Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Artig mat en hel uke

Med disse oppskriftene.

DAGENS MIDDAGSTIPS: Røkt laks med pasta og rosépepper.  Foto: Erik Hannemann
DAGENS MIDDAGSTIPS: Røkt laks med pasta og rosépepper. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Denne uka har jeg laget en ukemeny som jeg synes ser morsom ut. De som gir seg i kast med den, får smake innbakt laks (med grønne hemmeligheter), indisk kylling, marokkansk gryte og verdens beste kjøttboller. Men vi begynner med laks.

OPPSKRIFT PÅ INNBAKT LAKS: Innbakt laks ser imponerende ut - og smaker enda mer imponerende. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ INNBAKT LAKS: Innbakt laks ser imponerende ut - og smaker enda mer imponerende. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Mandag: Røkt laks med rosépepper

OPPSKRIFT MED BLOMKÅL: Det er litt mer enn koking som skal til. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT MED BLOMKÅL: Det er litt mer enn koking som skal til. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Vi begynner med noe lettvint. Og sjelden har så lite blitt gjort for å få så mye godt: Kok pasta, ha røkt laks og crème fraîche i en stekepanne og ha dette over pastaen. Dryss over litt rosépepper (rosépepper er rosa. De kan byttes med vanlig pepper) og noen snittede sukkererter.

Tirsdag: Gulrotsuppe

Denne lages etter alle-suppers-mor-prinsippet: Stek en løk, ha i væske og kok biter av grønnsaker. At den blir forvandlet til en knalloransje herlighet med litt crème fraîche og et dryss med gressløk, hever stemningen betraktelig. Jeg liker å variere gulrotsuppa.

Noen ganger har jeg i fenikkelfrø (kanskje det er favoritten...) og andre ganger bruker jeg ingefær eller appelsinskall.

Onsdag: Innbakt laks med blomkål og parmesan
Denne ser lekker ut og holder det den lover. Det første du gjør er å lage det som skal ligge mellom laksebitene. Bland sennep, dill, smør og en eller flere andre friske urter.

Legg dette mellom to laksebiter og pakk dem inn i butterdeig (kjøpes gjerne ferdig) og stek i ovnen til den er gyllen og storslagen.

Jeg foreslår å servere en god siderett med blomkål og parmesan (oppskrift nedenfor). Men du kan også servere den makaløse salaten med mango som du finner her.

Torsdag: Kjøttboller
Disse kjøttbollene er beviset på internettets kraft. De ble oppdaget på Twitter, og sporenstreks kom de inn i mitt kjøkken og ble en del av livet mitt.

Kjøttbollene lages med rosiner (jeg vet at ikke alle kicker på rosiner i kjøttboller, kanskje ingen, men ikke si noe før du har prøvd!), pinjekjerner og parmesan. De er så gode at jeg får en jevn strøm av lovprisninger på e-post og sms når noen har laget dem. (Strengt tatt kan jeg ikke ta æren for kjøttbollene, på samme måte som verdens beste hjemmelagde brød heller ikke ble oppfunnet av meg. Bare oppdaget.)

Fredag: Kylling i form
Dersom du ikke har lyst til å bruke tid på kjøkkenet, er denne perfekt for deg. Legg kyllingstykker, sitronskiver, oliven, chorizo, hvitløk, løk og paprika i en langpanne, ha på krydder og sett den i ovnen. Du bevhøver ikke bruke mer enn 5-10 minutter. Servér gjerne en deilig couscous til denne her, men det er ikke strengt tatt nødvendig.


Lørdag: Marokkansk gryte
En snartur til Middelhavet reiser vi for å finne smakene til denne gryta, som kommer fra Marokko. Her finner du masse lammekjøtt som kokes helt, helt mørt og med krydder som anisfrø, kajennepepper, koriander og litt tørket frukt. I oppskriften står det at den skal koke 40-60 minutter. Det holder, men den har ikke vondt av å koke mye, mye lenger.

Søndag: Indisk kylling med ris og mango
Vi holder oss i det eksotiske hjørnet denne helga, med en svipptur til India. Dette er en veldig enkel indisk rett som serveres med ris (og mango, se oppskrift nedenfor), men du kan også gjøre mer ut av risen og lage denne heidundrande rispanna med masse godt krydder.

Med det ønsker jeg alle en riktig velsmakende uke!

Hver mandag får du en ny ukemeny her på siden. Du kan se alle våre tidligere menyer her.

Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling