Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Bak supergode julekaker uten gluten

Vær en god vert, ikke gøy å få frukt når andre får kake.

JUL: Med et hjemmelagd pepperkakehus kommer julestemningen før du vet ordet av det. Dette pepperkakehuset er bakt uten gluten. Foto: ANNE SPURKLAND/FRIE KAKER
JUL: Med et hjemmelagd pepperkakehus kommer julestemningen før du vet ordet av det. Dette pepperkakehuset er bakt uten gluten. Foto: ANNE SPURKLAND/FRIE KAKER Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
- Jeg er veldig glad i kaker og vet hvor trist det kan være å bli avspist med frukt når andre får kake, sier Anne Spurkland.

Spurkland er professor i medisin, kakeblogger, forfatter og lidenskapelig kakespiser.

Særlig i jula synes hun vi skal anstrenge oss for å by på kaker nesten alle kan spise.

- Alle kjenner noen som har allergi eller som av andre grunner ligger unna visse ingredienser. Hvorfor ikke glede dem? Du kan lage supergode kaker uten melk, mel, egg og sukker, sier Spurkland.

Start enkelt Hun anbefaler nybegynnere å starte med ingefærnøtter.

- De er enkle å lage og kjempegode på smak, sier hun.

INGEFÆRKAKER: Vær en god vert i jula, by på noen kaker uten gluten. Disse ingefærkakene er glutenfrie og eggfrie. Foto: ANNE SPURKLAND/FRIE KAKER
INGEFÆRKAKER: Vær en god vert i jula, by på noen kaker uten gluten. Disse ingefærkakene er glutenfrie og eggfrie. Foto: ANNE SPURKLAND/FRIE KAKER Vis mer

Helt fra Spurkland var barn har hun brukt kjøkkenet som laboratorium for å utforske kakebakingens grenser. Hun og søsteren sto opp tidlig og prøvde ut ulike ideer.

Da mannen til Anne for noen år siden fikk cøliaki, tok hun opp igjen eksperimentene på kjøkkenet. 

Spurkland går ikke av veien for thailandsk rismel og kokte kikerter når hun baker. Likevel er målet å lage «upåfallende kaker».

- Selv om kakene ikke smaker av smør, smaker de godt, sier hun.
 
Eksplosjon For tre år siden ga ut boka «Frie kaker». Samme år startet hun blogg med samme navn, for å supplere og videreutvikle bokprosjektet.

Da hun gjorde research til boka fantes det veldig få kakeoppskrifter uten melk, mel, egg og sukker. Antall kakeblogger var også beskjedent.

KLASSIKER: Kokoskaker er lette å lage og uten gluten. Foto: MATOPPSKRIFT.NO
KLASSIKER: Kokoskaker er lette å lage og uten gluten. Foto: MATOPPSKRIFT.NO Vis mer

- Nå er det matstoff overalt, også alternative oppskrifter. Og stadig flere som baker. Det har skjedd en eksplosjon de siste årene, sier hun

Stadig flere oppsøker bloggen  hennes. Desember måned er høysesong for mat.

I blogginnleggene forsøker hun å gjøre oppmerksom på viktige kjemiske sider ved oppskriften, slik at leseren skjønner hvordan hun har tenkt når hun har bakt kaken.

Lærer man seg egenskaper ved matvaren, blir det lettere å lage egne vrier.

KAKEMONS: Anne Spurkland er professor, pasjonert kakebaker og blogger om kaker uten melk, mel, egg eller sukker. Foto: SPARTACUS FORLAG
KAKEMONS: Anne Spurkland er professor, pasjonert kakebaker og blogger om kaker uten melk, mel, egg eller sukker. Foto: SPARTACUS FORLAG Vis mer

- Egg, for eksempel, er en ingrediens med mye vann. Egg inneholder også bindestoffer og protein, men til en viss grad kan egg erstattes av vann, sier hun.

Slik er det med mange ingredienser.

Viktig sosialt Det finnes ikke lenger gode unnskyldninger for ikke å tilby «frie kaker», mener Spurkland. De fleste alternative julekaker kan lages med vanlige og lett tilgjengelige ingredienser.

- Kaker er et viktig innslag i mange sosiale sammenhenger, sier hun.

- Det er lett å føle seg utenfor hvis man ikke tåler eller ønsker å spise visse ingredienser.

Alle som vil spise mindre sukker og hvetemel kan også ha godt av «frie kaker».

- Det eneste «frie kaker» krever i tillegg er en god blender. Grønnsaksfibre må moses godt før de brukes i bakst. Men blenderen kan du bruke til mye annet også, sier hun.

Mye er glutenfritt Gluten er en blanding av to proteiner - gliadin og glutenin - og finnes i vanlige kornslag som hvete, rug, bygg og havre.

Opp mot en million nordmenn kjøper nå glutenfrie produkter, selv om de fleste mennesker tåler gluten.

Mange tradisjonelle småkaker er faktisk glutenfrie.

GOD:  En glutenfri krumkake vil mange sette pris på. Foto: MATOPPSKRIFT.NO
GOD: En glutenfri krumkake vil mange sette pris på. Foto: MATOPPSKRIFT.NO Vis mer

Kokosmakroner er et eksempel, nøttetopper og delfiakake er andre.

Noen oppskrifter tilhører sjangren «man tager hva man haver». Under krigen ble det ofte brukt potetmel i krumkaker istedenfor vanlig mel på grunn av tilgangen på mel.

- Moren min lager ennå noen av krumkakene sine på denne måten. De blir helt glutenfrie, forteller Knut Pettersen,daglig leder av matoppskrift.no, et nettsted for allergikere og andre på jakt etter dietter og næringsinnhold.

Andre kaker ble bakt med havre istedenfor hvete, som også er glutenfritt.

- Da måtte de bruke ekstra bakepulver eller gjær for bedre heving, sier Pettersen.

Mange leter En halv million lesere er innom matoppskrift.no i desember. Mange leter etter oppskrifter med ingredienser de tåler.

Nettstedet har flere artikler om temaet.

Etter å ha drevet nettstedet siden 2002, har Pettersen statistikk på hvilke glutenfrie julekaker som er mest populære.

Han har samlet dem i en egen artikkel, basert på lesernes tilbakemeldinger, og håper på mange glutenfri julekaker i norske hjem denne jula.

NØTTER: Nøttetopper er populært i jula. Foto: MATOPPSKRIFT.NO
NØTTER: Nøttetopper er populært i jula. Foto: MATOPPSKRIFT.NO Vis mer

Hvilke alternative oppskrifter du bør satse på til jul?

Pepperkaker, nøttetopper, krumkaker, potetmeltopper og kokoskaker.