AVHOLD: Gruppen med totalavholdspersoner over 55 år har størst risiko for død, fulgt av de med tungt alkoholkonsum.  Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
AVHOLD: Gruppen med totalavholdspersoner over 55 år har størst risiko for død, fulgt av de med tungt alkoholkonsum. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Avholdsmennesker dør av ensomhet

Moderat alkoholforbruk gir større sjanse for å leve lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En amerikansk studie publisert i tidsskriftet Alcoholism - Clinical & Experimental Research viser at et moderat alkoholkonsum gir lengre levetid.

Studien fulgte mer enn 1800 amerikanere i alderen 55-65 over 20 år, og så på hvor mange som døde i løpet av perioden. Personene i studien ble delt inn etter hvilket alkoholforbruk de hadde da studien tok til - totalavhold, lett konsum, moderat konsum eller tungt konsum.

Gruppen med totalavholdspersoner hadde størst risiko for død, fulgt av de med tungt alkoholkonsum.

- Flere undersøkelser viser det samme, men det finnes ulike tolkninger av slike tall, sier alkoholforsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus), Sturla Nordlund.

Tar høyde for eks-alkoholikere Den amerikanske studien kontrollerte for at det i gruppen totalavholdne fantes en del tidligere alkoholikere, såkalte tørrlagte, som allerede kunne ha pådratt seg alvorlige alkoholskader da studien tok til.

Den kontrollerte også for at det i den samme gruppen fantes endel personer som var totalavholds på grunn av sykdom eller andre alvorlige helsemessige forhold - som både hindret dem i å nyte alkohol og som kunne medføre tidlig død.

Selv om kvinner relativt sett har økt sitt forbruk mer enn menn , drikker menn fortsatt over dobbelt så mye som kvinner.

Moderat alkoholkonsum beskytter Den gruppen som hadde lavest risiko for død under 20-årsperioden, var de med moderat alkoholkonsum.

- En vanlig tolkning av dette er at de som har et moderat forhold til alkohol også er moderate på andre områder i livet, og derfor lever tryggere, sier Nordlund.

Altså, det er ikke det moderate alkoholkonsumet i seg selv som gir et langt liv, men summen av alt de moderate alkoholkonsumentene foretar seg. Tidligere forskning har vist at et moderat alkoholforbruk beskytter mot tidlig demens.

- Det kan være en mulighet for at et moderat alkoholforbruk har en positiv effekt på helsen, men det kan også være andre årsaker til at denne gruppen lever lengst, sier Nordlund.

Ensomme avholdspersoner Forskere tolker den relativt høye dødeligheten blant avholdsgruppen som avhengig av hvordan de lever ellers. Den amerikanske undersøkelsen viser, som andre lignende undersøkelser, blant annet at de som ikke drikker alkohol overhode, oftere er ugift enn de med moderat alkoholkonsum. Undersøkelsen sier ikke noe om hvem som lever lengst - utover de 20 årene studien omfatter.

En vanlig tolkning er at mange avholdsmennesker er mindre sosiale og mer ensomme, og at ensomheten kan relateres til både den forhøyede dødsraten og avholdet fra alkohol - som ofte nytes i sosiale lag.

Vennskap beskytter mot tidlig død. Det er ensomheten og fraværet av venner som dreper, ikke fraværet av alkohol.

Les også:

Slik påvirkes kroppen av alkohol

Enkelt å regne ut promillen

9 bakrustips

Slik tar du knekken på bakrusen

Les mer på Klikk Helse

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ENSOMHET: Ensomhet får skylda for at mange avholdspersoner lever kortere enn de som har et moderat lakoholforbruk. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
ENSOMHET: Ensomhet får skylda for at mange avholdspersoner lever kortere enn de som har et moderat lakoholforbruk. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer