SPAR SMART TIL BARNA: Lønner det seg å spare i barnets eget nav, eller i foreldrenes? Begge deler har både fordeler og ulemper. Foto: Nina Hansen
SPAR SMART TIL BARNA: Lønner det seg å spare i barnets eget nav, eller i foreldrenes? Begge deler har både fordeler og ulemper. Foto: Nina HansenVis mer

Arveavgiften er borte. Det gjør det lettere å spare til barna. Men pass deg for fellene!

Slik sparer du smart!

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - Vil du gi barna økonomisk sikkerhet og økt handlefrihet når de skal etablere seg, er det lurt å starte sparingen så tidlig som mulig, fastslår Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

- SPARER TIL FØRERKORT SJEKKER SPAREKONTOEN: Phuong Lam og Nam Pham tror barna Filip (10), Sofia (7) og Frida (2 ½) vil få nok å bruke penger på når de blir eldre. Foreløpig får de ukelønn for å utføre noen plikter. Foto: Bjørn LangsemPhuong Lam (35) og Nam Pham (38) legger av penger hver måned som de tre barna skal få når de blir 18.- Vi prøver å spare barnetrygden hver måned. Den føles som en slags bonus som er passende å legge til side, sier mamma Phuong Lam.Av de 790 kronene de får i måneden for hvert av barna - Filip (10), Sofia (7) og Frida (2 ½) - går 500 rett inn på sparekonto. De 300 siste settes i et kombinasjonsfond med 80 prosent aksjer.- Det er lenge til ungene skal bruke pengene, derfor synes vi det er greit å sette en del av pengene i fond, der avkastningen trolig blir høyere, sier pappa Nam Pham.Pengene skal gå til førerkort og egenkapital til boligkjøp.- Mamma kom til Norge fra Vietnam da hun var 30, og hun var flink til å spare til meg og mine søsken. Vi fikk alle penger til å ta «lappen». Det har nok gjort at jeg ønsker å gjøre det samme for barna mine, sier Phuong Lam.De regner med at pengene vil utgjøre et par hundre tusen kroner til hvert av barna innen de fyller 18.I dag har barna mellom 15 000 (Frida) og 80 000 kroner (Filip) oppspart.Storebror Filip (10) synes det er fint at mamma og pappa sparer til ham og søstrene. Men mens søsteren Sofia er forsiktig med å bruke penger, er han ikke noe flink til å spare selv, medgir han.- Jeg får ukelønn for å utføre noen plikter, blant annet sette i oppvaskmaskinen, brette sammen klærne mine og rydde rommet, men jeg bruker dem opp ganske fort, sier han.Lillesøster Frida har en spesiell jobb: hun rydder skoene ute i entreen og plukker opp sokker.

- En god startkapital kan komme godt med når de unge skal finansiere studier eller kjøpe sin første bolig. 1000 kroner i månedlig sparing i aksjefond i 18 år vil vokse til nesten 300 000 kroner ved 6 prosent årlig avkastning, etter inflasjon, sier hun. Tall fra Storebrand viser at ca. hver tredje familie sparer hele eller deler av barnetrygden.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn