Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Årets store test av juleøl

Dagbladet har testet over 60 øl.

TESTPANELET:Audun Paulsen Ibenholt, Cathrine Indrøy, Colinda Lages, Kim Daniel Bergersen, Tom Young, Magnus Sjøberg, Inga Eidsvoget, Jørn Tore Persen. Foto: Jacques Hvistendahl
TESTPANELET:Audun Paulsen Ibenholt, Cathrine Indrøy, Colinda Lages, Kim Daniel Bergersen, Tom Young, Magnus Sjøberg, Inga Eidsvoget, Jørn Tore Persen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

(Dagbladet): I år har Dagbladet testet godt over 60 juleøl. Vårt testpanel består av åtte ølelskende, og ølfaglig sterke, personer. Det var tre øl som stakk av med det mest prestisjefylte terningkastet du kan få i en test.

I år, som i fjor, er det Jørn Tore Persen fra Ølakademiet som sto for regien av årets juleøltest. De sto også bak Dagbladets test av sommerøl.

- Det er utrolig hektisk for tiden, men det har vært gøy. Øl er veldig populært. Vi hadde ølfestival under åpningen av Mathallen, og vi skal kåre Norges beste øl for Det Norske Måltid nå snart, sier Jørn Tore Persen til Dagbladet.

Konsekvent panel Panelet var noenlunde konsekvente. Klassikere fra i fjor fikk igjen høye karakterer. Nissemor og Nissefar av Haandbryggeriet vant i fjor, men det var Bestefar fra Haandbryggeriet som tok en av de gjeveste prisen i år.

- Vi kan aldri regne med å gå til tops, og vi blir veldig glad når det skjer. I fjor ble vi utsolgt på tre til fire dager. I år skal vi ha laget nok øl til at man kan finne det på polet helt fram til julaften, sier salgssjef i Haandbryggeriet, Ole Richard Lund.

I fjor var det bare en øl som fikk terningkast seks. I år var det tre. Et annet mikrobryggeri som kan sole seg i glansen av velbrygget juleøl, er Underlig Jul fra Nøgne Ø.

- Den er elsket og hatet og den er litt underlig. Vi tar ikke noe for gitt, men det må jo være kvalitet og substans for å vinne fram. Det er fem krydder i denne ølen, sier daglig leder i Nøgne Ø, Tore Nybø, til Dagbladet.

Ikke bare mikrobrygg Alle ølen som fikk en sekser er poløl, men den siste sekseren var ikke et mikrobrygg. Det var Julefnugg fra Berentsen Bryggerier, en juleøl med fin balanse og flott ettersmak.

- Det er utrolig hyggelig å høre, og det er liten tvil om at dette merkes på salget. Men det er lite nytte vi kan dra av det. Det tar så lang tid å modne det ølet du produserer, og du har jo ikke mer en det du har lagd, sier daglig leder i Berentsen Bryggerier, Harald Berentsen.

Det ble også testet 15 utenlandske juleøl, som tas inn på polet i Norge. Det var to øl som fikk karakteren fem. Men panelet måtte legge fra seg tankene om hva et juleøl skal være, og heller fokusere på om dette passer til noe som helst i jula.

Det ble raskt konkludert med at det er norske bryggerier som kan sitt juleøl.

Panelet besto av:
• Jørn Tore Persen (39) Daglig leder Ølakademiet.

• Magnus Sjøberg (38) Kokk og journalist i Pepperkorn.

• Colinda Lages (46) osteansvarlig i Ultra. Jobbet på vinmonopolet. Holder kurs på øl og vin.  

• Inga Eidsvoget (21) Brygger øl og student. Deltid på vinmonopolet. 

• Kim Daniel Bergersen (24) Øltorget på Mathallen, kursholder i ølakademiet. 

• Audun Paulsen Ibenholt (31) Bloggen humle og malt. Jobbet som guide på ølakademiet. Norske ølbloggere på Facebook. 

• Tom Young (50) Blogger på ølbloggen: Kjempetorsken. Øldommer i Norbrygg. 
 
• Cathrine Indreøy (32) Genuint interisert, har nå vært med på 3 store øltester i avisa.  

