Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Bare kakene fra Ikea inneholder palmeolje

Skal du først spise pepperkaker, velg de sunneste.

TRADISJON: Pepperkaker hører jula til. Dessverre er de fulle av kalorier, så det gelder å spise med måte. I år har de aller fleste produsentene  erstattet palmeoljen med annet fett. Foto: ERIK HELGENESET
TRADISJON: Pepperkaker hører jula til. Dessverre er de fulle av kalorier, så det gelder å spise med måte. I år har de aller fleste produsentene erstattet palmeoljen med annet fett. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
(Bramat.no): Vi spiser ikke pepperkaker fordi det er sunt, men fordi det er tradisjon og fordi mange syns det er godt.

Derfor er kanskje en «sunnhetstest» av pepperkaker helt unødvendig?

Nesten fri for palmeolje En positiv ting ved at vi gjør tester som denne, er at det faktisk påvirker produsentene til å strebe etter å lage litt sunnere varianter.

I år er det for eksempel kun én type pepperkaker som inneholder palmeolje, og det er den du får kjøpt på IKEA.

Slik var det ikke tidligere!

Palmeolje inneholder en fettsyre som heter palmitin, som er kraftig kolesteroløkende.

Istedenfor palmeolje bruker produsentene nå fullherdet olje, eller shea og kokosolje.

Dette er også mettet fett, men ikke like kolesteroløkende som palmeolje.

Vær oppmerksom på at vi kun har testet pepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene og på IKEA!

Pepperkaker som du kjøper andre steder, kan fremdeles inneholde palmeolje.

Les også: Pass deg for palmeolje

Mye sukker og kalorier Selv om pepperkakene ikke lenger inneholder palmeolje, så er de likevel fulle av sukker, fett og kalorier.

En pepperkake metter ingenting, men spiser du flere pepperkaker av gangen ganske ofte, kan det fort bli de ekstra kaloriene som legger seg på sidebeina i løpet av juletiden.

Men selvfølgelig skal vi spise pepperkaker nå som det er jul!

Det gjelder bare å begrense inntaket.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdige pepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, sukker, salt og mettet fett.

Vi hadde tenkt til å gi minuspoeng til pepperkaker som inneholdt palmeolje, men siden dette kun gjaldt IKEA sine pepperkaker, og disse mangler deklarering slik at de ikke fikk terningkast uansett, ble dette ikke nødvendig.

Mye protein har trukket opp, mens innholdet av energi, mettet fett, salt og sukker har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 4 og det dårligste terningkast 2.
Vi har valgt å ikke bruke høyere terningkast enn 4 i denne testen ettersom pepperkaker ikke kan sies å være sunt.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Bertil pepperkaker Testens vinner. Minst sukker og kalorier og salt, men litt mye mettet fett. Karakter: Produsent: Baxt AS Berthas pepperkaker Mer kalorier, sukker og salt enn vinneren, men mindre mettet fett. Karakter: Produsent: Baxt AS Bjørken pepperkaker Mer kalorier, sukker og salt enn vinneren, men mindre mettet fett. Karakter: Produsent: Baxt AS Bjørken pepperkakehjerter Mer kalorier, sukker og salt enn vinneren, men mindre mettet fett. Karakter: Produsent: Baxt AS Figurbakte pepperkaker Mer kalorier, sukker, salt og mettet fett enn vinneren. Karakter: Produsent: Sætre Sætres beste pepperkaker Mer kalorier, sukker, salt og mettet fett enn vinneren. Karakter: Produsent: Sætre Pepparkaka Ingen terning pga manglende deklarering. Produsent: Ikea Les mer på Bramat.no:
Sunn og bærekraftig middag
Velg en aktiv desember
Usunt med brunost til barn?