FARLIG: Både bilførere og fotgjengere har et ansvar i mørketida. Gode reflekser øker oppdagelsen og reduserer risikoen for ulykker betraktelig.
FARLIG: Både bilførere og fotgjengere har et ansvar i mørketida. Gode reflekser øker oppdagelsen og reduserer risikoen for ulykker betraktelig.Vis mer

Åtte av ti sliter med å se deg

Mørket setter ekstra krav - både til fotgjengere og bilister.

I en undersøkelse gjennomført av YouGov på oppdrag for Codan Forsikring, sier hele 83 prosent av de spurte bilførerne at de synes det er vanskelig å se fotgjengere når de kjører bil i mørket. 

Og av en eller annen grunn er det kvinnene som sliter mest.

83 prosent av de mannlige bilistene oppgir at de synes det er vanskelig å se fotgjengere i mørket, tallet blant de kvinnelige sjåførene er hele 87 prosent.

Esktra forsiktige Videre sier 94 prosent av de spurte bilførerne at de er ekstra forsiktige når de kjører bil om vinteren.

I følge tall fra Finans Norge, skjedde 55 prosent av alle påkjørsler av fotgjengere og syklister de siste tolv månedene i perioden oktober-februar, altså i den mørke årstiden.  

- Alle trafikkskilt «bruker refleks», men bare 58 prosent av fotgjengerne gjør det. 

- Vår undersøkelse viser tydelig hvor vanskelig det er å synes i den mørke årstiden, og vi håper flere fotgjengere kan bidra til egen og andres sikkerhet ved å bruke refleks,  sier Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring.

100 meter forskjell Med refleks er du synlig på cirka 125 meters avstand for biler som kjører med vanlig nærlys på. Uten refleks kan avstanden reduseres med opptil 20 meter. Med en fart på 60 km/t er fotgjengere uten refleks synlig i et knapt sekund.  

- Vi har undersøkt nordmenns refleksvaner, og det viser seg at annenhver nordmann bruker reflekser som er mer enn tre år gamle. Trolig vet ikke folk flest at refleksene må byttes.

- Vi anbefaler alle å ta med seg refleksene ut og teste dem en mørk kveld. Ved å sammenligne en gammel refleks med en ny, ser du raskt om den gamle er moden for utskifting, sier Mari Faaberg i Codan Forsikring.  

Sjekk barnas reflekser Barnas reflekser er mer utsatt for både skitt og slitasje, og bør derfor sjekkes oftere. Det kan være godt nok å vaske dem, men det er en billig forsikring å bytte barnas reflekser ofte.