LUR POTETSALAT: Her kommer det en oppskrift på potetsalat det ikke er særlig lurt å ikke prøve.  FOTO: Erik Hannemann
LUR POTETSALAT: Her kommer det en oppskrift på potetsalat det ikke er særlig lurt å ikke prøve. FOTO: Erik HannemannVis mer

Årets første ukemeny

Her er middagene kroppen drømmer om akkurat nå.

Først og fremst: Jeg ønsker alle sammen et godt, velsmakende nytt år!

Har noen lovet seg selv å spise bedre mat i 2012? "Bedre" defineres forskjellig fra person til person. Noen mener "magrere" og andre setter likhetstegn mellom "bedre" og mindre karbohydrater. Jeg mener bare bedre mat. Mat som smaker bedre.

Julen er en tid hvor de fleste grønnsakene blir forvist til en mørk krok bak juletreet, mens ribbe og pinnekjøtt fortrenger tallerkenplassen til de få ikke-animalske innslagene.

Det er kanskje jeg derfor jeg har lyst til å starte det nye året med en flott, fyldig og kul salat. Her er årets første ukemeny:

Mandag: Salat med sellerirot Denne salaten er en gjenganger på mitt kjøkken. Den ligner på en gin tonic på den måten at det er to ingredienser som gjør hverandre gode: Mango og rå sellerirot. Det høres pussig ut, men jeg lover at du vil like den.

Tirsdag: Torsk med hasselnøtter og pinjekjernepotetsalat Sa noen hvit januar? Vel, det er i alle fall torsk på tallerkenen. Og torsken er dekket med et herlig lag hasselnøtter og serveres med den beste potetsalaten jeg vet om. (Du finner noen enklere potetsalater her, om du heller vil ha dem).

Onsdag: Salade Niçoise med hvitløksbaguette Ja, jeg satser på to salater denne uka. Salade Niçoise er en internasjonal klassiker som er kjent langt utover hjembyen Nice. Den består av egg, salat, tomat, sardiner (fra boks) og drysses rikelig med sorte oliven. Jeg liker å servere salaten med hvitløksbaguetter (alle oppskriftene finner du nedenfor).

Torsdag: Posjert laks med gulrotsalat Laks er også på menyen denne uka. Jeg hadde så stor suksess med å posjere laks (ha den i oppvarmet vann med krydder) at det frister til gjentakelse. Laksen serverer jeg med en liten perle av en gulrotsalat med valnøtter, finrevet sitronskall og gressløk.

Fredag: Tikka masala med ris Det eksotiske innslaget denne uka kommer fra India i form (bokstavelig talt) av en superenkel tikka masala. Dette gjør du; Bland yoghurt, krydder og kyllingbiter og sett formen i ovnen. Verre er det ikke. Jeg har lagt ved en tilsvarende morsom oppskrift på god, velduftende ris.


Lørdag: Hamburger Vi skal hjem igjen. Til en hamburger som er laget av reinskav. I utgangspunktet er dette en superluksusburger med både gåselever og Madeira. Nå er heldigvis slik at du kan sløyfe dem - begge to - og fortsatt sitte med en, eh, vilt god hamburger! Server dem på varme hamburgerbrød med stekt sopp.

Har du ikke reinskav? Du finner to andre forslag til hamburgere her.

Søndag: Bacalao Vi avslutter uka med en solid gryterett. Bacalao lages av klippfisk som må ligge i vann over natten - så husk det på lørdag!

Denne oppskriften på bacalao er temmelig klassisk - med tomater, løk og poteter. Og ganske mye olje.


Ha en smakfull start på det nye året!

Les også:
Pannekaker med ny topp
Slik baker du laks i ovnen
Slik lager du perfekte muffins
Oreokake blir godt på denne måten


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.