Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Bare ett til to dødsfall pr. million flyreiser

Se hjerterådene fra Dagbladets reiseekspert.

HOLDES IKKE HJEMME: Det skal, ifølge reiselege Gunnar Hasle, noe til at leger fraråder folk å reise på grunn av hjertesykdom, selv om hjertesykdom er en av de vanligste alvorlige medisinske tilstandene ved utenlandsreiser. 
Arkivfoto: ESPEN RØST
HOLDES IKKE HJEMME: Det skal, ifølge reiselege Gunnar Hasle, noe til at leger fraråder folk å reise på grunn av hjertesykdom, selv om hjertesykdom er en av de vanligste alvorlige medisinske tilstandene ved utenlandsreiser. Arkivfoto: ESPEN RØST Vis mer

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Er det farlig å fly om man har hatt hjerterelaterte sykdommer?

Mange har spørsmål om å kombinere alvorlige sykdommer med flyturer. En av dem er Stine, som sendte sitt spørsmål på e-post til Dagbladets reiseeksperter.

- Hvis man er plaget med hjerteflimmer og fortykket hjerte - kan man fly trygt da? spør hun.

- Ikke flyforbud - Det er ikke noe flyforbud ved atrieflimmer. Sannsynligvis går du på Marevan, som også vil beskytte mot blodpropp ved flyreiser, sier Dagbladets reiseekspert, lege ved Reiseklinikken Gunnar Hasle.

Om blodtrykket er under kontroll, skulle ikke det være noe problem, mener han.

Ved hjerteklaffefeil som gir hjertesvikt kan det likevel være problematisk, fordi lufttrykket i flykabinen omtrent tilsvarer trykket 2400 meter over havet - altså som på Galdhøpiggen, forklarer Hasle.

Hør med legen Også om du får tung pust eller vondt i brystet ved de minste anstrengelser når du er på bakken, kan en flyreise bli problematisk, forteller reiselegen.

- Om du er i god form, ser jeg ingen grunn til at du skal la være å fly, men dette må du eventuelt rådføre deg om med en hjertelege som kjenner tilstanden, råder han, og legger til:

- Ut over dette er det ingen spesielle forholdsregler.

Fly etter hjerneslag? - Er det farlig å fly når man har hatt hjerneslag? Jeg har også paroxystisk atrieflimmer, skriver Tone i en e-post.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Man bør ikke fly de første ukene etter et hjerneslag. I hvert fall første gang man flyr etter hjerneslaget bør man reise med følge, da man kan bli uklar, råder reiseekspert Gunnar Hasle.

- Du har sikkert fått blodfortynnende og platehemmende midler for å forebygge nye slag. Det er mange som ikke liker å gå på medisiner, men jeg må bare understreke hvor viktig disse medisinene er, og spesielt under flyreiser, fortsetter han.

Få dødsfall på fly Om du har paroxystisk atrieflimmer bruker du kanskje Marevan også, og det er en fordel, forteller Hasle.

Ifølge reiselegen skal det generelt noe til at leger fraråder folk å reise på grunn av hjertesykdom, selv om hjertesykdom er en av de vanligste alvorlige medisinske tilstandene ved utenlandsreiser.

- Det er bare ett til to dødsfall pr. million flyreiser, så det kan nesten se ut som om det er tryggere å fly enn å være hjemme, avslutter Hasle.