PYNTET TIL FEST : Pavlova er en nydelig festkake som alltid blir en vinner på kakebordet. Karla Siverts smaksetter marengsen med lakris og pynter med masse deilig krem og bær. Foto: METTE MØLLER
PYNTET TIL FEST : Pavlova er en nydelig festkake som alltid blir en vinner på kakebordet. Karla Siverts smaksetter marengsen med lakris og pynter med masse deilig krem og bær. Foto: METTE MØLLERVis mer

Årets hit-kake: Tre herlige varianter av pavlova

Like god i nasjonaldrakt, med lakris som med eksotisk frukt.

• Flere matsaker på db.no/mat

(Dagbladet): Den har sneket seg inn, litt etter litt. Gjort den tradisjonelle norske bløtkaka og valnøttkaka med marsipan mindre obligatorisk, selv på 17.mai.

Har du en fristende pavlova fylt med krem, frukt og bær på bordet, er livet passe syndig og deilig lett.

En saftig sjokoladekake i tillegg, og kakebordet er komplett.

Om du da ikke er av typen som ha en formkake eller gjærbakst før du klarer å senke skuldrene.

Nasjonalkake Det er egentlig Australia og New Zealand som kniver om pavlova som nasjonalkake.

OPPHAVET :  Den stadig mer populære festkaken pavlova er oppkalt etter den russiske ballerinaen Anna Pavlova. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
OPPHAVET : Den stadig mer populære festkaken pavlova er oppkalt etter den russiske ballerinaen Anna Pavlova. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

Kaka ble lansert etter at ballerinaen Anna Pavlova besøkte de to landene i 1926 og 1929.

Av en eller annen grunn er ikke Putin på banen, selv om vakre Anna Pavlovna Pavlova ble født i St. Petersburg en vinterdag i 1881.

Russerne ser ut til å ha godtatt at kaka er blitt allemannseie.

Det eneste de nok vil klage på er uttalen vår. Hun het Anna Pavlova, med trykk på a-en,  ikke Pavlåva.

Populær  I år har det tatt av. Konditorer, kakebloggere, kokker, alle har sin versjon av pavlova. Nå er den luftige marengskaka nesten blitt vår nasjonalkake

Tipper vi riktig, vil den luftige marengskaka stå på ekstra mange norske kakebord 17. mai 2015.
 
Det siste nye er lakris, strødd på toppen som pulver, eller bakt inn i marengsen. Begge deler gir en forfriskende ny smaksdimensjon til den klassiske varianten.

Dagbladets kokk, Karla Siverts, lager sin pavlova med lakrispulver.

Hun bruker litt salt lakrispulver i marengsen, noe som gir en nydelig smak.

- Den milde lakrissmaken passer perfekt sammen med solbær. Og sitronkrem og lakris er også veldig godt sammen, sier Karla.

Pavlova tar seg også strålende ut pyntet i rødt, hvitt og blått - med jordbær, blåbær og marengstopper.

En pavlova i disse fargene er gangbar i mange land.

Dette er fargene både i det russiske, australske og newzealandske flagget.

Topp. Kaker er jo til for å deles.