EGEN FØLELSE: Å sitte der, kjenne varmen og la minuttene gå mens du venter på maten kan gi feriefølelse på en-to-tre. Foto: LISE VON KROGH
EGEN FØLELSE: Å sitte der, kjenne varmen og la minuttene gå mens du venter på maten kan gi feriefølelse på en-to-tre. Foto: LISE VON KROGHVis mer

Bålforbudet over: Lag herlig mat utendørs

Bloggerens tips: Pizzamel gir perfekte pinnebrød.

• Flere matsaker på db.no/mat
Sommerferien føles allerede fjern, og langtfra alle har en høstferie å se fram til, men feriefølelsen går an å dyrke.

Mye handler om å bryte rutiner. Et slikt brudd kan være å ta med maten ut.

Det er noe spesielt ved å spise middag rundt et bål.

Men hva skal man by på?

Økologisk speltmel, god kylling, gulrot og tacokrydder blir garantert suksess utendørs.

Fra 15. april og fram til denne uka (15. september) har det vært bålforbud.

VERDENS BESTE: Matblogger og ernæringsfysiolog Lise von Krogh har latt seg inspirere av brorens speiderfortid. Fyllet er tacokrydret kylling og grønnsaker. Foto:LISE VON KROGH
VERDENS BESTE: Matblogger og ernæringsfysiolog Lise von Krogh har latt seg inspirere av brorens speiderfortid. Fyllet er tacokrydret kylling og grønnsaker. Foto:LISE VON KROGH Vis mer

I vår-og sommermånedene er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i eller i nærheten av skog.

Nå er høsten her og brannfaren mindre. Det må feires.

Men sjekk reglene for bålbrenning før du setter i gang.  Reglene finner du her.

God middag Å kjenne varmen fra bålet mens du spiser deilig middag er en perfekt kombinasjon.

Pinnebrødene er morsomst å lage på selve turen, men det er lov å jukse litt. Lag deigen og fyllet på forhånd hjemme.

Så gjør du resten av tilberedningen rundt bålet.

Litt sunnere Jeg prøver ofte å gjøre maten litt sunnere, men også bedre på smak.

PINNEBRØD: Bruk litt pizzamel. Det har elastisk gluten som lett hever og som henger sammen når du skal tvinne det rundt en pinne, råde Lise von Korgh. Foto: JOHN HARALD KNUTSSON
PINNEBRØD: Bruk litt pizzamel. Det har elastisk gluten som lett hever og som henger sammen når du skal tvinne det rundt en pinne, råde Lise von Korgh. Foto: JOHN HARALD KNUTSSON Vis mer

Sunn mat skal jo smake godt, hvis ikke er jo hele vitsen borte. Smak er mer enn salt, sukker og fett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaken kan fremheves ved å bruke mel med mer aroma, for eksempel spelt, rød løk i stedet for gul løk og valg av krydder som ikke bare inneholder masse salt, men også andre kryddere/urter.

Dette prinsippet brukes i denne oppskriften.

I stedet for å bruke bare siktet hvetemel eller pizzamel har jeg også brukt sammalt spelt (for eksempel fra Økologisk spesialkorn).

Både på grunn av smaken, men også næringsmessig.

Sammalt mel inneholder mer fiber, jern og andre vitaminer og mineraler.

Grunnen til at jeg valgte å likevel ha i litt italiensk pizzamel, var egenskapene til glutenet.

Pizzamel inneholder siktet hvetemel som gir et elastisk gluten som lett hever, men også henger sammen når du skal tvinne det rundt en pinne.

Fyllet kan lages av mye.

De sunneste valgene er karbonadedeig eller renskåret kjøtt. I dette tilfellet valgte jeg Stangekylling i biter.

ALLE LIKER: Varme pinnebrød med tacokrydret fyll går hjem hos store og små. Foto:LISE VON KROGH
ALLE LIKER: Varme pinnebrød med tacokrydret fyll går hjem hos store og små. Foto:LISE VON KROGH Vis mer

Kylling er magert og proteinrikt. Hvitløk, rødløk og gulrot gir fiber, antioksidanter, vitaminer og mineraler.

Tacokrydret kunne jeg selvsagt laget selv, men i stedet brukte jeg en halv pose Sticky Fingers Tacokrydder som ga masse smak, uten å inneholde så mye salt.

Resultatet ble ordentlig gode og sunnere pinnebrød!