Aromabombe fra kongen av hvit bordeaux

Seks gode viner fra klassisk vinområde.

AROMABOMBE: Chateau Bonnet er en frisk og tiltalende hvitvin fra kongen av hvite bordeauxviner, André Lurton. Dette er 2011-årgangen.
AROMABOMBE: Chateau Bonnet er en frisk og tiltalende hvitvin fra kongen av hvite bordeauxviner, André Lurton. Dette er 2011-årgangen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet): Det er ikke mange år siden Bordeaux kjedet meg.

FLATT: Bordeaux har hentet fram sin fordums storhet. Vinområdene ligger i et flatt landskap, som er godt egnet for sykling. Foto: GEIR BØLSTAD
FLATT: Bordeaux har hentet fram sin fordums storhet. Vinområdene ligger i et flatt landskap, som er godt egnet for sykling. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Franskmennenes arroganse var veldig synlig i denne grå og triste regionen, hvor aristokratiet sto sterkt. At engelskmennene hadde satt sitt preg på regionen gjorde ikke akkurat at snippen løsnet.

Fra 1982, da Robert Parker fikk herredømme over hvilke viner som skulle berømmes eller gruses, har Bordeaux hatt muligheten til å hente fram sin fordums storhet.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

Men det har tatt sin tid. Først da de innså at de faktisk hadde konkurranse, begynte vinene generelt å bli riktig gode.

Så tok selve byen Bordeaux tak og ble Europas kulturhovedstad. Byen ble pusset opp, og er i dag en meget godt bevart by med massevis av sjarm.

Direktefly til Bordeaux Så begynte Herr Kjos å fly direkteruter til Bordeaux på sommeren, og plutselig var byen et yndet sted for kultur, historie, mat og ikke minst vin.

Bordeaux er definitivt et sted du bør dra til. Ikke snakk om det, gjør det. Du bør besøke noen vinbarer, restauranter og et slott eller to. Når det er gjort, er det bare shopping som gjenstår.

Bordeaux har alt, og livet er sjelden bedre enn når du sitter på en god restaurant, får godt kjøtt og en Château Meyney 1996 mens din kjæreste smiler av velvære på den andre siden av bordet.

KENS UTVALGTE: Chateau Franc-Cardinal fra knallårgangen 2009 er en herlig vin.
KENS UTVALGTE: Chateau Franc-Cardinal fra knallårgangen 2009 er en herlig vin. Vis mer

Bordeaux by ligger cirka 90 minutter i bil fra St. Estephe, men kjøreturen er vakker og du ser det ene flotte slottet etter det andre. Et besøk tar fort to timer, så beregn god tid.

Vinbarer Her er noen vinbarer i Bordeaux, som er vel verdt et besøk: Max Bordeaux, Cave de la Monnaie og Wine more time.

Vinbutikker er det flust av. Med utgangspunkt i Grand Hotel i sentrum har du for eksempel fire meget gode butikker bare 200 meter unna.

ALLSIDIG: Chateau Canon 2007 er en elegant vin med hovedbase på merlotdruer.
ALLSIDIG: Chateau Canon 2007 er en elegant vin med hovedbase på merlotdruer. Vis mer

Prisene er gode, med unntak av de aller beste årgangene og de aller beste slottene.

Ukas test • HVITVIN
UKAS SLAGER
Ch. Bonnet 2010, Frankrike, Bordeaux Varenr: 282501 (B) Poeng: 81 Pris: 115 Ho, ho, hei, hvor det går. Aromabombe med stikkelsbær, urter og gress. Frisk og tiltalende hvitvin fra kongen av hvite bordeauxviner: André Lurton.

• RØDVIN
KENS UTVALGTE
Ch. Franc-Cardinal 2009, Frankrike, Bordeaux. Varenr: 5525001 (BU) Poeng: 84 Pris: 140 Ung og stram med herlige tanniner og relativt kjølig frukt. Massiv, flott kjerne. En herlig vin fra knallårgangen 09. Vil lagre godt i fem-ti år. Rødt kjøtt er tingen!

Ch. Canon 2007, Frankrike, Bordeaux
Varenr: 8055701 (B) Poeng: 84 Pris: 167 Lett utviklet med preg av jord og tobakk samt fine lyse bær. Strålende elegant vin med hovedbase på merlotdruer og så en mykere kjerne. Allsidig vin.

Ch. la Tour de By 2004, Frankrike, Bordeaux
Varenr: 1528401 (B) Poeng: 83 Pris: 189,90 God og moden Mèdoc som viser innslag av seder og tobakk sammen med modne bær. 2004-årgangen utvikler seg raskt og viser allerede godt modne toner, men denne er knallgod også nå.

Ch. Coufran 2001, Frankrike, Bordeaux
Varenr: 3463701 (B) Poeng: 84 Pris: 219,90 Godt moden vin med seder, lær og stall samt mørke bær. Godt laget og viser årgangens karakter. Coufran er tilgjengelig i flere årganger og verdt et forsøk.
Le Cardinal 2010, Frankrike, Bordeaux
Varenr: 1202701 (B) Poeng: 77 Pris: 109,90 Friske røde bær med innslag av jordbunn. God enkel bordeauxkarakter med fast kjerne. Den gamle klassikeren holder stand, og er inngangsporten for alle som vil lære Bordeaux å kjenne.

MODEN MÉDOC: Chateau la Tour de By 2004 - utvikler seg raskt, men er knallgod også nå.
MODEN MÉDOC: Chateau la Tour de By 2004 - utvikler seg raskt, men er knallgod også nå. Vis mer
GODT LAGET: Chateau Coufran er tilgjengelig i flere årganger og verdt et forsøk.
GODT LAGET: Chateau Coufran er tilgjengelig i flere årganger og verdt et forsøk. Vis mer
KLASSISK BORDEAUX: Le Cardinal 2010.Den gamle klassikeren holder stand, og er inngangsporten for alle som vil lære Bordeaux å kjenne.
KLASSISK BORDEAUX: Le Cardinal 2010.Den gamle klassikeren holder stand, og er inngangsporten for alle som vil lære Bordeaux å kjenne. Vis mer

Om testen

Poengene er rent kvalitative og uavhengig av pris. «Value for money» er tatt hensyn til i terningkastene.
Alle viner har en utgangsverdi på 50 poeng.

Slik tolkes poengene

50 - 59:
En uakseptabel vin. Dømt nord og ned.
60 - 69: En under gjennomsnittlig vin med merkbare mangler.
70 - 79: En middels vin på alle måter. Uten særpreg.
80 - 89: God til meget god vin. Uten merkbare feil eller mangler.
90 - 95: En fremragende vin av eksepsjonell kompleksitet og karakter.
96 - 100: Ekstraordinær vin med alt som forventes av en klassisk vin i sitt slag.
Kilde: erobertparker.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer