At Bologna er kjent som «Den fete» kan virke som en fornærmelse, men er det stikk motsatte

Viser til byens rike og mettende mattradisjoner.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BOLOGNA (Magasinet Reiselyst): - Du må røre nesten hele tida. Sausen må kjenne tilstedeværelsen din, ellers blir den ikke god, sier Anna Maria Monari.

Hun vet hva hun prater om: I 30 år har hun drevet en av byens mest anerkjente spisesteder - Trattoria Anna Maria.

Spesialiteten er selvfølgelig originalversjonen av en av verdens mest kjente og spiste italienske retter: Pasta bolognese.

Kjært barn Byen i Emilia-Romagna-regionen nord i Italia har flere kallenavn.

«Den vise» henviser til byens lange universitetstradisjoner. Her skal universitetet ha blitt grunnlagt allerede i 1088, og regnes for å være et av verdens eldste.

UNIVERSITETSBY: Bologna er en av verdens eldste universitetsbyer, og trekker fremdeles studenter fra hele verden. Derfor er det også folksomt i de trange gatene til alle årets tider. Foto: MARTE VEIMO
KJENNETEGN: Bologna har nesten fem mil med slike utsmykkede bueganger. Foto: MARTE VEIMO
BOLOGNAS MAMA: Absolutt ingenting er fancy ved restauranten til Anna Maria Monari, som er blant Bolognas mest anerkjente. Foto: MARTE VEIMO
TRATTORIA ANNA MARIA: Rettene som serveres her er byens mest smakfulle. Foto: MARTE VEIMO
KLAR, FERDIG, SERVER: Utallige tallerkener med tagliatelle og annen pasta med bolognesesaus, serveres daglig i Bologna. Foto: MARTE VEIMO
HÅNDVERK: Ikke en kjøkkenmaskin i sikte på pastalaboratoriet til Trattoria Anna Maria. Foto: MARTE VEIMO
STOR PORSJON: Dette blir pasta til mange munner, men ingrediensene er enkle: Mel, salt, egg. Foto: MARTE VEIMO
FERDIG KJEVLET: Denne skal bare deles opp til tagliatelle eller spaghetti - og vips er den klar for kjelen. Foto: MARTE VEIMO
KOKES LENGE: Sausen skal koke i flere timer til, åtte til sammen, før den er ferdig til servering. Foto: MARTE VEIMO
KOKES LENGE: Sausen skal koke i flere timer til, åtte til sammen, før den er ferdig til servering. Foto: MARTE VEIMO
OVERSIKT: Byens landemerke er to tvillingtårn, hvorav det lengste strekker seg 97 meter til værs. Her kan du klatre opp for å se byen i fugleperspektiv. Foto: MARTE VEIMO
UTEBY: De små gatene i gamlebyen våkner til liv særlig om kvelden. Foto: MARTE VEIMO
FERSKE VARER: Frukt, grønt og blomster frister på de små utendørsmarkedene i gamlebyen. Foto: MARTE VEIMO
BUON APPETITO: Ristorante Clavature har koselig uteservering og god pasta bolognese i en av smågatene i Bologna. Foto: MARTE VEIMO
TYPISK ITALIENSK: Bologna er en lun og varm by - akkurat som pastaretten den er så kjent for. Foto: MARTE VEIMO
MAT PÅ ALLE FAT: Mor og datter, Barbara og Michaela Grill fra Østerrike, koser seg med alt det gode Bologna byr på. Foto: MARTE VEIMO
LUNT: Bologna er en tettpakket by, malt i varme farger. Foto: MARTE VEIMO

Bologna kalles også gjerne «Den røde», siden byen i tiåra etter andre verdenskrig var bastion for kommunistpartiet i Italia.

Men først og fremst er Bologna også kjent som «Den fete». Det kan virke som en fornærmelse, men er det stikk motsatte.

Betegnelsen viser selvfølgelig til byens, og resten av Emilia-Romagna-regionens, rike og mettende mattradisjoner:

Den krydrede rosa og hvite mortadellaskinken kommer herfra. Det samme gjør tortellini: Små pastaknuter fylt med ost og noen ganger også kjøtt.

Og du skal ikke langt ut av regionhovedstaden før du kommer til Parma med sin parmaskinke og parmesanost, og Modena - med verdens mest berømte balsamicoeddik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Komplett saus Men det hele kloden forbinder med Bologna, er først og fremst pastaretten bolognese. Eller kjøtt- og tomatsaus, som vi gjerne kaller den her hjemme.

TYPISK ITALIENSK: Bologna er en lun og varm by - akkurat som pastaretten den er så kjent for. Foto: MARTE VEIMO
TYPISK ITALIENSK: Bologna er en lun og varm by - akkurat som pastaretten den er så kjent for. Foto: MARTE VEIMO Vis mer

Kokkene og husmødrene i Bologna hadde nok ikke kjent den igjen om de hadde blitt invitert hjem til oss på tirsdagsmiddag.

- Bolognese er den mest komplette pastasausen som finnes, den inneholder jo både tomat, grønnsaker og kjøtt, sier Anna Maria Monari.

Hun tilsetter både svinekjøtt og oksekjøtt. Gulrot, løk og selleri. Masse kjærlighet, men ingen tilfeldigheter:

- Fem kilo saus tar åtte timer å koke, forteller kokken.

Hjemmelaget pasta Skal det være ekte vare, er selvfølgelig også pastaen like fersk som sausen.

Litt opp i gata for Trattoria Anna Maria ligger restaurantens laboratorium.

Et enkelt rom, hvor en radio som sender italienske svisker er eneste elektroniske duppeditt.

Et stort bord og to erfarne hender er de viktigste redskapene når mel og egg skal blandes, knas, kjevles og kuttes til spagetti, tagliatelle eller ravioli.

Livlige smågater Uansett hvor du vender nesa i de trange og sjarmerende gatene i gamlebyen i Bologna, kjenner du den fristende duften av pastasaus, og øynene lar seg også friste av et vell av andre godbiter.

Byens to hjertekammer er de store, åpne plassene Piazza Maggiore og Piazza Nettuno, men det er i årene, de små trange gatene i området rundt, det pulserer.

Stikk ned i en av sidegatene, forvill deg inn i en flora av gamle kaffebarer og hyggelige spisesteder med uteservering fra tidlig vår til sein høst. Her er små fargerike marked med grønnsaker og blomster, og en liten mathall med delikatesser på rekke og rad.

Landemerker Byens landemerke er to skjeve tvillingtårn fra middelalderen, hvorav det lengste strekker seg 97 meter opp i været.

Herfra kan du ta trappene fatt for å suge til deg byen fra oven.

Nesten like svimlende er byens andre kjennetegn: De om lag fem milene med bueganger langs gatene. Disse er byens smykker - og veldig romantiske å vandre under, om det så bare er for å vindusshoppe nedover den lange, elegante Via Indipendenza.

Men først: En porsjon pasta bolognese. Buon appetito.