Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Historisk

Ballongflukten fra Paris endte på det norske høyfjellet

Om bord hadde ballongen dokumenter som kunne avgjøre Frankrikes skjebne.

Beleiringen av Paris: Etter seks katastrofale uker var Paris siste skanse mot de seierssikre tyskerne. <br>Maleri av Jean-Louis-Ernest Meissonier, Musée d'Orsay/Wikimedia Commons
Beleiringen av Paris: Etter seks katastrofale uker var Paris siste skanse mot de seierssikre tyskerne.
Maleri av Jean-Louis-Ernest Meissonier, Musée d'Orsay/Wikimedia Commons Vis mer

Høsten 1870 trodde befolkningen i Noresund at Verdens undergang var kommet. Bygdeboka «Hallingdals historie» forteller at «I de siste dage av november måned 1870 dalte ned en luftballong ved gården Sandum nordvest for Noresund. Mange av folket der omkring blev aldeles forferdet over dette syn, som ingen av dem hadde sett make til …»

«Noen eldre kvinner som kom til stede uttalte, at dette vidunderlige måtte være utsendt av Gud i Himlen, og at Kristus med sitt følge hadde vært med denne levende klode. Men de var steget av lengere syd på landet for å holde dom over levende og døde, som de hellige skrifter omtaler.»

Bygdebokforfatteren beroliget med at fenomenet hadde en naturlig forklaring: «I ballongen var en del franske postvarer og noen brevduer. Der kom straks til stede noen skrift- og sproglærde folk, som kunde forklare at dette var en fransk postballong, som var opsendt fra Paris og skulde ut på landet med post, men at stormvind hadde ført den herop til Norge … Den voldsomme krig mellom Tyskland og Frankrike hadde utviklet sig således, at tyskerne hadde beleiret Paris, og all inn- og utførsel måtte skje med luftballonger.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?