JORDBÆRGODT : Det er høysesong for norske jordbær, og Arne Brimi byr denne helga på tre fristende jordbæroppskrifter. Dette er en tertebunn med vaniljekrem, jordbærgele og masse friske jordbær. Foto: METTE MØLLER
JORDBÆRGODT : Det er høysesong for norske jordbær, og Arne Brimi byr denne helga på tre fristende jordbæroppskrifter. Dette er en tertebunn med vaniljekrem, jordbærgele og masse friske jordbær. Foto: METTE MØLLERVis mer

Arne Brimi: - Norske jordbær har blitt dårligere

Men når de først er gode, gjør han minst mulig med bærene.

Selv om han er glad i både norsk sommer og jordbær, synes ikke Arne Brimi at de norske jordbærene alltid er så gode som de burde være.

Kokken på Vianvang bruker kassevis av jordbær i løpet av sommeren, og aller best liker han å servere bærene som de er - med minst mulig smakstilsetninger og varmebehandling.

JOBBER MED TILBEHØRET : Arne Brimis gratinerte eggedosis med jordbær. Foto: METTE MØLLER
JOBBER MED TILBEHØRET : Arne Brimis gratinerte eggedosis med jordbær. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Det er vel og merke hvis han har fått tak i gode jordbær, og det synes han ikke alltid er like lett.

Flatere smak - Jordbærene i Norge har ikke blitt bedre de siste årene. Det har blitt mindre mangfold og flatere smak. Norske jordbær har ikke utviklet seg, men snarere gått tilbake, sier Arne Brimi.

- Jeg synes faktisk utenlandske bær har blitt bedre, og de norske har blitt dårligere. Jeg har noen produsenter jeg kjøper veldig gode bær av, men generelt mener jeg det har blitt vanskeligere å få tak i gode norske jordbær.

Han råder oss til å lete etter de små jordbærprodusentene og kjøpe bær der vi er.

Jordbær som ikke har reist langt, men som kommer rett fra åkeren og ut til forbruker.

Slik vasker du bærene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommersielle - Jeg vil si at jeg har litt greie på bær, og jeg vet hvordan et godt jordbær skal smake. Mange av jordbærene vi får i dag er veldig kommersielle og designet for lang frakt og lagring. Og den er det noen få store aktører som står for. Det er de som lager reglene for hvordan bærene skal være. Vi må ikke lage jordbærene mer kommersielle enn de er nå, for da blir den gode, norske jordbærsmaken borte, sier Brimi. 

PÅ FLASKE: Jordbær gjør seg også godt i flytende form. Foto: METTE MØLLER
PÅ FLASKE: Jordbær gjør seg også godt i flytende form. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han husker godt den tida han sto på et restaurantkjøkken i Lom, og det hver dag kom ferske jordbær over fjellet fra Lærdal, og litt senere på sommeren fra Luster og sør i Gudbrandsdalen.

- Da fikk vi nyplukkede jordbær hver dag, til og med her oppe i Vågå og Lom. Ekspertene vil selvfølgelig si at jeg tar feil, men jeg husker godt at bærene var bedre før da de nærmest kom rett fra åkeren og hadde kort reise til utsalgsstedene, sier Arne Brimi.  

Når du vil prøve noe nytt til jordbærene: Chili, balsamico og sjokolade.