Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Årets beste bilkjøp

Hvis du ikke vil ha med familien på tur.

SOMMERGLEDE: Alt du behøver er en Mazda MX-5, og en svingete landevei. Foto: Terje Bjørnsen
SOMMERGLEDE: Alt du behøver er en Mazda MX-5, og en svingete landevei. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer

Dette er en av våre absolutte favorittbiler, med hyggelig pris og masse roadsterglede.

Mazda MX-5 er en bil vi gjerne kjører på test. Og det er en bil vi har fulgt tett, helt siden den definerte hva en moderne roadster skal være tilbake i 1990.

I fjor var det en spesialmodell som feiret 20 år med MX-5. I år har Mazda laget en «special edition»-versjon av MX-5. Normalt sett er vi litt skeptiske til utstyrsversjoner av modeller som har vært på markedet noen år, men som vanlig: Etter fem minutter bak rattet er vi sjarmert i senk av MX-5.

Kjøreegenskaper: 6 Jo, det er sportsbiler som har mer veigrep enn Mazda MX-5. Men det er ikke mange som kombinerer den grasiøse presisjonen og lettbente innstyringen som forunderlig nok en bil til snaue 300 000 kroner kan by på.

Enten du cruiser rolig av gårde, eller utfordrer en svingete landevei, gir MX-5 helt klare og tydelige tilbakemeldinger.

Det gir et engasjement og en involvering i bilkjøringen du normalt sett kun finner i biler med trippel prislapp.

Motor: 4 Motoren er en enkel og grei firesylindret rekkemotor på 1,8 liter. De tørre tallene sier 126 hk ved 6500 o/m og 167 Nm ved 4500 o/m. Oversatt til normal norsk betyr det at du trenger turtall for at det skal skje ting under panseret.

Når vi etter hvert har lært oss å nyte moderne bensinturbomotorer, er det ikke fritt for at savnet blir merkbart også i sportslige MX-5.

Det er nesten så vi lukker øynene og maner frem 1,4-literen i Alfa Romeo Giulietta.

Det hjelper ikke at girkassen har kun fem trinn som i tillegg er spredt godt utover. Dermed havner du ofte i sumpa, der den momentsvake motoren ikke har mye å by på. Bilen formelig skriker etter en tettsteget sekstrinnskasse, lik den du finner på tolitersversjonen.

Ytelser: 5 Som nevnt i motorvurderingen, handler ytelser i Mazda MX-5 1,8 om turtall. Våre testresultater illustrerer også dette, siden vi faktisk klarte å kjøre 60-100 km/t-måling i 2. gir. Og mens den øvelsen går på høyst ordinære 7,1 sekunder med det mer naturlige valget av 3. gir, fyker det unna på 5,1 sekunder i 2. gir.

Utvekslingen i 3. gir passer bedre høyere opp i fart, 80-120 km/t gjøres unna på respektable 7,6 sekunder.

Lar du girspaken stå i fred i 4. og 5. gir, er det ikke mye som minner om sportsbil. Se for øvrig testresultatene til høyre.

Eksteriør: 6 Selv etter noen år på markedet ser Mazda MX-5 frisk og frekk ut i fasongen, og den spesielle fargen på vår testbil gir et passe moderne og fornyet uttrykk.

Interiør: 4 Mazda MX-5 handler om å holde fast ved den enkle, ekte bilgleden. Derfor er det viktig at heller ikke interiøret tar av og blir søkklastet med utstyr og følgende betjeningsbehov.

Det drar seg til en smule i «special edition»-versjonen, men ikke verre enn at vi kjenner igjen ekte MX-5 vare under skinnsetene. De er relativt komfortable, men MX-5 er fortsatt ikke en bil for deg som leter i XXL-hyllene etter klær.

Dashbordet er holdt i samme stil som originalen, noe vi takker og bukker for. At plastdetaljer og materialbruk er relativt enkelt, kan vi leve med, i alle fall så lenge vi innbiller oss at det sparer vekt.

Komfort: 4 Mazda MX-5 har et finpolert understell, som tross lav egenvekt klarer en forbløffende bra balanse mellom fasthet og presisjon på den ene siden, og relativt smidig omgang med ujevn veibane på den andre. Støynivået er merkbart i motorveifart med taket på: 74,7 dBA i 100 km/t.

LEKKER: Bilen behøver ikke koste en million for å vekke de rette følelsene. Foto: Terje Bjørnsen
LEKKER: Bilen behøver ikke koste en million for å vekke de rette følelsene. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer

Med taket av, blir vindsus en glede, og takket være den lille vindavviseren mellom nakkestøttene er trekken på et akkurat passe nivå.

Sikkerhet: 4 Sist man testet Mazda MX-5 hos EuroNCAP var tilbake i 2002, så de fire av fem stjernene den fikk den gangen, har ikke mye relevans nå.

Sikkerhetsutstyret er slik vi forventer i en liten roadstermodell med bl.a. sidekollisjonsputer. Den aktive sikkerheten er godt tatt vare på i form av et velfungerende ESP-system og gode bremser.

Pris/utstyr: 6 Ved siden av veiegenskapene, er kombinasjonen av pris og utstyr det beste med Mazda MX-5. For 299 900 får du roadster coupe-utgaven med fast metalltak som klapper sammen foran bagasjerommet.

I tillegg er utstyrspakken solid; 17-tommers alufelg, skinninteriør, cruisekontroll, Bluetooth med talestyring, CD/radio med MP3/WMA og AUX, samt litt aluminiumsdekor her og der for å sette deg i den rette stemningen.

Ta deretter med i betraktningen at MX-5 både holder seg godt i verdi og er kjent for å være pålitelig, så skulle smilet sitte ordentlig på plass.

Miljø: 4 En relativ lett bil på 1150 kilo og snille 126 hk burde klare bedre enn et blandet forbruk i EU-miks på 0,71 l/mil og CO2-utslipp på 167 g/km.

Det gjør den i og for seg også, siden MX-5 er en av de få bilene som bruker mindre drivstoff i vår testrunde enn på papiret.

Likevel blir vi ikke kjempeimponert av testresultatet på 0,65 l/mil, og kikker forhåpningsfullt noen år frem i tid da Mazda sannsynligvis lanserer en ny MX-5 med lavere utslipp og mer moderne motorteknologi.

Konklusjon: 5 Det er nærliggende å kåre Mazda MX-5 til årets beste bilkjøp, hvis kjøreglede per krone er en faktor som dominerer bilvalget. Samtidig som Mazda MX-5 er en levende klassiker og i en klasse for seg selv, er det likevel ikke til å unngå at verden går videre.

Og når den gjør det for Mazda MX-5, vil vi gjerne ha en tettsteget sekstrinns girkasse til 1,8-liters motoren, men aller helst en basismotor med mer moderne teknologi, lavere forbruk og større kjørbarhet enn dagens.

Les mer Alle de åpne bilene vi har testet
De beste brukte roadsterne
Vi har testet 82 biler til under 400 000

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KLASSISK: Instrumentbordet i Mazda MX-5 holder seg til godt etablert sportsbiltradisjon. Foto: Terje Bjørnsen
KLASSISK: Instrumentbordet i Mazda MX-5 holder seg til godt etablert sportsbiltradisjon. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer
LUKSUS: Skinnseter setter prikken over i-en i årets spesialversjon av Mazda MX-5. Foto: Terje Bjørnsen
LUKSUS: Skinnseter setter prikken over i-en i årets spesialversjon av Mazda MX-5. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer
EFFEKTIV: Den lille vindavviseren mellom nakkestøttene holder trekken på et passe nivå. Foto: Terje Bjørnsen
EFFEKTIV: Den lille vindavviseren mellom nakkestøttene holder trekken på et passe nivå. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer
GODT KJØP:  MX-5 gir mye for pengene og holder seg dessuten godt i verdi. Foto: Terje Bjørnsen
GODT KJØP: MX-5 gir mye for pengene og holder seg dessuten godt i verdi. Foto: Terje Bjørnsen Vis mer