BOLIGALARM: Skal du installere alarm i boligen, er rådet fra politiet at du bør gjøre det i samråd med forsikringsselskapet ditt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
BOLIGALARM: Skal du installere alarm i boligen, er rådet fra politiet at du bør gjøre det i samråd med forsikringsselskapet ditt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Åtte ganger mindre innbruddsfare

Men alarm i seg selv er ikke nok - se hva du bør kreve.

Det er de fleste boligeieres mareritt å få besøk av en innbruddstyv. Selv om man har montert sikkerhetslås, klarer innbruddstyver likevel å komme seg inn. Og noen lar seg heller ikke stoppe av innbruddsalarmen.

En innbruddsalarm vil likevel generelt være hensiktsmessig - men det gjelder å installere en alarm som avskrekker og som virker preventivt.

- Alarmsystemene må tilpasses hver enkelt bolig. Det er for eksempel forskjell på om det er en enebolig i flere etasjer eller en leilighet. I en leilighet kan det være nok med to alarmdetektorer, mens det i en stor enebolig med to etasjer vil være langt mer omfattende krav, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til klikk.no.

Innstigningstyverier Ifølge Osland i FNO har det vært en økning i innstigningstyverier de siste årene.

- Det er således ikke tilstrekkelig å sikre bare hoveddøren, som flere gjør. Man bør sikre alle dører i boligen, inkludert terrassedør, bakdør og lignende. Rom der verdisaker oppbevares bør sikres spesielt. Glem heller ikke soverommet.

Tenk helhet Osland råder til å tenke mer enn bare innbruddsalarm når boligen skal sikres.

- Det er viktig å tenke helhetlig sikkerhet med gode låser og alarmer som dekker både innbrudd, brann og vann, både i form av lokalvarsling og andre tjenester. Nordmenn har de siste årene blitt flinkere til å sikre boligene sine med gode låser og alarmer, og vi er i verdenstoppen når det gjelder installasjon av alarmer i boliger. Vi er også flinkere til å ta alarmen i bruk.


Tilknyttet alarmsentral Politiførstebetjent Petter Høgli ved Asker og Bærum politidistrikt råder til å anskaffe alarm som er tilknyttet et vaktselskap.

- Når alarmen går, skal selskapet foreta utrykning og sikring av boligen, sier han til klikk.no, og forteller at alarmer som uler ikke holder lenger.

- Folk irriterer seg heller over dem og ringer politiet for å be dem skru av alarmen.

- Hos oss er det en forutsetning at alarmen skal være tilknyttet en vaktsentral for å få rabatt på forsikringspremien, sier pressetalsmann hos Tryg Forsikring, Roald Stigum Olsen, til klikk.no.

- En alarm som uler vil ikke gi rabatt hos oss.

Hele huset Høgli trekker videre fram viktigheten av at alarmen skal dekke hele huset innvendig, også trappeløpene.

- Det bør imidlertid være en egen sone for nattevandring, hovedsakelig toalettbesøk.

- Snakk med forsikringsselskapet Politiførstebetjenten advarer mot å kjøpe alarm på impuls, for eksempel av selgere som kommer på døren.

- Vi råder folk til å velge alarm i samråd med sitt forsikringsselskap, fordi det er de som skal betale erstatningen dersom det skjer et innbrudd, og de vil derfor ha god kunnskap om hvilke alarmer som passer best til dine behov.

- Generelt er boligalarm noe man skal bruke tid på å vurdere, og skal man kjøpe uavhengig av sitt forsikringsselskap, bør man i det minste forhøre seg hos flere leverandører.

Flere alarmsoner Petter Høgli råder til å installere en alarm som deler boligen inn i flere soner, fordi dersom alarmen går i flere soner er det et tydelig signal for vaktselskapet at et innbrudd er på gang.

- Vi sier til folk at de bør vurdere å ha et system med soneinndeling som dekker hele huset, fordi mange innbrudd skjer om natten mens folk ligger og sover, utdyper Stigum Olsen.

Aktivering av alarm Men en installert alarm har ingen funksjon om den ikke aktiveres.

- Ifølge våre statistikker er det bare 23 prosent av dem som har alarm som aktiverer den når de forlater huset. Det kan se ut som om mange tror at alarmmerkelappen på døren eller vinduet holder, men det er en falsk trygghet, beskriver Stigum Olsen.

- Våre statistikker viser at det er åtte ganger større sjanse for å ha innbrudd i en bolig uten alarm, enn med alarm. Men om man ikke slår den på, er det jo ikke noen vits.

Les også:
Så lett dirket vi opp hengelåsene
Slik holder du tyvene unna en ferietom bolig
Triksene som holder innbruddstyver unna
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide
 

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.