Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Balsam-trikset redder klær som har krympet

Null problem - bare se her.

ALT HÅP ER IKKE UTE: Har favorittplagget ditt krympet? I mange tilfeller er det faktisk mulig å få tøyet tilbake til dets opprinnelige størrelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
ALT HÅP ER IKKE UTE: Har favorittplagget ditt krympet? I mange tilfeller er det faktisk mulig å få tøyet tilbake til dets opprinnelige størrelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer

Det er ikke alltid klesvasken går slik vi vil. Mange av oss opplever at sokker forsvinner. Men langt verre er det når ullgenseren eller favoritt-bomullsbuksen din krymper?

Fortvil ikke, her gir vi deg gode råd som kan hjelpe deg til å gjenopprette plaggets faktiske størrelse.

Hårbalsam redder krympede bomulsplagg Ifølge nettstedet eHow er dette en effektiv måte å redde krympede klær på - spesielt bomullsplagg.

1. Fyll én liter vann oppi en plastbøtte. Tilsett deretter 1ss hårbalsam (gjerne babybalsam).

2. Legg bomullsplagget oppi bøtten, og sørg for at det er godt dekket med vann.

3. La plagget bli liggende oppi bøtten i cirka ett kvarter. Dette vil gjøre fibrene i plagget mer mottakelig for strekking.

4. Legg deretter plagget på et tørt håndkle, og rull det sammen.

5. Strekk så ut plagget til ønsket størrelse (på et nytt og tørt håndkle), og legg noe relativt tungt oppå de ulike kantene av plagget - slik at det blir "fastlåst" i den ønskede posisjonen.

6. La plagget tørke helt. Kanskje du blir overrasket over resultatet?

Ullplagget kan også reddes Skal vi tro det samme nettstedet er det også fullt mulig å også få gjenoprettet størrelsen på krympede ullplagg.

1. Legg ullplagget i et badekar eller annet, med en blanding av hårbalsam og vann. Strekk forsiktig plagget for å utvide det til ønsket størrelse.

2. Hvis ikke dette fungerer slik du ønsker, kan du prøve å skylle med litt eddik og vann.

3. La så plagget ligge i varmt vann med en mild såpe i cirka 10 minutter for å "låse opp" fibrene. Legg det deretter ut på et tørt håndkle på et kjølig sted. Ikke skyll, rull heller plagget inn i håndkleet for å få vekk overflødig vann.

4. Strekk så plagget ut til sin opprinnelige størrelse. Strekkingen vil nemlig dra de "ulåste" ullfibrene fra hverandre.

5. La ullplagget tørke helt.

Mange tekstiler er "undermerket" Renserimester Marthe Re Lian forklarer til bonytt.no at dette med krymping av tøy er et noe komplisert tema.

- Mange tekstiler er sammensatt av flere fiber. En fiber kan krympe mens en annen ikke krymper.

- Du bør ha tekstilkunnskap for å kunne skille mellom disse.

ALT HÅP ER IKKE UTE: Har favorittplagget ditt krympet? I mange tilfeller er det faktisk mulig å få tøyet tilbake til dets opprinnelige størrelse. ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
ALT HÅP ER IKKE UTE: Har favorittplagget ditt krympet? I mange tilfeller er det faktisk mulig å få tøyet tilbake til dets opprinnelige størrelse. ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos Vis mer

Re Lian understreker at i Norge er alle butikker, det vil si detaljister, pålagt å ha vedlikeholdsmerking på varene de selger.

- Følger du som forbruker disse, skal du unngå å få krymp, fargesmitte og annet under rengjøring.

- Dersom noe galt skjer, kan du fremme kjøpsklage hos selger.

Hun forklarer videre at de i renseribransjen ser at mange tekstiler er enten feil eller " undermerket".

- Forbruker bør se på vedlikeholdsmerkingen ved kjøp, og gjerne rådføre seg med betjening. Alle tekstiler bør både kunne vaskes og renses.

- Slik har vi store muligheter for å sette tekstilene tilbake til slik de var.

Damstryk plagget Rajka Alisa fra Hvit Snipp renseri, forklarer til bonytt.no at hvis du for eksempel har vært så uheldig å krympet plagget ditt, kan det i mange tilfeller lønne seg å dampstryke det. For så å strekke det ut.

- Men vi vil jo selvsagt helst anbefale å levere plagget inn på et renseri som har "dampdukke".

Hvis du bruker tørketrommel anbefaler Alisa deg til å kjøre på kaldt- uten varme.

- Tøyet vil likevel tørke fort, og bli like fint., understreker hun.

Les også:
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?
Slik forsvinner oppvasken kjappest
Dette krypet stortrives i boligen din

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media