INFLUENSAEN HERJER: Tonje Johnsen og Lasse Lønnebotn følger Nora (3) til barnehagen. Nora har nettopp vært syk, men er nå frisk igjen og klar for å leke med de andre barna. Lillebror Sondre (tre måneder) er også med. Foto: Nina Hansen
INFLUENSAEN HERJER: Tonje Johnsen og Lasse Lønnebotn følger Nora (3) til barnehagen. Nora har nettopp vært syk, men er nå frisk igjen og klar for å leke med de andre barna. Lillebror Sondre (tre måneder) er også med. Foto: Nina HansenVis mer

Atsjo! Nå kommer influensaen: Slik kan du unngå smitte

Bare ni prosent av befolkningen har vaksinert seg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Vi er på vei mot en topp nå. Influensaen startet sør i landet i år, og nå begynner den å vandre nordover, sier Karoline Bragstad, seniorforsker ved influensalaboratorier ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Det har vært flest tilfeller av influensasyke på Østlandet og Vestlandet, og det oppsto en økning like før jul denne sesongen.

Strenge rutiner i barnehagen Selv om Nordpolen FUS barnehage har tiltak for å unngå smitte, sniker bakterier og virus seg inn og ut likevel.- Vi har en rutine på at Nora (3) alltid vasker hender etter at hun er kommet hjem fra barnehagen, sier Tonje Johnsen.Hun og mannen har akkurat levertdatteren i Nordpolen FUS barnehage i Oslo.- Hun har nettopp vært syk, og kom tilbake i barnehagen igjen i går. Men hun er ikke så mye syk nå i forhold til det første året i barnehagen, sier Johnsen.Nora fikk en lillebror for fire måneder siden, og det har vært størst bekymring for at hun skulle smitte ham.- Men ellers tenker jeg at det er sånn det er, man kan ikke gå rundt å være bekymra for bakterier. Jeg merker at hun får et bedre immunforsvar etter hvert, sier hun.Det er ikke å stikke under stol at det smittes mye i barnehager, bare i dag er det fem barn som er borte på grunn av sykdom i den ene avdelingen.Barnehagen, som har til sammen145 barn fordelt på to avdelinger, har flere tiltak for å forebygge smitte.- Vi har et stort fokus på hygiene, og spesielt de seneste årene, sier Cathrine Lauvrak Andersen, lederen i barnehagen.Det er plassert desinfiseringsbokser ved utgangen, slik at både barn og foreldre kan ta en kjapp vask på vei inn og ut.- Vi vasker hendene til barna når de kommer og når de drar fra barnehagen, slik at vi stopper smitten, sier Andersen.- Vi passer på å vaske og desinfisere leker, håndtak og andre områder det blir tatt mye på regelmessig, sier barnehagelederen.Men det er ikke nok for å holde sykdommen helt utestengt fra barnehagen, både influensa, forkjølelse og omgangssyke er noe som kommer og går.

- Det varierer hvert år når toppen kommer, men det er alltid på vinterhalvåret. Som oftest er det en topp enten rundt juleferien eller vinterferien, sier Bragstad.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn