Bare 19 prosent av norske piloter mener de får nok hvile mellom arbeisøktene

- Alarmerende, sier Norsk Pilotforbund

IKKE UTHVILT: Et urovekkende høyt antall norske piloter og kabinpersonale sier de føler at de ikke får nok hvile mellom arbeidsøktene. Norsk Pilotforening mener funnene er alarmerende. Foto: NTB Scanpix
IKKE UTHVILT: Et urovekkende høyt antall norske piloter og kabinpersonale sier de føler at de ikke får nok hvile mellom arbeidsøktene. Norsk Pilotforening mener funnene er alarmerende. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norsk pilotforbund er uroet over arbeidsmiljøundersøkelsen som viser at sju av ti piloter føler seg fysisk utmattet etter endt arbeidsperiode.

- Alarmklokkene bør ringe. Vi har advart myndighetene i lang tid om problemer i norsk og internasjonal luftfart, men blir ikke hørt.

- Det kan ikke være slik at det må en ulykke til før noe blir gjort, sier leder i Norsk Pilotforbund, Petter Førde.

2500 svar

Luftfartstilsynet offentliggjorde tirsdag resultatene av den første landsomfattende arbeidsmiljøundersøkelsen i sivil luftfart der mer enn 2500 piloter og kabinansatte har svart.

Til tross for strenge hvilebestemmelser er det bare 19 prosent av pilotene og 12 prosent av kabinbesetningen som sier at de daglig opplever at de får tilstrekkelig hvile og avkobling mellom arbeidsdagene. Gjennomsnittet for norske arbeidstakere er 71 prosent.

Går syke på jobb

Nesten fire av ti piloter og seks av ti kabinansatte opplyser at de har gått på jobb to eller flere ganger det siste året til tross for at de var så syke at de burde holdt seg hjemme.

- Dette resultatet er vi ikke fornøyd med, og det er ikke bra at piloter møter syke på jobb, sier sjeflege og leder for flymedisinsk seksjon i Luftfartstilsynet, Trond Erik Strand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer