Arkitektens egen hytte har bare ett rom

Pluss bad. - Det er mer enn nok, sier eieren.

Dette superkompakte feriehuset på Fosen har byggherre Fredrik Lund, professor i arkitektur ved NTNU i Trondheim, tegnet til sin familie som et eksperiment. - Dette var blant annet en øvelse i å gjøre mest mulig ut av minst mulig, sier han til Bonytt.no.

Tryller med plassen - Boligen gir også noen svar på hvordan man lager et hus som oppleves som mye større enn det egentlig er, utdyper byggherren.

Han legger at til dette huset med den moderne arkitekturen også belyser hvordan man med en begrenset innsats av penger og materialer, og med vekt på å sette sammen ulike rom til en variert helhet, kan skape en bygning med store bo- og opplevelseskvaliteter på liten plass.

I så måte er Fosen-huset et debattinnlegg om blant annet bærekraft, sunne hus, størrelser på hus og hytter, moderne arkitektur, og kvalitet.

Dermed ble dette markant arkitektur på linje med arkitektvillaen på Biri kledd med tøffe gjenbruksmaterialer og familiehytta på 11 kvm.

Verdens minste villa? - Resultatet ble så tilfredsstillende at jeg nå ser på den lille bygningen som mye mer enn en feriebolig. Den er jo som en liten villa. Huset er ekstremt velbygd, og den har alt det en familie pluss gjester trenger. Kanskje den kvalifiserer til tittelen verdens minste villa? kommenterer arkitekt Lund.

- Jeg liker for øvrig ikke tendensen til at både villaer og hytter bare blir større og større, legger han til.

Kan et lite hus gi større livskvalitet enn et stort? - Jeg mener vi bør bygge kompakte hus. Som en følge av utviklingen med stadig større boliger har vi dessverre glemt enkelte smarte, plassbesparende grep som man benyttet seg av før.

Av de mange spørsmål arkitekten stilte seg før han satte i gang med den endelige utformingen av dette eksperimenthuset på Fosen, var disse de viktigste:

1. Hva trenger vi som mennesker for å ha det bra?
2. Har vi fått det bedre av de mange private sonene som tar så stor plass i dagens hus?
3. Kan et lite hus, i kraft av sin arkitektur gi like mye livskvalitet som et større hus?

En oppsiktsvekkende sitte- og liggebenk Den vifteformete bygningen ligger 500 m fra sjøen. Lengden på huset er 18 meter og grunnflaten 50 kvadratmeter. Bredden på bygningen er 4,5 meter i den ene enden og 3,5 meter i den andre.

Den utvendige sittebenken med tilhørende uteplass helt i enden er stedets opplagte blikkfang.

Det er en godt skjult trapp opp til takterrassen på 6,5 kvadratmeter. Terrasseplattingen er på 49 kvadratmeter hvorav 30 er under tak.

Hakk i fasaden Fasaden har inntrukne partier. Til et av disse utvendige smårommene kan du trekke deg tilbake, få litt ly og nyte vårsola.

Originalt er også det at det ikke finnes et eneste stålbeslag i huset. Og at trekledningen utvendig ikke skal behandles med noe annet enn linolje.

Et sted med mening - Alt ved dette huset er enkelt, og absolutt all plass er effektivt utnyttet, sier Fredrik Lund.

- Her er det ikke noe ekstra - noe sted. Alle løsninger, både utvendig og inne har en mening. Her er bare to værelser. Ett langt lyst rom og et lite bad.

- Måten vinduene er satt inn i hovedrommet forstørrer værelset. Ditto med en lang benk i en vindusnisje. Den kan bli til to soveplasser om det kommer gjester.

Huset varmes opp av to ildsteder Bygningen er utført i tradisjonelt reisverk i gran og med en ytterkledning i malmfuru. I stua er det murt opp en massiv murblokk med to ildsteder.

En nyutviklet, dansk kamintype med innfesting av røykrøret høyt oppe på murveggen varmer opp hele huset.

ET KOMPAKT HUS I MALMFURU: Helt i enden av hytta har arkitekt Fredrik Lund laget en oppsiktsvekkende liggebenk. Den er utført i malmfuru, slik som resten av hytta. Dette huset har mange kvaliteter og opplevelsesmuligheter på liten plass - uten at de kommer i konflikt med hverandre. Foto: Fredrik Lund
ET STED SOM VARMER: Huset ligger i vifteform mot sørvest, og det både favner og åpner seg mot sola. Det betyr at det fort blir varmt i solveggen og i stua like innenfor. Foto: Fredrik Lund
BYGGET FOR ET SOSIALT LIV: Det store oppholdsrommet er bygningens opplagte sentrum. Fra den brede sittebenken er utsikten over sjøen utmerket. Foto: Fredrik Lund
ARKITEKTUR SOM VARER: Den kule fasaden er bygget opp av solide, ubehandlete malmfuruplanker. Foto: Fredrik Lund
PERFEKTE SITTEPLASSER: Til venstre ser du litt av hakket eller sitteplassen som er laget inne i selve fasaden. Litt av trappa til takterrassen kan også skimtes. Foto: Fredrik Lund
KUL KONSTRUKSJON: Fra baksiden ser vi at den langsmale hytta har et skråtak. Foto: Fredrik Lund
UTSIKT OVER FJORDEN: I den ene enden har huset en overdekket terrasse. Foto: kbl Fredrik Lund
FULL OPPVARMING: Det er tilknyttet to varmekilder til den store peisblokken som står midt i rommet. Legg merke til hvor høyt på murveggen ovnsrøret er plassert. Foto: Fredrik Lund
ET HUS FORMET SOM EN SOLFANGER: Dette bildet viser huset før ferdigstillelsen. Her ser du hvordan deler av bygningen vender som en vifte mot sola. Foto: Fredrik Lund
ET HERLIG STED FOR HVILE: Den brede benken i vinduskarmen kan også brukes til seng for gjester. Foto: Fredrik Lund

Byggekostnadene i 2010-11 kom på 1,2 millioner kroner.

Se mer: Ikke overdriv når du kjøper vedovn
Hemsedalhytta er 32 m lang
Skiller seg ut i Holmenkollen
Bilverkstedet ble en av Oslos kuleste boliger

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

NOK PLASS: - Her er plassen utnyttet optimalt, sier arkitektprofessor Fredrik Lund.  Foto: Fredrik Lund
NOK PLASS: - Her er plassen utnyttet optimalt, sier arkitektprofessor Fredrik Lund. Foto: Fredrik Lund Vis mer
TRIVELIG ARKITEKTUR: Måten værelsene er organisert på, med blant annet store vinduer og god kontakt mellom inne- og uterom gir eierne både utsyn - og skjerming. Foto: Fredrik Lund
TRIVELIG ARKITEKTUR: Måten værelsene er organisert på, med blant annet store vinduer og god kontakt mellom inne- og uterom gir eierne både utsyn - og skjerming. Foto: Fredrik Lund Vis mer