Åtte råd som gir god hverdagssex

Alle klarer dette.

HVERDAGSSEX: Et av rådene er å legge grunnlaget for at lysten kommer snikende av seg selv. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
HVERDAGSSEX: Et av rådene er å legge grunnlaget for at lysten kommer snikende av seg selv. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Minnet om de lange late sommerdagene og de små stundene hvor vi bare var nær hverandre, er i ferd med å forsvinne i horisonten. Kanskje er det derfor vi omstiller oss så raskt og gjemmer oss bak fulle avtalebøker - for å døyve bitterheten.

Problemet er bare at vi slutter å se hverandre.

- Mange er slitne, de sover for lite, har mange andre hensyn og forpliktelser. De blir fokusert på jobb og barn og mindre på partneren - og sex. Hverdagen er så travel og krevende, sier psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi Peder Kjøs.

Sex på timeplanen Men selv i en travel hverdag er det viktig å sette sex på timeplanen - et råd som gir mange stresspuls.

- Det er noe med ikke å se på sex som en løsrevet del, men som del av en helhet. Gi hverandre oppmerksomhet og gjør ting sammen. Fortsett å si at dere er glad i hverandre og vis det! Dersom sexlivet ikke er så bra, er det gjerne andre ting som skurrer også - og vice versa, sier Kjøs.

Rådet er å legge til rette for at lysten kan komme snikende av seg selv, i stedet for å tvinge den fram.

- Spør dere selv om hva dere pleide å gjøre sammen før. Var det steder dere dro, musikk dere hørte på eller møtte dere venner dere ikke har sett på lenge? Hvilke felles interesser hadde dere? Ofte kan litt nostalgi vekke hverdagsromantikken igjen, sier Kjøs.

Sex tidligere på dagen For å pleie forholdet fordrer det at man prioriterer riktig og ikke minst har litt energi til overs for partneren. Trøtthet og manglende overskudd er nemlig den største sexdreperen etter fylte 25 år, og den rammer oss ekstra hardt om høsten.

Vi sover flere timer mindre hvert døgn enn det besteforeldrene våre gjorde. Vi ser på tv til seint på kveld, står opp med underskudd neste dag, jobber til vi stuper, og blir sofapoteter også neste kveld.

- Og selv om sex kan virke oppkvikkende, så hjelper det ikke mot søvnmangel. Det er faktisk ingen form for energitilskudd som kan erstatte søvn i det lange løp. Ha sex tidligere på dagen eller legg dere tidligere, råder Kjøs.

- Det dummeste man gjør er å legge opp til sex seint på kvelden når man skal opp tidlig neste morgen. Da er det ikke sex man er i modus for, så skru av lyset og prat om sex i stedet! Det er viktig å snakke om hva som er godt. Jeg snakker ikke om fantasier, men hvordan liker man å bli berørt - slike ting, oppfordrer spesialist i sexologisk rådgivning Margrete Wiede Aasland.

Lett på sexpresset - Det kan også være lurt å snakke litt om hva det er som gir god sex. Er vi opplagte når vi har god sex? Har vi spist godt? Gjort noe hyggelig sammen? Hatt en god prat? Ofte handler det om å få litt ro i sinnet, sier Aasland.

Det enkle er nemlig som oftest det beste. Noen liker selvsagt å gjøre nye ting, men for de fleste er ikke det så ålreit. Man tror ofte at det er det som gjelder, men det er faktisk ikke nødvendig, ifølge samlivsrådgiverne.

- Den enkle oppskriften er derimot å gjøre ting som har fungert før, altså å gjøre om igjen ting som var spennende helt i starten av forholdet, men som har gått ut av repertoaret fordi sexlivet må tilpasse seg en travel og slitsom hverdag, sier Kjøs.

- Det er viktigere å gå på kino, kysse litt, alle de små tingene dere gjorde da dere var nyforelsket, enn å gjøre nye ting i senga hele tida. Det er noe med at man trenger ingen verktøykasse for å ha sex, det holder at det er to kropper som er nær hverandre, sier Aasland.

Helt vanlig sex Sex har også lett for å bli stressende dersom man tror at alle andre har mer og bedre sex enn en selv. Det har de nemlig ikke, det er en myte. Man hører ofte om marginalen, om det ekstreme, ifølge samlivsrådgiverne.

- Jeg tror de fleste par er veldig fornøyde med den sexen de har. Mange tror at de ønsker seg sex oftere, men så er de egentlig tilfredse med sex hver lørdag. De fleste par holder seg dessuten til tre-fire stillinger og er fortrolige med det, sier Aasland.

Dersom man tror at alle andre har bedre sex, blir det også et press om at sexen skal være så spesiell hver gang. Da orker man bare enda mindre.

- Det kan være fint å bare «lette litt på trykket». Javel - poff, så var det raskt overstått, men så hadde dere det nært og godt akkurat da. Det er noe med at litt sex er bedre enn ingenting, sier Aasland.

- For svært mange er det faktisk sånn at jo mer styr, jo mindre interessant blir det. Det holder lenge med «helt vanlig» sex, sier Kjøs.

Sexy stemning Men hvordan går man fram når man kjenner at lysten kommer snikende? Mange par kommer inn i en ond hverdagssirkel hvor balansegangen mellom initiativ, samtykke og avvisning blir anmassende og tar fokuset vekk fra selve sexen.

- Det er viktig å tørre å vise at man har lyst, men stikkordet er invitasjon, ikke press. Her gjelder det å ha sosial kompetanse, særlig evnen til å lese den andres signaler, sier Kjøs.

Han medgir at det kan være litt av en utfordring når man er tent selv, men at dette er helt nødvendig for at den andre skal føle seg invitert og ikke presset. Det å ikke føle seg presset til å «måtte stille opp» handler mye om selvtillit.

- Hvis du føler at du ikke har lov til å si nei til sex, er ikke dette et godt tegn på hvordan forholdet deres fungerer, sier han.

- Unngå også sårende og avvisende kommentarer selv om du ikke vil ha sex. Du kan likevel være hyggelig og bekreftende på selve forholdet. Husk også at selv om partneren din er veldig tent, har du lov til å bruke tid på å komme i en stemning som matcher, hvis det er det du vil. Da er det fint å ha selvtillit nok til å tenke at man er verdt å vente på, understreker Kjøs.

Hverdagslige sextips: Mange blir litt nostalgiske når de kommer «opp i åra» og har lyst til å finne igjen ungdommen på andre områder, så hvorfor ikke på den seksuelle arena? utfordrer Kjøs.

1. Kline i sofaen Husker du tida da dere kysset leppene såre og hovne? Ta den tida tilbake.

2. Kle av hverandre Det er lett å føle seg litt selvbevisst og forknytt når man kler av seg selv i stedet for at partneren river plaggene av deg, slik som i «gode gamle dager».

3. Ha lyset på Se hverandre, og fortell hverandre at dere liker det dere ser. Vis det med kroppsspråket og si det med kyss, ord og kjærtegn.

4. Vær spontane Ta utgangspunkt i spontaniteten dere hadde tidligere, tilføy litt kreativitet og se om dere kan ta den tida tilbake ved å prioritere annerledes.

5. Fokusér på nærhet Putt følelsene tilbake i sexen og la den bety noe igjen.

6. Eksperimenter med tid I hverdagen kan det bli litt halvhjertet, og da kan det være et poeng å bruke mer tid. Hvis det man savner, er den kjappe og impulsive sexen derimot, kan man gjeninnføre det. Som en liten, hemmelig hyrdestund i bilen.

7. Tenk forspill Husker du da du var 16-17 år og hadde en og en halv time med forspill og noen sekunders samleie?

8. Bruk kondom Å ha sex med kondom kan være morsomt å gjøre igjen, som en liten «greie» som kanskje gir rom for andre måter å ha sex på.

LES OGSÅ: Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang
Dette funker bedre enn porno
Munnsexen menn elsker
Derfor bør damer droppe trusen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.