BJØRNEBÆRKAKE: Smaker like nydelig som den ser ut. Foto: ALL OVER PRESS
BJØRNEBÆRKAKE: Smaker like nydelig som den ser ut. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Bak deg tilbake til smaken av sommer

Saftige kaker med bær lyser opp høstmørket.

(Allers.no):  Jordbær, blåbær, bjørnebær eller bringebær. Alle liker kaker med bær.

Med bær i fyllet blir kakene friske og gode og ikke minst saftige.

Du kan bruke både ferske og frosne bær.

KREMETE JORDBÆRPAI (8-10 biter)

Lag hjemmelaget paideig, eller ta en snarvei og kjøp den ferdig. I stedet for jordbær kan du bruke andre typer bær, alt etter hva du liker!

Paibunn:
• 200 g hvetemel
• 150 g smør
• 2 ss vann
(eller 1 ferdig paideig fra
kjøledisken)   

Fyll:
• 200 g kesam, original
• 2 dl kremfløte
• 2 ss maisenna
• 1 ½ dl melis
• revet skall av ½ appelsin
• 5 egg
• 225 g jordbær

Pynt:
• revet appelsinskall
• mynte
• jordbær

1. Smuldre smøret i melet, tilsett vannet og elt til en fast deig, gjerne i en food prosessor. Kle en smurt form, 24 cm  i diameter, med paideigen og prikk med en gaffel. Forstek paiskallet midt i ovnen ved 200° i ca. 10 minutter. (Eller bruk ferdig paibunn og følg anvisningen på pakken).

2. Bland sammen kesam, fløte, maisenna, melis og appelsinskall. Tilsett eggene, ett av gangen, og pisk sammen. Hell røren i paiskallet.

3. Rens, skyll og del jordbær  i to. Fordel jordbærene i fyllet.

4. Stek paien på nederste rille  i ovnen ved 200° i ca. 40 minutter til fyllet har stivnet og kaken har fin farge. Dekk med aluminiumsfolie hvis kantene får for mye farge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Server paien nystekt med revet appelsinskall, mynte og jordbær.

KREMETE JORDPÆRPAI: Bærene kan være ferske eller frosne. Paien er uansett til å få vann i munnen av. Foto: ALL OVER PRESS
KREMETE JORDPÆRPAI: Bærene kan være ferske eller frosne. Paien er uansett til å få vann i munnen av. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

LES OGSÅ: Deilige scones

ELLINORS GODE BJØRNEBÆRKAKE (8-10 biter)

Bruker du frosne bær, trenger de ikke å tines før de tilsettes deigen.

• 150 g smør
• 3 egg
• 2 ½ dl sukker
• ½ dl kremfløte
• skall og saft av 1 sitron
• 3 ½ dl hvetemel
• ½ dl potetmel
• 2 ts bakepulver
• 2 ts vaniljesukker
• 200 g bjørnebær

Pynt:
• melis
• bjørnebær
• sitron

1. Smelt smøret og la det avkjøles. Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smør, fløte, sitron­skall og -saft i eggedosisen.

2. Bland hvetemel, potetmel, bakepulver og vaniljesukker.

3. Tilsett melblandingen i egge­dosisen og rør lett sammen.

4. Hell røren i en smurt rund form, ca. 22 cm i diameter.

5. Fordel bjørnebærene i deigen. Stek kaken på nederste rille i ovnen i ca. 40 minutter. Kjenn med en kakenål om kaken er gjennomstekt.

6. Avkjøl kaken på rist. Ved servering siktes litt melis over kaken, som kan pyntes med bjørnebær og sitron i skiver.

LES OGSÅ: Bake til mange?

DRONNINGKRANS (2 små kranser)

Lag saftige og gode gjærkranser med fyll av blåbær og bringebær. Du kan også lage en stor krans som du steker på bakepapir på stekeplaten.

DRONNINGKRANS: Fylt med deilige bær. Foto: ALL OVER PRESS
DRONNINGKRANS: Fylt med deilige bær. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

• 100 g smør
• 2 ½ dl kaffefløte
• 50 g gjær for søte deiger
• ¼ ts salt
• ½ dl sukker
• 3 egg
• 8-10 dl hvetemel                                        

Fyll:
• ca. 50 g mykt smør
• 1 dl kokosmasse
• 3 ss melis
• 75 g blåbær
• 75 g bringebær                                      

Pensling:
• 1 egg
• perlesukker

1. Smelt smøret og hell i fløten. Varm til 37°. Hell det i en bolle. Smuldre i gjær og rør den ut. Tilsett salt, sukker, egg og nesten alt melet. Arbeid deigen blank og smidig. Dekk deigen med plast og la den heve i ca. 30 minutter.

2. Legg deigen på melet bakebord. Arbeid den lett og kjevle ut til et rektangel, ca. 25 ganger 70 cm.

3. Fordel smøret over, og strø på kokos og melis. Fordel bærene over og rull sammen fra langsiden. Del rullen i to på midten. Form til runde kranser og legg i store, runde smurte former som rommer ca. 1 ½ l.

4. Klipp dype hakk i kransene og brett til side, annenhver gang. Etterhev i ca. 40 minutter.

5. Pisk sammen egg og pensle kransene. Strø på perlesukker.

6. Stek kransene på nederste rille i ovnen ved 225° i 20—30 minutter. Avkjøl på rist og server dem nybakte!

LES OGSÅ: Kom i toppform på 10 minutter!

LES OGSÅ: Gjør yoga på jobben