Bare et par minutter unna norsk charter-favoritt, lages noen av verdens beste olivenoljer

Er en av verdens største produsenter.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Det tar ikke mange minutter i bil fra charterlivet på nordkysten av Kreta, før hotellene forsvinner og de grønne engene dominerer landskapet.

Små, svingete veier sender bilen på en tilsynelatende forvirret tur mellom sitronlunder og bitte små landsbyer, før skiltet med «Biolea» plutselig dukker opp.

Gamle tradisjoner De grønne olivenlundene vi har passert på veien, er ikke bare et vakkert landskap som gleder turistene. Dette er også Kretas matfat.

Hellas produserer 12 prosent av verdens olivenoljer, og mye av den kommer fra Kreta. Hele 80 prosent er av høy kvalitet - ekstra virgin - noe som gjør Hellas til en av verdens største produsent av ekstra virgin olje.

VAKRE OMGIVELSER: Biolea ligger idyllisk til i landsbyen Astrikas en halvtime utenfor Chania. Foto: BIOLEA
VAKRE OMGIVELSER: Biolea ligger idyllisk til i landsbyen Astrikas en halvtime utenfor Chania. Foto: RONNY FRIMANN
GROR GODT: Jordsmonnet og klimaet på Kreta er perfekt for å produsere olivenolje av høy kvalitet. Foto: TORILD MOLAND
LITEN MED STOR SMAK: Olivenolje lages av mange typer oliven, men den vanligste typen på Kreta er Koroneiki, en liten oliven som lager store, fruktige oljer. Foto: GUILANO BORA
LITEN MED STOR SMAK: Olivenolje lages av mange typer oliven, men den vanligste typen på Kreta er Koroneiki, en liten oliven som lager store, fruktige oljer. Foto: GUILANO BORA
IDEALISTEN: George Dimitriadis er sjette generasjon olivendyrker, og det er han og kona som har utviklet Biolea til å bli den eneste olivenprodusenten på Kreta som bruker gamle steinmøller, men moderne produksjonsmetoder. Foto: RONNY FRIMANN
NYGAMMELT: Biolea er den eneste olivenprodusenten på Kreta som bruker gamle steinmøller, men moderne produksjonsmetoder. Foto: RONNY FRIMANN
NYGAMMELT: Biolea er den eneste olivenprodusenten på Kreta som bruker gamle steinmøller, men moderne produksjonsmetoder. Foto: BIOLEA
HØSTFARGER: Olivenene høstes én gang i året, fra slutten av oktober til slutten av november, avhengig av regnet. Deretter blir de vasket, renset og presset. Det går med fem kilo oliven for å få én liter olje. Foto: GUILANO BORA
VAKRE OMGIVELSER: Biolea ligger idyllisk til i landsbyen Astrikas en halvtime utenfor Chania. Foto: RONNY FRIMANN
NYGAMMELT: Biolea er den eneste olivenprodusenten på Kreta som bruker gamle steinmøller, men moderne produksjonsmetoder. Foto: BIOLEA
NYGAMMELT: Biolea er den eneste olivenprodusenten på Kreta som bruker gamle steinmøller, men moderne produksjonsmetoder. Foto: BIOLEA
NYGAMMELT: Biolea er den eneste olivenprodusenten på Kreta som bruker gamle steinmøller, men moderne produksjonsmetoder. Foto: BIOLEA
EKSTRA JOMFRUELIG: Hellas produserer 12 prosent av verdens olivenoljer, men av den med høy kvalitet - ekstra virgin - kommer hele 30 prosent herfra. Det gjør Hellas til en av verdens største produsenter av ekstra virgin olje. Foto: GUILANO BORA
VAKRE OMGIVELSER: Biolea ligger idyllisk til i landsbyen Astrikas en halvtime utenfor Chania. Foto: BIOLEA
SUNNE VARER: Biolea produserer tre forskjellige økologiske olivenoljer ? vanlig, med sitron og med appelsin, perfekt for en deilig salat. Foto: TORILD MOLAND

Og en av de aller beste kommer fra denne lille gården i Astrikas, omtrent en halvtime utenfor Chania.

Biolea er den eneste olivenoljeprodusenten på Kreta som bruker gamle produksjonsmetoder, og en av de få som tar imot turister.

Steinmølle - Dette er en unik måte å framstille olivenolje på. Vi bruker gamle steinmøller, men moderne produksjonsmetoder, forklarer eieren George Dimitriadis.

Han er sjette generasjon som framstiller olivenolje, men det er han som har profesjonalisert driften og funnet fram til miksen av nytt og gammelt.

- Den gamle produksjonsmetoden trenger forklaring, så vi vil gjerne vise folk, og la dem smake selv. Det er mange små detaljer som gjør at denne produksjonen er annerledes som du ikke kan se, og som gjør oljen langt sunnere.

Søt og sunn Produksjonsprosessen er ikke innviklet, og det er lett å skjønne når George forklarer. Alt på gården er gammelt, selv steinene, og metoden er en kopi av slik bestefaren drev.

VAKRE OMGIVELSER: Biolea ligger idyllisk til i landsbyen Astrikas en halvtime utenfor Chania. Foto: BIOLEA
VAKRE OMGIVELSER: Biolea ligger idyllisk til i landsbyen Astrikas en halvtime utenfor Chania. Foto: BIOLEA Vis mer

Olivenene høstes én gang i året, fra slutten av oktober til slutten av november, avhengig av regnet. Deretter blir de vasket, renset og presset. Det går med fem kilo oliven for å få én liter olje.

De gamle steinene er langt mer skånsomme mot olivenene, slik at skinnet ikke blir revet i stykker. Skinnet er nemlig bittert, og det gjør at oljen også kan få en bitter smak.

Uten vann Biolea bruker heller ikke vann i prosessen, for antioksidanter og vitaminer er vannløselige. Det gir en olje som er litt søtere enn olivenoljer flest og overhodet ikke bitter.

Når hele familien etterpå får smake Bioleas tre oljetyper: Ren olje, olje tilsatt sitron og olje tilsatt appelsin - liker til og med de minste tørre brødbiter dyppet i olje.

Og uansett hva du gjør - pakk lett, for kofferten blir garantert mange kilo tyngre etter denne dagsutflukten.