TYTTEBÆRFAVORITT: Den tradisjonelle trollkremen er både delikat og fristende, og hører med som avslutning på en vellykket tyttebærtur.  Her sukkerbrød med gratinert trollkrem. Foto: METTE MØLLER
TYTTEBÆRFAVORITT: Den tradisjonelle trollkremen er både delikat og fristende, og hører med som avslutning på en vellykket tyttebærtur. Her sukkerbrød med gratinert trollkrem. Foto: METTE MØLLERVis mer

Bærtid: Prøv blå pizza og gratinert trollkrem

Sett bær på bordet i september.

• Flere matsaker på db.no/mat
Kokken på Vianvang mener bærturer i skog og mark er en flott tradisjon som vi må ta vare på.

Han synes også det hører med å lage noe ekstra godt etter en vellykket tur med bærplukkeren.

Gjerne noe lettvint som kan lages så snart bærene er kommet i hus.

Rosa og delikat -Trollkrem er genialt, og en typisk norsk høstdessert. Den er så enkel å piske sammen, og er en flott ting å lage sammen med ungene.

Alle barnehager som har mulighet bør ta med ungene ut for å plukke «tyting», og lage en diger porsjon trollkrem etterpå, sier Brimi.

NY VRI: Til ære for de gode høstbærene serverer Arne Brimi sprøstekt blåbærpizza. Foto: METTE MØLLER
NY VRI: Til ære for de gode høstbærene serverer Arne Brimi sprøstekt blåbærpizza. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Tyttebær heter «tyting» på Brimis dialekt, og de små, røde og svært sunne bærene gir en rosa og delikat farge på kremen når de piskes sammen med eggehviter og sukker.

- «Tyting» har en egenartet, god og opprinnelig smak. Men bæret er litt syrlig, så det er viktig å passe på å bruke nok sukker i trollkremen.

Spis kremen som den er, eller prøv den på en sprø vaffel eller et nystekt sukkerbrød, anbefaler Brimi, og setter fram et delikat, rosa og etter eget utsagn «litt barnslig» trollkrempyntet sukkerbrød til fotografering.

DELIKAT:Trollkrem er rosa og deilig. Foto: METTE MØLLER
DELIKAT:Trollkrem er rosa og deilig. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Kaka er gratinert kjapt under grillen, og pyntet med sommerblomster og stikkelsbær lunet i eplesaft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Stikkelsbær er et litt fortapt bær som folk ikke helt vet hvordan de skal bruke. Prøv lune stikkelsbær med krem, det er fenomenalt godt, sier Brimi.

Har du ikke tid til å plukke bær, men har hagen full av epler? Prøv Brimis oppskrift på verdens enkleste eplekake.

Blå pizza Pannekaker og blåbær er en populær klassiker, og nærmest som en nasjonalskatt å regne.

Det sunne superbæret, som er stappfullt av antioksidanter, er også perfekt i smoothies, på frokostblandingen eller rørt med litt brunt sukker til deilig blåbærsyltetøy.

Brimi hopper over pannekakene, og legger blåbær på pizzaen.

- Halvstek en tynn pizzabunn, og legg på biter av vellagret norsk blåskimmelost og drypp over litt honning.

Når pizzaen er blitt sprø og gyllenbrun i kantene, legger du på rikelig med blåbær - og luner den lett før servering.

Mer glad i brød enn pizza? Lær deg Brimis baketriks.

Så er det bare å nyte de gode smakene, sier Brimi, som anbefaler et lite glass portvin til blåbærpizzaen for dem som vil kose seg litt ekstra.