Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Bare ett merke tåler minusgrader

Skal vi tro mobilprodusentene selv.

ER DETTE GREIT? Å bruke mobilen i -8 kan gå helt fint, men produsentene ser helst at du ikke gjør det. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ER DETTE GREIT? Å bruke mobilen i -8 kan gå helt fint, men produsentene ser helst at du ikke gjør det. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide.no: Du har kanskje opplevd det selv på denne tida av året:

Du går ut, tar mobilen opp av lomma, og etter kort tid skrur den seg av til tross for at du hadde mer enn nok strøm igjen på batteriet.

Som vi har nevnt tidligere her på DinSide, kan det være problematisk å bruke smartmobilen når det er minusgrader ute.

Elektroniske produkter påvirkes nemlig av kulde. På mobiler ser man blant annet dette på batterikapasitet og hvordan skjermen fungerer.

I takt med at vi bruker telefonene våre stadig mer, opplever flere også at de streiker når vinteren setter inn. Men skal det egentlig være sånn?

Skal tåle norsk vinter - Alle mobiler som selges på det norske markedet skal kunne tåle norsk vintervær, forteller kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øystein Schmidt, til DinSide.

Men, og her er det et stort men:

- Bare så lenge man holder seg innenfor produsentenes generelle anvisninger og bruker sunn fornuft, sier Schmidt.

- Er det noen telefoner som tåler kulde bedre enn andre?

- Nei, ren motstand mot kulde er relativt lik fra modell til modell og fra produsent til produsent. Produsentenes grenser varierer litt, men det er ikke store forskjeller, sier Schmidt.

Hva anbefaler produsentene? Vel, dette er ikke noe de snakker høyest om. De færreste produsentene nevner temperaturgrenser i brukerveiledningen som følger med telefonen, og flere har også gjemt informasjonen godt bort på nettsidene sine. Én av produsentene oppgir faktisk ikke brukstemperaturer i det hele tatt.

Minstetemperaturene er ikke spesielt lave. Og det er altså bare Sony som ser ut til å mene at minusgrader er forenlig med bruk av mobil.

SVART PÅ HVITT: Slik har produsentene ordlagt seg. Skjermdump: PRODUSENTENES NETTSIDER
SVART PÅ HVITT: Slik har produsentene ordlagt seg. Skjermdump: PRODUSENTENES NETTSIDER Vis mer

Det er åpenbare tekniske årsaker til dette, men selvsagt skal selskapene også ha ekstra juridisk dekning med tanke på garanti og reklamasjon.

På bildet ser du hvordan produsentene har ordlagt seg, mens faktaboksen gir vår oversikt.

Er vanntette telefoner bedre? Det overrasket oss at Sony var de eneste som tør å stå for at deres telefoner tåler vanlig nordisk vintertemperatur. Erik Sandsmark i Sony Mobile Norge har imidlertid ikke noe godt svar på hvorfor det er tilfelle.

- Du kan trygt bruke Z1 ned til minus ti. Hvis det står i brukermanualen, står vi inne for det, sier Sandsmark til DinSide.

Sonys toppmodell er også den eneste av de ovennevnte som er vanntett. Sandsmark mener det ligger i sakens natur at en vanntett telefon har bedre forutsetninger for å fungere på vinterstid.

Z1 tåler nemlig å falle i snøen. Telefoner som ikke er vanntette, har mindre sjanse for å overleve, ettersom væske trenger inn. Helt trygg skal du likevel ikke føle deg. Det er nemlig ingen selvfølge at du får erstatning, noe blant annet denne kunden fikk oppleve.

Flere andre mobilprodusenter har riktignok kastet seg på vanntett-bølgen i seinere tid, deriblant Samsung med sin Galaxy S4 Active.

Den farlige fukten For det er ikke nødvendigvis kuldegrader som ødelegger mobilen. I mange tilfeller er det fukt og kondens som er årsaken, og ofte er det selvforskyldt.

- Hvis du bruker mobilen slik at den blir kald, og deretter legger den i en varm innerlomme, vil det kunne oppstå kondens, forklarer Øystein Schmidt i Elkjøp.

Kondens forårsaker korrosjon i de elektriske kretsene, noe som sakte, men sikkert tar livet av telefonen. Det er også verdt å merke seg at vanntette telefoner ikke beskytter mot indre kondens.

- For å unngå kondens bør oppvarmingen av mobilen skje så gradvis som mulig. Den enkleste og mest gjennomførbare måten kan det være å legge mobilen i en kjølig yttergang når du kommer hjem, og hente den inn i stua seinere, sier Schmidt.

Hvis fukt er årsaken til at telefonen din slutter å virke, får du ikke reparasjon på garantien, i hvert fall ikke helt uten videre.

Elkjøp sier de ikke har noen rapporter eller indikasjoner på at det returneres eller sendes inn flere produkter på grunn av kuldeperioder eller snø.

- Så hva skal til for at dere avviser en reklamasjon på en vinterødelagt mobil?

- Det eneste som vil kunne være grunn til diskusjon rundt en eventuell reklamasjon, vil være om væskeindikatorer er slått ut, eller om det er synlige skader på mobilen, sier Øystein Schmidt.

Har du noen mobilhistorier om vinterødelagte mobiler? Del dem under!
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Flere saker om mobilen din får du her:
Har du sjekket fuktindikatoren på mobilen din? Slik finner du den!
Se også hva du gjør når mobilen blir våt

Hele Norges coronakart