Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Årets beste mobiltelefoner 2013

Alt fra iPhone 5S til billig-Nokia: Her er mobilene DinSide likte best i året som gikk.

NYE TRENDER: Fra utelukkende grått og sort har det i år blitt mer fargerikt. Når mobilene også har vært gode innvendig, har det vært et godt mobilår.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE  / DINSIDE.NO
NYE TRENDER: Fra utelukkende grått og sort har det i år blitt mer fargerikt. Når mobilene også har vært gode innvendig, har det vært et godt mobilår. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

DinSide.no: Det har vært en godt år. I alle fall for oss mobilinteresserte.

• 2013 var året da vi fikk vår første mobil med full HD-skjerm på 1080p, i Xperia Z. • Året da vi fikk noe så snodig som en mobil med doble fronthøyttalere, i HTC One. • Året da Nokia ga oss det beste mobilkameraet vi har sett, i Lumia 1020. • Året da Apple våget å sette en fingeravtrykkleser midt på sin iPhone 5S. • Året da Samsung forsøkte å få oss til å bruke mobilen på helt nye måter med Galaxy S4. • Og året da LG ville overbevise oss om at knappene burde ligge bak mobilen, med LG G2.
Ikke alt var like vellykket, men av de 34 modellene DinSide testet i år sitter vi igjen med hele 17 terningkast fem eller seks.

Og her er altså våre favoritter, delt opp i tre priskategorier.

Toppmodellene
iPhone 5S (iOS): Hvorvidt iPhone er den aller beste mobilen på markedet diskuteres opp og ned blant mobilentusiastene.

Det pene designet, den raske ytelsen, fingeravtrykkleseren som faktisk fungerer, og iOS 7 med sitt grensesnitt og app-utvalg gjør likevel denne mobilen til en vinner. Vi ga den terningkast seks, og begrunnelsen får du i vår test av iPhone 5S .

Sony Xperia Z1 (Android): Allerede i februar ble vi imponert av Sony Xperia Z, og senere på året kom Z1 og imponerte oss enda mer.

Dette beistet av en telefon kan bli vel stor for mange, og brukerkomforten er ikke alltid på topp. Men det faktum at du får rykende rask ytelse og et flott kamera i en vanntett kropp gjør dette til en av årets beste mobiler. Vi ga en den sterk femmer på terningen i vår test av Sony Xperia Z1.

Samsung Galaxy Note (Android): Vi på DinSide har vært skeptiske til årets trend: "Phablets", altså mobiler som er så store at de beveger seg over i nettbrett-segmentet.

Vi ga for eksempel Sony Xperia Z1 Ultra, Samsung Galaxy Mega og HTC One Max lunkne terningkast fire.

Men Samsung Galaxy Note 3 fortjener skryt. Mye fordi den faktisk kan brukes uten å slite deg ut, da den i dette segmentet må kalles både tynn og lett. Den byr også på mye ytelse, god batteritid, flott skjerm og en artig styrepenn, og fortjener absolutt en plass på denne listen. Begrunnelsen får du i vår test av Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy S4 (Android): Vil du ha en noe mindre Samsung-modell enn Note 3, er derimot Galaxy S4 svaret.

Du får en tynn og lett mobil som takler det meste, men samtidig synes vi den har massevis av unødvendige funksjoner som lukter mer jippo enn reell innovasjon. Den gjorde det heller ikke så godt i vår kameratest, som viser at modellen allerede begynner å bli noe utdatert. I vår test endte S4 på terningkast 5.

Samsung Ativ S (Windows Phone): Årets første Windows Phone-toppmodell fra Samsung ble også årets siste fra den kanten, for det er ingen tvil om at Android er Samsungs yndling.

Men Samsung Ativ S imponerte oss med sin flotte skjerm, gode batteritid og tidvis flotte kropp.

Kameraet stod dog ikke helt i stil, og Samsungs egen programvare kan ikke måle seg med Nokia sin. Ifølge Prisjakt.no er det nå få butikker som fortsatt har modellen, så prisen har nå blitt stivere. Også denne endte på en terningkast 5 i vår test.

Nokia Lumia 1020 (Windows Phone): Nokia har pøst på med nye Lumia-modeller i hele år, og i Norge ble festen avsluttet med Nokia Lumia 1020. Og for en avslutning.

Lumia 1020 er gigantisk på både godt og vondt, alt ettersom hvordan du ser det. Den stakk av med seieren under DinSides kameratest og kan dermed med rette kalles årets beste kameramobil. Vi synes også Nokia lager den beste Windows Phone-opplevelsen programvaremessig, så er du ute etter det beste Windows Phone har å by på, er dette telefonen for deg. Nokia Lumia 1020 fikk terningkast 5 i vår test.

HTC One (Android): HTC overrasket alle da de i år viste frem sin nye One-serie, med HTC One i spissen.

Designet på HTC One er så pent at vi er fristet til å kalle den årets peneste mobil, og designet gir deg noe så unikt som doble, interne høyttalere som pøser høy lyd rett i fjeset ditt.

Vi ble dessverre skuffet over batteritiden, men HTC One er uansett en av årets aller mest spennende Android-telefoner. Og nå fås den blant annet i en utrolig lekker rødfarge. HTC One fikk terningkast 5.

LG G2 (Android): LG har de siste årene vist seg å være en verdig konkurrent til giganter som Samsung, også på mobilfronten.

LG G2 er årets toppmodell fra den kanten, og har en snodig knappeløsning som plasserer alt du trenger på telefonens bakside. Vi ble ikke helt overbevist, men likte resten av telefonen så godt at vi ga den både terningkast fem og Anbefalt produkt-stempel. LG G2 fikk altså en sterk 5 i vår test.

Nexus 5 (Android): Den siste toppmodellen vi testet i år var Nexus 5, laget av LG for Google. Nexus-telefonene holder alltid premierefesten til den aller nyeste Android-versjonen, denne gang Android 4.4, og kjører råversjonen helt uten modifikasjoner fra produsenten.

Og denne festen liker vi godt.

iPhone 5S. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Sony Xperia Z1. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Samsung Galaxy Note 3. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Samsung Galaxy S4. Foto: Per Ervland
Samsung Ativ S. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Nokia Lumia 1020. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HTC One. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LG G2. Foto: Kirsti Østvang
Google Nexus 5. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
iPhone 5C. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Sony Xperia Z. Foto: Pål Joakim Olsen
Nokia Lumia 925. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HTC One Mini. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ZTE Nubia Z5. Foto: Kirsti Østvang
LG Optimus G. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Sony Xperia V. Foto: Pål Joakim Olsen
Nokia Lumia 620. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Nexus 5 har mye Nexus 4 manglet, som 1080p-skjerm, 4G og det siste innen prosessorkraft, men manglet dessverre litt på både kamera- og batterisiden. Likevel en svært spennende mobil, og hele begrunnelsen får du i vår test av Google Nexus 5.

Mellomsjiktet
iPhone 5C (iOS):For første gang i historien lanserte Apple i år to iPhone-utgaver på likt: Toppmodellen iPhone 5S og den noe billigere iPhone 5C.

5C byr på lavere pris, flere fargevalg og iOS med alle fordeler og/eller ulemper den programvaren byr på, alt ettersom hvordan du ser på det. Men prisen var ikke så lav som vi hadde håpet på, og du får derfor ikke spesielt mye for pengene. Les testen av iPhone 5C her.

Sony Xperia Z (Android): Selv om Sony Xperia Z har allerede fått sin arvtaker i Z1, bør du likevel ikke glemme den første utgaven i rekken. For Z har nå fått en langt lavere pris enn storebror, og passer derfor slanke lommebøker bedre.

Xperia Z var den første mobilen her til lands med en 1080p-skjerm, som fortsatt ser bra ut. Og den er fortsatt vanntett, støtter fortsatt 4G og minnekort og kan fortsatt være et godt valg om du ikke vil bruke hele lønninga på ny mobil. Vi ga Sony Xperia Z terningkast 5.

Nokia Lumia 925 (Windows Phone): Lumia 925 var Nokias toppmodell inntil Lumia 1020 kom på banen. Men 925 fortjener fortsatt sin plass i Windows Phone-universet.

Lumia 925 er nemlig mindre og lettere enn giganten 1020, og byr på mye telefon for pengene, nå som den koster fra 3.500 kroner. Blant annet kameraet er knallbra, og skjermen og ytelsen vil neppe skuffe noen. Nokia Lumia 925 er testet her.

HTC One Mini (Android): One-serien kom i år med tre modeller, i fallende rekkefølge etter størrelse: HTC One Max, HTC One og HTC One Mini.

Max-versjonen likte vi ikke spesielt godt, men Mini-utgaven har noe for seg. HTC One Mini er ikke veldig mye mindre enn HTC One, men prisen har skrumpet inn og gir deg valuta for kronene. Bare vær klar over at kameraet er så som så, og at batteriet ikke takler hva som helst. Hele begrunnelsen får du her.

Budsjettmodeller
ZTE Nubia Z5 (Android): Produsenten ZTE har ikke akkurat blåst oss av stolene i år, men de gjorde en god jobb med ZTE Nubia Z5.

Vi likte designet, vi likte stillbildene den tok og vi likte hvordan Android-skallet så ut. Men Android-versjonen var gammel, og kameraet slet dessverre med video. Den er likevel verdt å vurdere, og begrunnelsen får du vår test.

LG Optimus G (Android): Før LG G2 kom LG Optimus G, som på mange måter var fjorårets Nexus 4 i ny drakt. Men vi likte det vi så.

Ytelsen, Android-versjonen, batteriet og minnet gir deg mye for pengene, nå som prislappen ligger under 3.000 kroner. Men ikke forvent deg et veldig godt kamera, eller maskinvare som kommer til å tåle tidens tann i veldig lang tid. Testen vår får du her.

Sony Xperia V (Android): Den tredje Sony Xperia-modellen på denne listen er også den svakeste, men til gjengjeld den billigste: Sony Xperia V.

Som de andre Xperia-modellene er denne vanntett, byr på et godt kamera og minnekortstøtte. På minussiden noterer vi at batteritiden er svak og internminnet ikke gir deg mye tumleplass. Flere detaljer får du i testen.

Nokia Lumia 620 (Windows Phone): Nokia får inn tre Lumia-modeller blant årets beste mobiler, og Nokia Lumia 620 er den billigste mobilen av alle på hele listen.

For under 1.500 kroner får du en mobil som gjør en god jobb på de aller fleste områder, uten å imponere på noen av dem. Noe særlig mer kan du ikke forvente i denne prisklassen, så vi gir tommel opp.   Les hele testen her.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Sjekk også ut følgende saker:

Hvilken mobil har det aller beste kameraet? Det har vi funnet ut av her!