Åshild er årets jordmor

Har jobbet imot kjønnslemlestelse i 20 år. I dag blir hun hedret.

HEDRES: Jordmor Åshild Braaten fra Halden er kåret til Årets Jordmor 2010. Mange av de som stemte på Åshild var muslimske menn. BAKGRUNNSFOTO: iStockphoto
HEDRES: Jordmor Åshild Braaten fra Halden er kåret til Årets Jordmor 2010. Mange av de som stemte på Åshild var muslimske menn. BAKGRUNNSFOTO: iStockphotoVis mer

Kommunejordmor Åshild Braaten fra Halden er kåret til Årets Jordmor 2010.

Kåringen har vakt oppsikt, og nå hedres den engasjerte jordmoren av både statsministeren og Jonas Gahr Støre.

Støttet av somaliske menn Hanne-Mari Bennett, redaktør i bladet BAM, som sammen med jordmor Mette Thoresen i Libero står bak kåringen, forteller at de fikk inn forslag på over hundre jordmødre, men at juryen raskt la merke til Åshild Braaten.

- Åshild har tydelig et bredt nedslagsfelt i lille Halden, sier Bennet til BarniMagen.

- At såpass mange muslimske menn ønsket å gi en pris til sin jordmor, var dessuten uvanlig og gjorde sterkt inntrykk. Det har jeg ikke hørt om så ofte, sier Bennet.

Flere av forslagsbrevene kom nemlig fra somaliske menn, som ønsket å hedre Åshild for hennes engasjement og innsats i arbeidet mot kjønnslemlestelse av unge jenter.

- Jeg er så ydmyk overfor de som har stemt på meg og synes det er en stor ære. Jeg kjenner mange av byens somaliere, og det er fantastisk hyggelig at de har foreslått meg som årets jordmor, sier Åshild Braaten, som i 20 år vært opptatt av bekjempelse av kjønnslemlestelse, tvangsekteskap og barnebruder.

Får du oppfølging av samme jordmor under svangerskap og fødsel, øker sjansene for at du føder uten smertestillende.

Glødende engasjert En av dem som mente at Åshild burde vinne årets pris, var Mohammed Abdi Dahir, tobarnspappa og leder for Haldens somaliske forening.

- Åshild var en trygg og god jordmor for min kone da hun var gravid. Hun er dessuten opptatt av omskjæring og integrering, og stiller opp for somaliske kvinner som er kjønnslemlestet og derfor spesielt utsatt for smerter etter fødsel, forteller han til BarniMagen.

Braaten forteller at hun har jobbet med innvandrere for integrering og bekjempelse av tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i en årrekke.

- Helt siden jeg som ung besøkte en venninne fra Elfenbenskysten. Da vi var på et marked der, pekte hun på en stol og sa: "Det er en slik stol de bruker for å omskjære pikebarn". Jeg hadde aldri hørt om dette tidligere og fikk sjokk, forteller den engasjerte jordmoren.

Hilsen fra Jens Braaten er den tolvte i rekken som har vunnet prisen "Årets jordmor", men den første som har fått personlig gratulasjon av statsminister Jens Stoltenberg.

Hun har også fått en egen videohilsen fra kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

- Det beviser jo at denne vinneren har skapt oppmerksomhet og rørt ved flere. Åshild driver jo både viktig integreringspolitikk og forebyggende helsepolitikk. Hun har oppnådd noe som alle ønsker å få til, men som er veldig vanskelig, tror redaktør Hanne-Mari Bennet.

Jordmor Åshild er glad for og stolt over at statsministeren har lagt merke til arbeidet hun gjør i Halden.

- Jeg gjorde mye feil i starten. Da henviste jeg gjerne til loven og hevet pekefingeren. Det var helt feil metode.

- Etter hvert har jeg blitt kjent med det somaliske miljøet. Vi har reist til Stortinget sammen, holdt foredrag sammen og jobbet mot samme mål. De er mine venner, sier jordmoren, som mener at flere norske kommuner burde se til Halden og lære av det integreringsarbeidet som kommunen har gjort.

Har du spørsmål til en jordmor, svarer jordmødrene Siw og Kristina deg på spørsmål i BarniMagen-forumet - helt gratis.

Støre og Huitfeldt til prisutdelingen I tillegg til flere stemmer fra det somaliske miljøet, var det også en rekke par, barselgrupper og enkelstående kvinner som bare hadde skryt å komme med og som mente at Åshild burde få prisen.

En av de mange som foreslo jordmor Åshild, var trebarnsmor Sandra Helen Øyen fra Halden.

- Åshild har fulgt meg gjennom tre svangerskap og har alltid har stilt opp og støttet meg. Jeg kunne ringe henne både natt og dag om det skulle være noe. Hun har til og med ringt meg, bare for å høre hvordan det går. Jeg har følt meg så godt ivaretatt av Åshild, sier Øyen til BarniMagen.

Jordmor Åshild både gleder og gruer seg til at hun skal få prisen utdelt på Halden Rådhus i dag.

- Jonas Gahr Støre og Anniken Huitfeldt kommer, og fylkesmannen, nei, det er ikke måte på, sier Braaten, overveldet over all oppmerksomheten.

Les også:
Heller orgasme enn epidural
- Norge er dobbeltmoralsk og hyklerisk
Flere vil ha privat jordmor
Er ultralyd skadelig?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ÅRETS JORDMOR: Åshild Braatens innsats for kjønnslemlestede kvinner har vakt politisk oppsikt. Både statsminister Stoltenberg og kunnskapsminister Kristin Halvorsen har sendt gratulasjoner. Foto: Jordmorbladet
ÅRETS JORDMOR: Åshild Braatens innsats for kjønnslemlestede kvinner har vakt politisk oppsikt. Både statsminister Stoltenberg og kunnskapsminister Kristin Halvorsen har sendt gratulasjoner. Foto: Jordmorbladet Vis mer