Arver vi mors rynker?

Både gener, miljø og livsstil spiller inn.

KJENT LIKHET: At Goldie Hawn og datteren Kate Hudson er ekstremt like, er en kjent sak, men vil huden deres også eldes på samme måte? Foto: Stella Pictures
KJENT LIKHET: At Goldie Hawn og datteren Kate Hudson er ekstremt like, er en kjent sak, men vil huden deres også eldes på samme måte? Foto: Stella PicturesVis mer

De aller fleste av oss opplever at vi stadig får flere likhetstrekk med vår egen mamma etter hvert som årene går.
Kanskje er det en frase hun ofte sier som vi plutselig benytter oss av. Eller at verdiene vår egen mor har holdt høyt, kommer snikende inn i vårt eget liv - uten at vi egentlig merker det.

Som svigermor, så kjæreste «Nå hørtes du akkurat ut som moren din» - er vel en setning de aller fleste av oss har hørt kjæresten si en gang eller to. At vi også blir mer og mer like våre mødre utseendemessig, er vel dermed ikke til å unngå heller?

- Den indre aldringsprosessen som hele tida pågår, følger et arvemønster, altså vil datter kunne få samme rynkemønster som mor eller som far. Det hele avgjøres av hvem man i utgangspunktet ligner på, forklarer hudlege Bjørn Bondevik.

Ny forskning For å forstå dette nærmere, tok vi en prat med Lars Olson, professor i nevromedisin ved Karolinska Institutet - et av Europas støste medisinske universiteter. Olson publiserte nylig en forskningsartikkel i den vitenskapelige journalen Nature som omhandler muterte mitokondrielt DNA, og hvorvidt disse kan framskynde aldringsprosessen, samt forringe hjernens utvikling.

- Vi arver ett sett med «vanlig» DNA fra mor og ett fra far. Derfor har vi to kopier av alle vanlige gener, og det er disse genene som i stor grad dikterer våre liv, påvirker sykdomsutvikling og aldring. Men; alle celler har et slags kraftverk som kalles mitokondrier, som produserer energirike molekyler som cellene trenger. Mitokondrier har litt eget DNA, og de arves bare fra mor via egget. Sperm tilfører bare vanlig DNA, men ingen mitokondrier til det befruktede egget, forklarer Olson og fortsetter:

- Dermed arver alle, totalt sett, litt mer DNA fra mor enn fra far. Vår forskning har vist at mutasjoner i mitokondrie-DNA (fra mor) kan påvirke aldring og selv hjernens utvikling hos mus.

- Menn er heldige Med denne forskningen som legger til grunn at vi arver mer DNA fra mor enn fra far, betyr dette også at vi arver rynkene til mor?

- Det aller meste arver vi fra både mors og fars normale gener. Det er mulig at mutasjoner i DNA fra morens mitokondrier også kan ha en viss virkning på aldring hos mennesker. Men det finnes trolig en tidlig utsortering av dårlige mitokondrier og egg for å minimere disse potensielle problemene, oppklarer Olson.

Grunnen til at jenter får flere av de samme ansiktstrekkene og linjene som sine mødre enn det gutter gjør, kan også forklares med anatomi og hudtekstur.

SOM MOR, SÅ DATTER: Hva har egentlig mest å si for rynkene vi får - gener eller miljø? Foto: Colourbox.com
SOM MOR, SÅ DATTER: Hva har egentlig mest å si for rynkene vi får - gener eller miljø? Foto: Colourbox.com Vis mer

- Menn er heldige. De har et naturlig høyt innhold av sebum (talg) i huden som gjør at små uttrykkslinjer ikke like enkelt utvikles. De får derfor ikke alltid de samme rynkene som mor. Men ansiktsanatomi (beinstruktur og fordeling av fett) er av faktorene som bidrar i forhold til hvor rynker og søkk dannes med tida, forklarer Silje Austnes, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Beth's Medispa.

Ekspertene uenige At vi ligner på våre foreldre, og da kanskje hakket mer på mor, kan vi altså være enige om. Men når det kommer til hvilke faktorer som spiller mest inn i forhold til aldring av huden og rynker, så er ekspertene noe uenige.

- Gener er ikke det mest avgjørende med tanke på hvor og hvordan rynker utvikler seg. Kosthold og livsstil er det som synes først i et ansikt. Røyking, sol, stress og en usunn livsstil setter ofte sitt preg i ansiktet først. Det er først etter dette at mimikk og ansiktsanatomi kommer inn i bildet, mener Austnes.

Mens professor Olson er tydelig i sin sak:

- Med mindre man bor i ekstreme miljøer, er det genene som har størst innvirkning, forteller han.

Kosmetisk sykepleier ved Teres Nobel-klinikken, Kari Anne Eik, har en litt annen vinkling:

- Den typen hud du har, er genetisk bestemt, slik at man kan ofte se på sin mor og forutse hvordan man vil se ut når man blir eldre.

Derimot er hudtilstanden du har, et resultat av livsstil og miljøpåvirkninger.

Soleksponering og røyking er det verste du kan utsette huden din for, det vil gi deg tidligere aldringstegn som rynker, ujevn hudtone og slapp hud. Det er også viktig å spise antioksidanter, få nok søvn og bruke riktige produkter til huden din.

Bondevik forklarer derimot at:

- Aldring skjer innenfra og utenfra, og den indre prosessen fører til redusert produksjon av bindevev, tynn og «gjennomsiktig» hud, rynker og mangel på spenst, sier han.

Forebyggende tiltak Hvis det nå er slik at vi kan ta en titt på mor og kanskje mormor, og finne fellestrekk som vi kanskje ikke har så lyst at skal oppstå hos oss, som en kraftig «sinnarynke» eller hengende øyelokk, finnes det ifølge ekspertene forebyggende tiltak vi kan ta.

- Den beste måten å forebygge enhver aldring, er å ha riktig type kosthold uten for mye sukker og transfett. Av ytre behandling kan for eksempel begynnende hengende øyelokk opereres før dette blir veldig synlig. Begynnende rynkedannelse i panne og rundt øyne kan behandles med Botox, gjerne før rynkene «setter seg», men ikke i altfor ung alder, understreker Bondevik og legger til:

- Her er man (eller bør man) komme i et etisk dilemma som behandler, og ikke overbehandle unge jenter fordi mor har rynker. Det er nå engang naturlig å ha rynker, og ikke noe i veien med å bli som sin mor. Men ofte kommer aldringsgenene fra en forelder til syne gjerne i voksen alder, det vil si i 30-40-årene. Jeg synes at behandling av et aldrende ansikt skal begynne når det begynner å eldes, og her på klinikken avviser vi 18-19-åringer som vil ha Botox eller annen kosmetisk operasjon, unntaket er laserbehandling av aknearr.

NY FORSKNING: - Totalt sett arver alle litt mer fra mor enn fra far, forklarer seniorprofessor i nevromedisin Lars Olson ved Karolinska Institutet.  Foto: Karolinska Institutet
NY FORSKNING: - Totalt sett arver alle litt mer fra mor enn fra far, forklarer seniorprofessor i nevromedisin Lars Olson ved Karolinska Institutet. Foto: Karolinska Institutet Vis mer

Selv om muskellammende behandlinger har den effekten at rynker og linjer ikke får laget varige merker i huden, finnes det også enklere tiltak. Eik råder til:

Dagkrem som inneholder antioksidanter - beskytter mot UV-strålene. Solkrem - bør brukes året rundt da vi har UVA-eksponering når det er lyst ute. Omega 3. Hudpleieprodukter med retinol - kan ha effekt på finere linjer. IPL anti-age-behandlinger. Les også:
Har du prøvd vodka i håret?
- Du får enorm rumpe og kjempetynne legger
Slik vil kjæresten at du skal kle deg
Vi har testet 17 populære nettbutikker

Saken ble opprinnelig skrevet av Kamille for Klikk.no. Les her.

SER FELLESTREKK: - Jeg har behandlet tusenvis av mennesker, og ser ofte likhetstrekkene mellom foreldre og barn. Mange bekymrer seg og sier: «Å, jeg har hengende øyelokk, helt sikkert arvet fra min mor...». Det stemmer ofte, forteller hudlege Bjørn Bondevik.  Foto: Dr. Bondeviks Hudklinikk
SER FELLESTREKK: - Jeg har behandlet tusenvis av mennesker, og ser ofte likhetstrekkene mellom foreldre og barn. Mange bekymrer seg og sier: «Å, jeg har hengende øyelokk, helt sikkert arvet fra min mor...». Det stemmer ofte, forteller hudlege Bjørn Bondevik. Foto: Dr. Bondeviks Hudklinikk Vis mer