UBERØRT: Monte Cristo er så godt som uberørt av mennesker. Skal du hit, må du søke lang tid i forveien og i tillegg ha litt flaks. Foto: Shutterstock NTB Scanpix
UBERØRT: Monte Cristo er så godt som uberørt av mennesker. Skal du hit, må du søke lang tid i forveien og i tillegg ha litt flaks. Foto: Shutterstock NTB ScanpixVis mer

Uberørt av mennesker

Bare 1000 mennesker får besøke denne øya hvert år - du kan bli en av dem

I havet utenfor Italia.

Du har kanskje lest Alexandre Dumas legendariske roman «Greven av Monte Cristo» fra 1844?

Den øde øya der romanfiguren Edmond Dantés fant skatten, finnes i virkeligheten, den ligger i havet utenfor Porto Santo Stefano i Toscana, omtrent midt mellom Korsika og fastlandet. og har samme navn som i romanen - altså Monte Cristo, eller Montecristo.

Men, den er ikke tilgjengelig for folk flest, bare tusen turister får gå i land på den ti kvadratkilometer store øya, skriver The Local.

Må søke

To ganger i året åpnes det for besøk til den avsidesliggende øya. Og akkurat nå er et av disse vinduene åpne. Fram til 31. oktober er det mulig å ta turen ut til den idylliske øya.

KLOSTER: Ruinene av San Mamiliano-klosteret som ble forlatt på 1500-tallet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KLOSTER: Ruinene av San Mamiliano-klosteret som ble forlatt på 1500-tallet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Men, vinduet er trangt. 600 av de tusen plassene er reservert skoleklasser og studenter. De 400 resterende blir fordelt på turister som må reise i grupper på minimum 40 personer med pålagt guide. Og du får ikke tillatelse før du har søkt skriftlig.

Det er de lokale myndighetene som behandler søknaden, og behandlingstida er gjerne tre måneder. Så da er det kanskje like greit å vente på neste mulighet? Den er fra 1. til 15. april neste år.

Vernet siden 1988

Grunnen til de strenge reglene er at Monte Cristo siden 1988 har hatt status som vernet biologisk område og er i dag nasjonalpark.

Men, skulle du likevel få muligheten, hva vil du oppleve?

Øya er ubebodd, med unntak av noen få skogvoktere, men er naturskjønn og inneholder flere sjeldne planter og fugler som lever her uforstyrret av mennesker og sivilisasjon. Flere av disse artene er utryddet på fastlandet.

Folk som har vært her sier at de fikk en følelse av at tida har stått stille, at de opplevde et sted totalt upåvirket av mennesker og utvikling.

Mone Cristo beskrives som en klippe i havet, og består av tre fjell, der Monte Della Fortezza er det høyeste, 645 meter rager det over Middelhavet.

Ingen ferje

Øyas eneste bygning heter Villa Reale, inneholder et lite museum, og ligger på det eneste stedet det er mulig å gå i land - i Maestra Bay.

Det går noen stier opp i de bratte fjellene, og ved en av dem ligger ruinene av klosteret San Mamiliano. Dit tar det en drøy time å gå fra brygga.

Skal du besøke klosteret, eller kanskje den imponerende «Grotta del Santo», bør du gå raskt og effektivt, for overnatting er strengt forbudt.

Ikke er det noe sted å overnatte heller, bortsett fra under åpen himmel. Og mat og vann må du ha med deg selv, her er det ingenting å få kjøpt. Dessuten må du få kapret en båt som kan ta deg de 40 nautiske milene ut til øya. Det går nemlig ingen ferjer dit.

Skulle du likevel ha lyst til å oppleve ei europeisk øy der knapt noen andre har vært, finner du søknadsskjemaet her.