Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Forurensing

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Nå går Afrika i bresjen for å gjøre noe med det

Totalforbud mot plastposer innført i Kenya.

PLASTBERG: Plastavfall er definert som Kenyas største enkeltstående miljøproblem. Hundre millioner plastposer forlater supermarkedene i landet hvert eneste år, og ender gjerne opp i naturen som søppel. Nå er plastposene totalforbudt. Foto: NTB Scanpix
PLASTBERG: Plastavfall er definert som Kenyas største enkeltstående miljøproblem. Hundre millioner plastposer forlater supermarkedene i landet hvert eneste år, og ender gjerne opp i naturen som søppel. Nå er plastposene totalforbudt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars vedtok Kenya totalforbud mot plastposer. Denne uka trådte loven i kraft. Dermed føyer Kenya, med sine drøye 40 millioner innbyggere, seg inn i rekken av afrikanske nasjoner som har forbudt - eller varslet forbud - mot plasten.

Tanzania, Uganda, Kamerun, Etiopia, Guinea-Bissau, Mali, Mauritania og Malawi, har alle innført, eller varslet at de vil innføre, lignende forbud. Rwanda gjorde det allerede i 2008.

Strenge straffer

Plastforurensing, særlig i havet, har fått stor oppmerksomhet de siste årene, og FNs miljøprogram (UNEP) - som ledes av Erik Solheim - lanserte i vinter kampanjen Clean Seas.

INNFØRER FORBUD: Denne kua beiter på ei søppelfylling i byen Ngong utenfor Nairobi Kenya, og vasser i plast. Nå innfører Kenya forbyd mot bruk av plastposer i håp om å få bukt med landets største miljøproblem. Foto: NTB Scanpix
INNFØRER FORBUD: Denne kua beiter på ei søppelfylling i byen Ngong utenfor Nairobi Kenya, og vasser i plast. Nå innfører Kenya forbyd mot bruk av plastposer i håp om å få bukt med landets største miljøproblem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bare tre uker etter lanseringen vedtok Kenya sin lov, som nå er iverksatt. Reiser du til Kenya som safari-turist, gjelder det derfor å unngå plastposene. Taxfree-posene må du uansett legge igjen på flyplassen.

Teoretisk sett kan du straffes knallhardt for å bruke dem. Ifølge loven kan det idømmes fengselsstraffer opptil fire år og bøter på over 300 000 kroner, skriver The Guardian.

Myndighetene i Kenya sier imidlertid at det er produsentene, importørene og storselgerne av de forhatte posene, som er målet for innføringen av loven.

Men også enkeltpersoner forbys å bruke plastposer, og butikkene må erstatte dem med papir- eller tøyposer.

Et kjempeproblem

I kenyanske supermarkeder konsumeres det over hundre millioner plastposer i året, og plasten er definert som landets største miljøproblem.

- Plasten dreper fugler, fisk og andre dyr som tror det er spiselig. Plasten skader dyrkbar mark, forurenser turistdestinasjoner, tetter igjen kloakk og avløpsrør, og gir grobunn for mygg som kan være smittebærere av malaria og dengue-feber, heter det blant annet i begrunnelsen for å totalforby plastikkposene.

VERDENS MEST FORURENSEDE: Ubebodde Hendersonøya i det sørlige Stillehavet er på Unescos verdensarvliste. Da australske forskere ankom øya i 2015 ble de målløse over tilstanden på øya. Video: Jennifer Lavers / AP Vis mer

- Kenya tar med dette et viktig grep for å fjerne en utfordring mot sin enestående natur. Plastavfall forårsaker umåtelig skade på skjøre økosystemer - både på land og til sjøs - og denne beslutningen er et stort gjennombrudd i vår globale innsats for å snu utviklingen, sa Erik Solheim da loven ble vedtatt.

Den tidligere bistandsministeren er leder for United Nations Environment Program (UNEP).

- Kenya viser lederskap i miljøkampen, og skal berømmes. Dette er et fremragende eksempel som jeg håper kan inspirere andre, sier Solheim.

Loven har imidlertid ikke gått gjennom uten motstand. To store plast-importører prøvde nylig å stoppe den i form av et søksmål, men Kenyas høyesterett avviste saken og slo fast at miljøhensyn var langt viktigere enn selskapenes kommersielle interesser.

«OOHO!»: Oppfinnerne bak en boble av vann har allerede fått samlet inn over 1,7 millioner kroner. Oppfinnelsen kan endre måten vi drikker vann på for alltid. Video: Skipping Rocks Lab Vis mer

Mer plast enn fisk

Ifølge UNEPs prognoser vil det være mer plast enn fisk i havene, om plast-forurensingen fortsetter i samme takt som i dag.

Men det er lyspunkter:

Selv om Kenya tar den helt ut og totalforbyr plastposer (loven gir imidlertid et unntak for plast brukt i industrielle formål), har en rekke land tatt - eller er i ferd med å ta - et oppgjør med plastposene.

Over 40 nasjoner har forbudt, delvis forbudt, eller avgiftsbelagt plastposer, som naturen bruker mellom 500 og 1000 år på å bryte ned.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!