KUTTER GRØNNSAKER: La barna få smøre på brødskiva, skjære opp maten sin og kutte grønnsaker med skarp kniv, anbefaler barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
KUTTER GRØNNSAKER: La barna få smøre på brødskiva, skjære opp maten sin og kutte grønnsaker med skarp kniv, anbefaler barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.comVis mer

Åtte feil du skal tillate barna

Da vil de klare seg bedre, mener psykolog.

Noen skrubbsår og blåmerker skader som kjent ingen, men det er ikke alltid like enkelt å vite når vi skal stoppe barnet.

Er du for streng, kan barnet faktisk bli mer trassig og utagerende. Og barn som får lov til å gjøre feil, vil både mestre mer og bli flinkere til å tåle egne og andres feil, mener eksperter Foreldre & Barn har snakket med.

Kan gjøre barna engstelige - Barn skal lære seg å leve «vanlige» menneskeliv, og nettopp slik er livet - det er mye vi strever med å få til, sier Guro Øiestad til Foreldre & Barn. Hun er psykolog og universitetslektor ved Universitetet i Oslo og har skrevet flere bøker om selvtillit og selvfølelse.

Øiestad påpeker at alle barn trenger mestringsområder og erfaring med at det er greit å streve og ikke få til alt. Advarer du for mye, kan barnet bli engstelig.

Vil lære av feilene - Barn strever med forskjellige ting. Dette må vi akseptere og hjelpe barn til å komme over det de strever med slik at det ikke hemmer livet deres på lengre sikt.

- Det er viktig å være romslig i hverdagen. At barn søler og gjør ting på feil måter, er helt naturlig. Å få lov til å gjøre ting feil er ofte viktig for å lære å gjøre det riktig etter hvert, sier Øiestad.

HER ER 8 FEIL DU SKAL TILLATE BARN Å GJØRE IFØLGE BARNEPSYKOLOG ELISABETH GERHARDSEN:

1

La dem få smøre på brødskiva, skjære opp maten sin, og gjerne på kutte grønnsaker og andre ting med skarp kniv. Så lenge de står eller sitter stødig og underlaget er greit, blir det sjelden store skader av å håndtere kniv. Selvfølelsen og selvtilliten, derimot, vokser så du nesten kan se det.

2

La dem få slippe unna med litt juksing i spill iblant, så lenge du vet at barnet tåler å tape. Vil du påpeke juksingen, så gjør det med litt humor, det er ikke et tegn på alvorlig moralsvikt som må slås strengt ned på.

3

La dem få klatre, prøve seg på en sklie som kan være litt bratt, prøve rullebrett og sparkesykkel, balansere og på andre måter oppøve kroppsbeherskelse og mot, selv om det kan føre til et fall. Det er alvorlige skader du skal forhindre, ikke skrubbsår og blåmerker.

4

La dem få litt ekstra fart på huska så lenge de er så gamle at de ikke slipper taket i ren glemsel. For de fleste går det helt fint fra de er 3 år, for en del enda tidligere.

5

Ikke la dem ødelegge spesielle klær eller kostbart utstyr, men insisterer de på å ha med en bamse ut i regnvær, kan det hende det er en grei erfaring at den blir våt og lite god å kose med. Er det derimot yndlingsbamsen som han/hun ikke kan leve uten, er det dårlig gjort. Da kan du forhandle deg fram til at et annet kosedyr får være med, så lærer barnet ditt av feil som ikke er så alvorlige for han eller henne.

6

La dem prøve å kna boller, selv om de blir litt underlige. Men ikke overlate til 3-åringen å sette deigen alene. Det vil garantert gå galt og gi barnet en følelse av mislykkethet.

7

La dem prøve å spise selv fra de er små, selv om en del havner på gulvet. Det å klare å spise selv er bra både for selvfølelsen, selvstendighetsutviklingen og ikke minst for appetitten.

8

Å tegne på veggen er til mer skade enn barnet selv kan overskue. Og tegner de på besøk hos andre, får de kjeft som de ikke kan forutse. Tegner de på eget rom, er det ikke fullt så farlig, men jeg ville uansett stoppet det. Hvis du lar barnet tegne på veggen, må du heller ikke se på det som en feil selv om det blir stygt, men holde fast ved at barnet har fått din tillatelse til å dekorere rommet etter eget forgodtbefinnende.


Foreldrene orker ikke rydde opp Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen tror det er flere grunner til at foreldre prøver å hindre barn i å gjøre feil.

- En av hovedgrunnene er å unngå mer arbeid for seg selv. Vi vil forståelig nok slippe å få melk utover hele kjøkkenbordet og gulvet, derfor lar vi ikke de yngste barna få helle selv, slik de gjerne vil.

- En annen grunn er at vi ønsker å beskytte barna mot skader eller sykdom, derfor lar vi dem ikke balansere på rekkverk langs bilveier, klatre veldig høyt, eller gå med for tynne klær, sier Gerhardsen til Foreldre & Barn.

Gjør foreldrene flaue - Vi vil heller ikke at de skal plage andre, eller gjøre oss flaue, derfor stopper vi dem fra å bråke på bussen, prøver å unngå hylekonserter i butikken og banning under middagen hos besteforeldrene.

- Igjen handler det om å lære barna å oppføre seg slik at de blir likt, og ikke avvist, og er derfor like mye for barnets skyld, påpeker Gerhardsen.

Skal ikke "gi blaffen" Som foreldre må vi finne en balansegang mellom å beskytte barnet, oss selv eller andre og det å hindre barnet i å utfolde seg, lære nye ferdigheter og å få gjøre seg egne erfaringer.

- Samtidig må vi unngå å la dem gjøre feil som er farlige, skremmer barna, gjør at de blir mislikt eller som går på selvfølelsen løs. Holder vi ikke øye med hvilke feil barna gjør, vil det også gi dem en vond følelse av at vi gir blaffen, forklarer barnepsykologen.

Hull i tennene er foreldrenes ansvar Elisabeth Gerhardsen synes også at det er foreldres ansvar å tenke langsiktig.

- Vi lar ikke barna spise søtsaker til middag fordi de skal lære at sukker fører til hull i tennene.

Hull i tennene, fedme og andre helseplager på grunn av dårlig kosthold er noe vi foreldre må ta ansvar for, sier hun.

- Av samme grunn må vi passe på at barna har på seg nok klær. De vil ikke lære nok av en forkjølelse som først dukker opp etter noen dager, understreker Gerhardsen.

Småskader og gris er ok - Ha toleranse for feil som skjer når barnet prøver å lære kroppsbeherskelse og selvstendighet. Og tenk deg om en gang til før du nekter barnet ditt å gjøre noe fordi det kan bli grisete eller farlig. Hvor stor skade kan det ende med?

- Som oftest går det helt bra, eller det blir småskader som kan avhjelpes med plaster og å blåse litt, forklarer barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Les også:
Barn lyver ikke uten en god grunn
Visse regler har alle barn godt av
Tegnene som viser at barnet ditt er lykkelig
Slik forklarer du tv-vold for barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.