Testen kan leses i sin helhet på Dagbladets Ipad-utgave. Eller på Ølakademiet sine hjemmesider. Dagbladet har bare lagt ut ølen som fikk terningkast 5, eller bedre her.

Bestefar (9 %)

Bryggeri: Haandbryggeriet

(Mikrobrygg) Gult skum, men brun og fin farge. Duftet litt kaffe, mokka og krem. Noe lær og alkoholpreget på en tydelig god måte. Veldig kremet i smaken med røykpreg. Vått høy og god bitterhet. Utpreget sisselrot og lakris i smaken. Brent aske? En utrolig god øl å nyte alene eller til julemat.

Underlig Jul ( 6,5 %)

Bryggeri: Nøgne Ø

(Mikrobrygg) Ølet er strågult i skummet og har oljeglans. Fargen er klar gyllen brun. Dufter kokt skinke, nellikspiker og sylte. Lukter skikkelig jul. Frisk gran i smaken, med en fin bitterhet. Veldig god i munnen, kremete. Ettersmaken er såpete, men frisk og besk. Hint av ingefær? Ølet er komplekst og godt å nyte.

Nissemor (6 %)

Bryggeri: Haandbryggeriet

(Mikrobrygg) Skummet er godt. Klart mørkt øl som er litt rødbrunt. Lukter masse brent kaffe med krydderpreg som også er å finne i smaken. Det er også en fin bitterhet og sødme. Ølet er godt balansert. Det er også røyksmak her. Fantastisk øl som er veldig krydret, men på en god måte.

Berentsens Julefnugg (6,5 %)

Bryggeri: Berentsens Bryggeri

(Poløl) Fint skum som var litt gulaktig. Ølet har en klar mørk brunfarge. Det lukter iskaffe og karamell, med fin bitterhet. Karamellaktig sødme. Et flott juleøl med fin balanse og flott ettersmak. Litt lær og kaffe og frisk malt i smaken. Den dufter friskt, og mye juleskinke. God lengde på denne ølen.

Lervigs Juleøl (6,8 %)

Bryggeri: Lervigs Aktiebrygger

(Poløl) Fint skum til juleøl å være. Dyp rødbrun og klar farge. Krydderdominert duft. Nelliker og muskatnøtt. Smaken er frisk og samtidig bitter. I smaken finnes malt, mørk sjokolade, lakris og anis. Dette er en «krydderhylle» som smaker veldig jul. God lengde i ettersmaken.

Berentsens Jule Avec (9 %)

Bryggeri: Berentsens Bryggerier

(Poløl) Tynt gulaktig skum og ølet er mørkbrunt i fargen. Ølet dufter dufter nesten som en hel skog. Røyk, einer og granbar. Jeg kjenner lukten av jul og krydder. Smaken er krydder og tørka frukt. God til peiskos, men ingen typisk juleøl. Enorm lengde på ettersmaken som gir en god følelse i munnen. Meget balansert. Ganske særpreget.

Laade Gaards Juleøl Sterk (6,5 %)

Bryggeri: Grans Bryggeri

(Poløl) Skummet var veldig fint, og gulaktig i fargen. Det henger godt. Ølet har mørk, brun farge. Duften har preg av alkohol, knekk og karamell. Smaken er ristet korn, svisker og kaffe. Ølet er balansert, rund og sødmefylt. Ikke «helt» juleøl, men mye julesmaker. Bløt i munnen.

Hornbeer Julehumle (6 %)

Bryggeri: Hornbeer

(Utenlandske poløl) Lite skum. Klar og gyllen i farge. Sitrus, krydder og duft. Smaken er bitter fra humla. Fyldig og krydret med lang ettersmak. Vanskelig å kalle det juleøl, men det er veldig godt, og brygget til jul. Ikke juleøl, men er et bra øl som passer til julemat.

Fanø Julebrygg (7,5 %)

Bryggeri: Fanø Brygghus

(Utenlandske poløl) Lite skum og store bobler i munnen. Fargen er klar og dypt brun. Lukten er noe brent røymalt og knekk. Duften er vanskelig, men smaken er bedre. Smaken er overraskende fyldig. Sjokolade, mokka, kremkaramell, og bitterhet fra brent malt. Lite humlepreg, som er savnet. Men ølet er lettdrikkelig. Noe eik eller tre i ettersmaken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling