Balkongvinduet du ikke har sett maken til

15 sekunder tar det å få balkong.

LUKKET OG ÅPEN: Med et vindu fra nederlandske Bloomframe kan du selv velge om du vil ha balkongen ute.  Foto: Hurks Geveltechniek
LUKKET OG ÅPEN: Med et vindu fra nederlandske Bloomframe kan du selv velge om du vil ha balkongen ute. Foto: Hurks GeveltechniekVis mer

Med våren i anmarsj er det mange som er i full sving med å klargjøre både terrasser og balkonger for late helgefrokoster, seine venninnekvelder eller bare rett og slett en time i solveggen med en god bok. Så viktig er det for de fleste å ha en aldri så liten uteplass å kunne nyte sommeren på, at leiligheter med balkong - enn så få kvadrat den er på - har en tendens til å selges for en ganske mye større sum enn lignende leiligheter uten balkong.

For mange som bor kompakt, blir det med uteplass ofte bare med drømmen, samme hvor varm og deilig sommeren er utenfor vinduene. Men slik trenger det ikke være mye lenger. For med dette smarte vinduet fra Bloomframe trenger du bare trykke på en knapp og vips; balkongen bretter seg ut av seg selv.

Vindu blir balkong Det er ifølge trend- og designnettstedet Trendhunter et nederlandsk firma som står bak det nokså spesielle og absolutt unike konseptet Bloomframe.

«Nå kan du trekke stuen ut på balkongen», skriver nettstedet - og det er nettopp det som er kjernen i Bloomframes filosofi - å kunne lage seg en forlengelse av rommet innenfor ved å dytte vinduet utover.

Og ifølge det nederlandske arkitektfirmaet Hofman Dujardin, som står bak utformingen av vinduet, involverer det ikke noen komplisert operasjon å lage balkong av vinduet heller. Alt du trenger å gjøre, er å trykke på en knapp.

- Det tar bare 15 sekunder for Bloomframe å åpne seg ut til en smart liten balkong, forklarer Michiel Hofman i Hofman Dujardin til Klikk Bolig.

- Den dynamiske balkongen gir brukeren et 100% fleksibelt bo- og levemiljø, og passer perfekt for både eldre og nyere leiligheter i tettbebodde urbane områder.

Ingen varig fasadeendring Ifølge designnettstedet Design You Trust er ideen like genial som den er enkel: Bloomframe gir deg som bor uten noen form for uterom, muligheten til å kunne ha en balkong - uten at dette medfører noen varing fasadeendring til bygget du bor i.

- Fasaden på bygget vil i stor grad se fullstendig uendret ut, forklarer Hofman.

- Med unntak av et nytt vindu, vil det rett og slett ikke være mulig å se at det er installert noe som vil gi beboerne muligheten til en egen balkong når lysten eller været skulle være til stede.

HUSK: Selv om Bloomframe ikke vil bety en konstant fasadeendring, må du søke før du bygger balkong, så når Bloomframe lanseres, vil produktet også være søknadspliktig, om du har tenkt å bruke den som balkong.

Skal lanseres i høst Når Bloomframe endelig lanseres på messen Batimat 2013 i Paris seinere i år, har prosjektet ifølge Hofman vært i gjære i nesten et tiår.

- Den tekniske utviklingen av prosjektet har tatt litt lengre tid enn planlagt, innrømmer Hofman.

- Det har flere årsaker, blant annet at vi har byttet produsent underveis. Men nå er alt i boks, og vi er alle spente på mottakelsen Bloomframe vil få på den offisielle lanseringen i Frankrike i november.

Allerede i 2008 fikk det unike vindusbalkongprosjektet designprisen RedDotAward, og nå skal endelig forbrukere snart få muligheten til å se Bloomframe med sine egne øyne.

Bestilles på mål Om du tenker at vinduet kanskje ikke kommer til å passe på nettopp din leilighetsbygning, trenger du ikke bekymre deg.

TRYKK PÅ EN KNAPP: Og vips; stuevinduet ditt blir til en praktisk og deilig liten balkong. Foto: Hurks Geveltechniek
TRYKK PÅ EN KNAPP: Og vips; stuevinduet ditt blir til en praktisk og deilig liten balkong. Foto: Hurks Geveltechniek Vis mer

- Bloomframe-vinduet vil kunne bestilles på mål, forklarer Hofman.

- Prisen vil selvfølgelig avhenge av størrelse, og vil kunne oppgis om du kontakter forhandler.

Det unike vinduet er utformet i stål, glass og aluminium, og vil ifølge mannen bak prosjektet bestå av tre elementer: Teknikk, ramme og elektronisk kontroll.

- Både størrelse, materiale og farge vil kunne spesialbestilles, bekrefter Hofman.

- Noe som gjør at arkitekter og byggherrer har stor frihet når det kommer til hvordan vinduet skal se ut og passe til bygget.

OBS: Prosjektet er ikke godkjent i Norge ennå, og det vil være opp til Direktoratet for byggkvalitet om Bloomframe vil få en godkjenning i Norge.

Les også: Sjekk disse spektakulære byggene
Her finner du tonnevis med inspirasjon til hus og hjem
Compact Living: Smart leilighet på 23 m2
Her er hyttene som tar naturen på alvor

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

INNOVATIV GJENG: Det nederlandske arkitektfirmaet Hofman Dujardin står bak Bloomframe. Foto: Hurks Geveltechniek
INNOVATIV GJENG: Det nederlandske arkitektfirmaet Hofman Dujardin står bak Bloomframe. Foto: Hurks Geveltechniek Vis mer