiljø, og at de har muligheten til å kunne organisere seg, sier Ørjasæter og legger til:

- Hvis man legger sammen alt dette - man tyner de midlertidig ansatte til det ytterste, foretar gjennomsnittsberegning av arbeidstimer og overvåker de ansatte - kan man ende opp en type ansettelsesforhold som er langt fra lovgivers intensjon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer