<strong>MAKRONER:</strong>  - Til jul må vi ha noe smått, godt og søtt. Makroner er fine å se på og morsomme å lage sammen med ungene, sier Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER
MAKRONER: - Til jul må vi ha noe smått, godt og søtt. Makroner er fine å se på og morsomme å lage sammen med ungene, sier Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Arne Brimis små franske makroner har fått deilig julesmak av norsk gran

Kakene får rett og slett en liten smak av skog, sier Arne Brimi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er høysesong for julebakst, og på Vianvang lukter det søtt og godt på kjøkkenet.

Det bakes småkaker, hvetebrød og formkaker.
 
Norsk tradisjonsbakst som goro og sirupssnipper hører med på Brimis kakefat i desember, men han serverer også andre typer kaker - som juleinspirerte franske makroner.
 
Tørket granbar - Til jul må vi ha noe smått, godt og søtt. Makroner er fine å se på og morsomme å lage sammen med ungene. I denne oppskriften smaker vi deigen til med tørket og finmalt granbarpulver. Kakene får rett og slett en liten smak av skog, og det er fenomenalt godt, sier Brimi.

Granpulveret lages ved å tørke granbar i stekeovnen på 70 grader i 10-12 timer, eller over natten, og så kjøres det til fint pulver i en foodprosessor.

Ha det gjennom en sil til slutt, og du har fått en deilig smakstilsetning som kan brukes i både kaker og hjemmelaget is.

Makronene fyller Brimi med tyttebærkrem, det både smaker godt og gir fin farge.

Han anbefaler også å servere nylaget tyttebærsaft til kakene.

Mors oppskrift - «Tytingsaft» er så godt, og så enkelt å lage. Bruk frosne bær, kok dem opp med vann og sukker og la det stå og trekke noen timer. Sil av, og du har laget super saft med frisk og god smak. Du trenger ikke saftkoker for å koke saft, sier Brimi.
 
Ei saftig formkake blir gjerne satt fram på kjøkkenbenken på Vianvang når det er kaffepause.

Brimi synes alltid det er godt å ha «et tygg» til kaffen, og det skal helst være hjemmelaget.

- Hjemmebakst smaker mye bedre enn kjøpekaker, og det er alltid stas å komme hjem til folk og få smake på noe de har laget sjøl. Jeg er glad i tradisjonen med å ha kaker i huset til jul, sier Brimi.

En av favorittkakene hans er fikenkake.

Den har moren hans alltid bakt før jul, og Brimi bruker morens oppskrift.
 
- Dette er ei god og saftig formkake med mye smak. Fikenkaka er fin å ha i fryseren også, så bak gjerne flere når du først baker, og den er god både som kaffemat og ute på tur, sier Brimi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer