Australia dropper passkontroll

Men vær forberedt på å måtte vise fingeren.

DITT NYE PASS: Australia kan bli første land i verden som erstatter passkontrollen med et teknologisk system som baserer seg p fingeravtrykk, iris-skanning og ansiktsgjenkjenning: Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix 
DITT NYE PASS: Australia kan bli første land i verden som erstatter passkontrollen med et teknologisk system som baserer seg p fingeravtrykk, iris-skanning og ansiktsgjenkjenning: Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer

Neste gang du kommer til Australia bør du være forberedt på at personalet i innreise-kontrollen viser null interesse for passet ditt.

Derimot vil de gjerne sjekke fingeravtrykket ditt, og trolig scanne øynene dine.

Allerede i løpet av dette året vil et prøveprosjekt basert på ny teknologi ved ID-kontroll startes opp på flyplassen i Canberra, sier immigrasjonsminister Peter Dutton til ABC News.

Fingeravtrykk, iris-scanning og ansiktsgjenkjenning i stedet for manuell passkontroll vil ifølge de australske myndighetene kunne føre til raskere grensekontroll, mindre køer, og mer sikkerhet.

Målet er at 90 prosent av passasjerene skal kunne reise inn og ut av Australia uten å bli manuelt sjekket av personell innen 2020.

- Det gir grensekontrollen langt mer tid til å konsentrere seg om de reisende av interesse, sier Dutton, og lar det skinne igjennom at det vil være enklere å avsløre reisende som kommer til Australia med «feil hensikter».

- Ved å bruke biometrisk teknologi vil vi få en langt mer strømlinjeformet inn- og utpassering på flyplassene samtidig som vi ivaretar sikkerheten, sier han.

Australia opplever stadig økende popularitet som reisemål. I 2015 ble 40 millioner ankomster av utlendinger håndtert av grensekontrollen.