Baker uten sukker og mel

Annika Rogneby har fem oppskrifter på lavkarbo-kaker.

SUKKERFRITT: - Det viktigste for meg er å holde blodsukkeret stabilt, derfor spiser jeg ikke den typen karbohydrater som får det til å gå opp og ned som en jojo. Derfor spiser jeg bare kaker som er bakt etter dette prinsippet, sier kake-entusiast Annika Rogneby. FOTO: Svein Brimi
SUKKERFRITT: - Det viktigste for meg er å holde blodsukkeret stabilt, derfor spiser jeg ikke den typen karbohydrater som får det til å gå opp og ned som en jojo. Derfor spiser jeg bare kaker som er bakt etter dette prinsippet, sier kake-entusiast Annika Rogneby. FOTO: Svein BrimiVis mer

Da Annika Rogneby (35) begynte sin lavkarbodiett og måtte kutte ut sukker og hvetemel, trodde hun at hun måtte gi opp sin kjære hobby; kakebaking.

Men så begynte hun å eksperimentere. Nå har hun samlet alle oppskriftene i det som kanskje er verdens første lavkarbo-bakebok, "Bakeglede uten sukker".

- Jeg slet med hodepine og dårlig fordøyelse. Det var årsaken til at jeg la om kostholdet for en del år siden.

Laget oppskrifter selv Først kuttet hun ut poteter, frukt, ris og pasta. Det gikk helt fint.

- Så kuttet jeg ut hvetemelet og sukkeret også. Det gjorde underverker for helsen min. Hodepinen forsvant. Jeg var ikke lenger oppblåst i magen. Det konstante søtsuget ble også borte, og jeg følte meg både mett og fornøyd.

Men det etterlot seg også et savn.

- Hvordan skulle jeg kunne bake uten mel og sukker? Baking har nemlig alltid vært min store hobby, min måte å være kreativ på, sier Annika.

Hun saumfarte Internett på leting etter oppskrifter, men fant ingen som tilfredsstilte hennes krav til sunne ingredienser.

- Det å spise mat tilnærmet uten karbohydrater til fordel for mer fett hadde gitt meg en så mye bedre hverdag at jeg ikke var villig til å inngå noen kompromisser. I nesten tre år lot jeg derfor være å bake. Men så, sommeren for halvannet år siden, kom bakelysten tilbake for fullt.

Prøvesmaking Hun bestemte seg for å bruke ferien til å eksperimentere seg frem til kakeoppskrifter kun bestående av naturlige, sunne ingredienser.

- Lyktes jeg, ville jeg lage en bakebok. For når jeg hadde lett etter oppskrifter på lavkarbo-kaker, var det sikkert mange andre der ute som hadde gjort det samme. Jeg oppsøkte helsekostbutikker og søkte på nettet etter ingredienser. Og så gikk jeg i gang. Mannen min, som også er veldig glad i kaker, hadde en drømmeferie det året. Han fikk nemlig jobben med å smake, sier Annika.

Sparer ikke på fettet Hun er svensk, jobber til daglig som IT-konsulent og pendler mellom hjemmet i Luleå og jobben i Stockholm. Akkurat nå er hun gravid med sitt første barn, og tillater seg derfor å spise det kroppen vil ha. Men ellers sverger Annika til LCHF, et kosthold med lite karbohydrater og relativt mye fett.

- Med et slikt kosthold holder man blodsukkeret stabilt. Det er alfa og omega både for vektkontroll og god helse, mener Annika, og forteller at dette også er prinsippet bak oppskriftene i boken, som nylig ble utgitt i Norge.

- Jeg bruker blant annet meierismør, mandler og andre nøtter, crème fraîche, mørk sjokolade og helfete oster.

Ingen oppskrifter inneholder gluten, og kakene kan derfor spises av alle.

NØTTEGODTERI: Pass på at du bruker mørk sjokolade med et høyt kakaoinnhold. Foto: Mikael Eriksson / M Industries
NØTTEGODTERI: Pass på at du bruker mørk sjokolade med et høyt kakaoinnhold. Foto: Mikael Eriksson / M Industries Vis mer

- De smaker himmelsk og gjør godt. Man blir rett og slett glad av å spise disse kakene, sier hun.

Passer ikke til alt - Kan man bake alt mulig etter lavkarbo-prinsippet?

- Nei, alt som krever gjær, er vanskelig å få til. For da trengs sukker. Men det er så mye annet godt man kan lage at det ikke etterlater noe savn, sier Annika.

- Dine egne favoritter?

FRISTELSE: Bringebærpai kan serveres med friske bær og crème fraichê. FOTO: Svein Brimi
FRISTELSE: Bringebærpai kan serveres med friske bær og crème fraichê. FOTO: Svein Brimi Vis mer

- Muffins med blåbær og bringebær. Og Bounty, som jeg lager ved å dyppe kokosmasse i sjokolade. Det er rett og slett en himmelsk munnfull, sier bakebokforfatteren.

Nøttegodteri Ca. 15 stk.
100 g mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold
150 g blandede nøtter, gjerne saltede
Smelt sjokoladen, rør inn nøttene og hell røren i små kakeformer. Sett formene kaldt så sjokoladen stivner. Oppbevares i kjøleskap.

Bringebærpai ½ dl sukrin
1 dl sukkerroefiber (Fibrex)
3½ dl mandelmel
125 g smør
1 egg
Fyll:
3 dl bringebær
½ dl sukrin
1 egg
200 g Philadelphia-ost
1 knivspiss vanilje
revet skall av ½ sitron
Ha mandelmel og sukrin i en mikser. Skjær smøret i biter og ha oppi. Tilsett egget og bland godt. La deigen hvile i kjøleskapet i ca. 1 t. Dekk deretter en paiform med deigen. Prikk bunnen med en gaffel, og forstek paideigen i 10 min på 200 grader. Bland alt til fyllet, bortsett fra bærene, i en mikser. Hell bringebærene i røren og rør forsiktig. Hell alt i paiskallet, og la det steke i ca. 35 min. Server med krem eller hjemmelaget vaniljesaus.

Kardemommekake 3 egg
1½ dl sukrin
¾ dl Bake Pro
1¾ dl mandelmel
2 ts bakepulver
1 ss kardemomme
100 g smeltet smør
1 dl varmt vann
Sett stekeovnen på 175 grader. Visp egg og sukrin til det blir tykt. Tilsett mandelmel blandet med Bake Pro og kardemomme. Bland smøret og det varme vannet. Hell i røren. Fyll i form som rommer 1½ l, og stek midt i ovnen på ca. 45 grader.

Blåbær- og bringebærmuffins 10-12 stk.
1¼ dl sukrin
75 g smør
3 egg
½ ts vaniljesukker
100 g Philadelphia-ost eller mascarpone
1½ ts bakepulver
¼ dl fiberhusk
¾ dl mandelmel
1½ dl bringebær/blåbær
Sett ovnen på 200¿. Rør smør og sukrin til det blir porøst. Tilsett eggene og visp. Bland i vaniljesukker og Philadelphia-ost. Rør deretter i alle de tørre ingrediensene. Tilsett bærene og rør forsiktig om. Hell rørene i formene (papirformer bør plasseres på et muffinsbrett for best resultat). Stekes midt i ovnen i 30 min.

Kokos-sjokolade à la Bounty 12-14 stk.
1 dl sukrin
50 g kokosfett
1 dl fløte
1 dl kokosmelk (gjerne økologisk)
200 g revet kokos
100 g mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold (over 70 %)
Smelt sukrin og kokosfett i en gryte. Tilsett kokosmelk, fløte og kokos og la det koke svakt. Rør sammen alt og la det stå i kjøleskapet og hvile 1 t. Smelt sjokoladen forsiktig i mikrobølgeovn eller vannbad. Dypp kokosbitene i sjokoladen. Sett bitene i fryseren for at de skal kjølne. Oppbevares deretter i kjøleskap.

Les også: Stor lavkarbo-guide med oppskrifter og masse tips Lavkarbo-diett som virker
De beste slanketipsene
Ned i vekt med suppekur

Saken ble opprinnelig skrevet av Hjemmet for Klikk.no. Les her.

KARDEMOMME: Husk romtemperatur på ingrediensene når du baker, så blir resultatet like vellykket som denne kardemommekaken. FOTO: Svein Brimi
KARDEMOMME: Husk romtemperatur på ingrediensene når du baker, så blir resultatet like vellykket som denne kardemommekaken. FOTO: Svein Brimi Vis mer
MUFFINS: En suksess på bordet uansett anledning. FOTO: Svein Brimi
MUFFINS: En suksess på bordet uansett anledning. FOTO: Svein Brimi Vis mer
KOKOS: Her er en versjon av Bounty - med litt sunnere ingredienser. FOTO: Svein Brimi
KOKOS: Her er en versjon av Bounty - med litt sunnere ingredienser. FOTO: Svein Brimi Vis mer