Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Årets kalkun

Hvorfor skal du ikke stuffe kalkunen? Her er oppskriften på årets kalkun!

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann Vis mer

Mange lar den største fuglen i butikken markere avslutningen på året. Kalkunen har blåst alle konkurrenter av banen i kampen om å bli festens fugl. Gratulerer.

Årets kalkun Har du aldri laget det før? Eller husker du ikke hvordan du gjorde i fjor? Ble den tørr?

Slapp av, dette går fint. Rent kjøkkenpolitisk er det lite som skiller en kylling fra en kalkun. Prinsippet er at kjøttet skal bli 70 grader. Da blir det ikke tørt.

Det aller beste er å skaffe seg et digitalt steketermometer. De er ikke dyre og fåes i kjøpt mange steder (Jernia, Nille, Claes Ohlson etc). Termometeret er også fantastisk å bruke til fisk og kjøtt.


Ikke stuffing i oppskriften du finner i videoen er det ikke stuffing.

Hvorfor?

Jo, fordi støffingen gjør at du må steke fuglen enda lenger og dermed risikerer du at kjøttet tørker ut. Ferdig snakka. Sjekk ut videoen og print ut oppskriften nedenfor!

Det er vanlig å servere kalkunen med waldorfsalat.

Har du lyst på noe annet til kalkunen? Da kan du sjekke ut disse forslagene

 Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Klassisk kalkun Mange sverger til den kontinentale tradisjonen med å servere fugl på julaften. Langt flere spiser kalkun på nyttårsaften og mange liker å lage det i påsken. Mange mener den fort blir tørr fordi den står for lenge i ovnen. Det unngår du med steketermometer! Den er ferdig på 70 grader.
1
stk kalkun
1 stk hvitløk
0,5 potte estragon
6 stk sjalottløk
100 g smør
mandelpoteter
salt og pepper

Saus smør, til steking
kalkunens innmat, det som er inne i posen
1 stk løk
1 stk selleristang
4 stk timiankvister
3 dl kremfløte

Forvarm ovnen til 180 grader.

Legg kalkunen i en langpanne. Del hvitløken i to på tvers og gni kalkunen inn med kjøttsiden av hvitløken. Legg hvitløken i bunnen av den ildfaste formen. Ha på godt med salt og pepper. Grovhakk estragonen og ha på fuglen. Legg på smør hvor som helst på fuglen, det kommer til å smelte den til potetene. Legg potetene rundt fuglen. Skrell løken, del den i to og legg den også rundt kalkunen.

Beregn ca 30 minutter pr kilo. Det beste er å bruke steketermometer. Sette termometeret i den tykkeste delen på låret. Kjøttet er ferdig når det termometeret viser 70 grader. Dersom potetene ikke er ferdig når fuglen er ferdig, sett opp varmen til 200 og la de bake videre i ovnen.

Saus:
Brun innmaten i 5-6 minutter i en kjele. Hell på vann slik at kjelen er nesten full. Skrell løken, del den i fire og ha i vannet sammen med selleristang og timian. La det koke til det er ca 2 desiliter igjen. Sil av. Ha i fløte og la det koke seg tykt.

Når kalkunen er ferdig, hell saftene fra langpanna over i sausen. Smak til med salt og pepper.

Skjær opp kalkunen og server med poteter, løk og saus.

Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling