FETT NOK: Servelat er et pålegg som kan inneholde ganske mye fett. Se hvilke av disse som er sunnest. Foto: ERIK HELGENESET
FETT NOK: Servelat er et pålegg som kan inneholde ganske mye fett. Se hvilke av disse som er sunnest. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Bare en av disse får terningkast seks

Stor test av servelat.

(Bramat.no): Servelat er et pølsepålegg som er populært, ikke minst blant barn.

Servelat er et farseprodukt på lik linje med annen pølse. Det betyr at de ikke bare består av kjøtt, men også en del fett.

Som forbruker er det vanskelig å vite hvilket produkt som er sunnest, ettersom mange mat- og drikkevarer ikke har en fullstendig varedeklarasjon på seg.

Dette gjelder også servelat, der de fleste typene bare har deklarert innhold av kalorier, fett, karbohydrater og protein.

Bare noen få typer har også deklarert innhold av natrium og fordeling mellom mettet og umettet fett.

Når det gjelder servelat og andre pølsepålegg, så er det ideelle at pålegget inneholder mye protein, lite salt, lite mettet fett, men gjerne noe umettet fett.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på servelatenes innhold av kalorier, protein og fett. Mye protein har trukket opp, mens mye fett og kalorier har trukket ned.

Vi har latt poeng for fett telle dobbelt opp, ettersom dette er et pålegg som kan inneholde relativt mye fett, noe som ikke er særlig gunstig.

Ideelt sett skulle vi også sett på pølsenes fordeling av natrium og mettet og umettet fett, men etter å ha kontaktet produsentene har vi ikke fått disse tallene.

Selv om denne testen dermed ikke er optimal, får vi likevel et greit bilde på hvilken servelat som er sunnest.

Det er nemlig ikke så altfor store forskjeller på hvor mye natrium og fordeling av umettet/mettet fett de ulike servelatene inneholder.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Go' og Mager Testens vinner og testens desidert magreste servelat. Karakter: Produsent: Gilde Kalkunkorv Terningkast fem, inneholder relativt lite fett. Karakter: Produsent: Prior Kalkunkorv med pepper Terningkast fem, inneholder relativt lite fett. Karakter: Produsent: Prior Kødpølse Testens høyeste innhold av fett, men greit med protein gjør at den får terningkast 2 istedenfor 1. Karakter: Produsent: 3-stjernet Servelat Relativt høyt innhold av fett. Karakter: Produsent: First price Servelat Relativt høyt innhold av fett Karakter: Produsent: x-tra Servelat Mye fett og kalorier. Karakter: Produsent: Gilde Krydder servelat Mye fett og relativt mye kalorier. Karakter: Produsent: Nordfjord Servelat Mye fett og kalorier. Karakter: Produsent: Nordfjord Les mer på Bramat.no:
BraMat tester salamipølser
Disse påleggene bør du velge
Viktig å innføre mat tidlig