Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Åtte farlige ting du gjør i ferien

Ikke gjør dette i utlandet.

FARLIG: Å leie bil kan være noe av det farligste du gjør i utlandet.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
FARLIG: Å leie bil kan være noe av det farligste du gjør i utlandet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du klar for ferie i utlandet? Du er ikke alene.

Over en million av oss reiser utenlands hvert eneste år, og stadig flere av oss reiser langt vekk og til eksotiske steder.

Det betyr flere som blir syke og skadet på ferie.

Men det er ikke parasitter eller vann fra springen som er det farligste du utsetter deg for i utlandet.

Her er åtte ting du må passe deg for.

1. Trafikken - Dette er det farligste vi nordmenn driver med når vi er ute og reiser, sier sykepleier og daglig leder Elin Brautaset ved Sentrum Reisemedisin.

- Det er en kombinasjon av mange ting som gjør trafikken så farlig når vi er på ferie. Å leie moped eller motorsykkel, kjøre uten hjelm og bare i shorts, med andre fartsgrenser og en helt annen trafikkultur, og kanskje også med promille - det kan fort gå galt, sier hun.

Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring er enig i at trafikken er den største utfordringen for nordmenn på tur.

MYGG: Den er liten, men kan gjøre alvorlig skade. Bruk beskyttelse mot mygg når du reiser i områder med malaria og denguefeber.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
MYGG: Den er liten, men kan gjøre alvorlig skade. Bruk beskyttelse mot mygg når du reiser i områder med malaria og denguefeber. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no Vis mer

- Det kan være trafikkregler vi ikke kjenner til. I noen land har for eksempel store kjøretøyer forkjørsrett. Dessuten er det ulik kultur for trafikkregler. Vi er vant til at bilene stopper på rødt lys, men det er ikke tilfelle over alt. Så jeg vil oppfordre alle til å opptre defensivt. Europeiske fraråder sine kunder å kjøre bil og motorsykkel i land med svært annerledes kjørevaner, som Thailand, Vietnam og Kypros, og heller basere seg på buss eller taxi, sier hun.

2. Mat- og vannbåren smitte Diaré og oppkast er det som rammer suverent flest nordmenn på ferie i utlandet, viser tall fra Europeiske Reiseforsikring.

De fleste diarésykdommer skyldes E.coli bakterier, og går relativt fort over.

Salmonella og capylobacter rammer også mange nordmenn på reise hvert eneste år, viser en oversikt fra VG. For noen er dette infeksjoner som sitter i noe lenger enn en vanlig diarésykdom. Noen får også giardia og shigella på ferie.

Dette er sykdommer som man kan forebygge selv, ved å følge de offisielle reiserådene om å spise kun nylaget, helt gjennomstekt eller -kokt mat, skrelle frukt og grønnsaker, og drikke rent vann.

- Vær nøye med håndhygienen, oppfordrer Brautaset.

3. Ubeskyttet sex - Vi oppfordrer alle om å ha med seg kondom fra Norge hvis det kan bli aktuelt å ha sex på reise, sier Elin Brautaset.

Både HIV og hepatitt B er vanlige sykdommer hos prostituerte. Også lokalbefolkning kan være smittebærere. I tillegg smittes ferierende nordmenn hvert år av andre kjønnssykdommer som klamydia, gonoré og syfilis

Særlig har reisende til Thailand pådratt seg seksuelt overførbare sykdommer.

4. Andre ulykker Her er bruddskader den største gruppen. Vi snubler i fortauskanter og på bassengkanten, og vi ramler og brekker ulike ben i kroppen. Dette utgjør en stor andel av sakene som kommer inn til forsikringsselskapene.

5. Voldskriminalitet - I noen land er dette svært aktuelt, i andre er man ikke så utsatt. Generelt vil jeg anbefale at man ikke går med stor klokke eller mange smykker - og ha verdisakene fordelt flere steder, sier Brautaset.

Når det gjelder faren for voldtekt, minner hun om at man bør tenke over hvordan man går kledd, og ikke gå alene.

Vennesland peker på at den økonomiske situasjonen i mange land i Europa er blitt forverret de siste årene. Det kan gjøre turister som sprader rundt med full lommebok til attraktive ransoffer.

- Vi har omtrent en voldsskade i uka i forbindelse med ran og tyveri, sier hun.

6. Badeulykker Både brennmaneter, som portugisiske krigsskip, og andre nesledyr kan gi store smerter hvis man kommer i kontakt med dem.

Kubemaneter, også kjent som sjøveps, har tatt livet av en del mennesker, og de er ikke uvanlige i Malaysia, Indonesia og Australia, skriver lege og grunnlegger av Reiseklinikken, Gunnar Hasle, i Tidsskriftet for Den norske legeforening. En nordmann har mistet livet på grunn av kubemanet i Thailand, opplyser Brautaset.

Det er heller ikke uvanlig at man kutter seg på stranda, og at det kommer infeksjon i såret.

7. Farlige dyr Slangebitt og krokodilleangrep hører til sjeldenhetene for norske turister, selv om både slanger, store rovdyr og også store planteetere som elefanter dreper mange hundre mennesker hvert år.

- Men på grunn av faren for rabies vil jeg advare mot å klappe løse hunder og katter. Pass deg også for uredde apekatter som vil sitte på skulderen. Blir du bitt eller kloret av dyr, må du i gang med intensiv behandling mot rabies, og ferien blir i stor grad ødelagt av det, sier Brautaset.

- Pass også på å ha oppdatert stivkrampevaksine. Den må fornyes hvert tidende år, legger hun til.

8. Insektbåren smitte Malaria har tidligere vært det man har fryktet mest av denne typen smitte. Den farligste formen for malaria finnes i Afrika, og skal man hit, må man ta forebyggende medisiner, og dessuten passe på å ikke bli stukket av mygg.

FARLIGE DYR: Løse hunder og katter kan gi trøbbel - men husk at andre dyr, som nusselige aper, også kan være smittebærere. FOTO: Scanpix.
FARLIGE DYR: Løse hunder og katter kan gi trøbbel - men husk at andre dyr, som nusselige aper, også kan være smittebærere. FOTO: Scanpix. Vis mer

De siste årene er flere nordmenn blitt smittet av denguefeber. Dette er nå blitt like vanlig som malaria blant norske reisende. Folkehelseinstituttet anslår 20-30 smittede nordmenn årlig. Sykdommen er utbredt i Sørøst-Asia, særlig i Thailand.

- Denne myggen er dagaktiv, i motsetning til malariamygg, og den liker seg på steder med mye mennesker. Et flott hotell er ingen forsikring mot å bli smittet, sier Brautaset.

Hun oppfordrer til å bruke myggmiddel med DEET i, også på dagtid.

I områder med malaria bør man sove med impregnert myggnett.

Les også:
Åtte tegn på at du har et helseproblem
Avføringen din avslører deg
Her er kvinnens erogene soner

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BRUK KONDOM: Både sex med prostituerte, lokalbefolkning og turister  som deg selv kan være bærere av kjønnssykdommer. Bruk kondom, er oppfordringen.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
BRUK KONDOM: Både sex med prostituerte, lokalbefolkning og turister som deg selv kan være bærere av kjønnssykdommer. Bruk kondom, er oppfordringen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no Vis mer