Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Bare karbonadedeiger får seks i test, men til mors kjøttkaker velger du kjøttdeig

Mer fett gir mer smak.

FEM SEKSERE: Karbonadedeig er betydelig magrere enn kjøttdeig, inneholder mindre kalorier og er bedre for helsa, men smaker også mindre.  Foto: ERIK HELGENESET
FEM SEKSERE: Karbonadedeig er betydelig magrere enn kjøttdeig, inneholder mindre kalorier og er bedre for helsa, men smaker også mindre. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): Denne gangen har vi testet kjøttdeig og karbonadedeig av storfe.

Den største forskjellen mellom disse to er at mens kjøttdeig inneholder mye fett, er karbonadedeig forholdsvis mager. Det er derfor ingen overraskelse at karbonadedeigene vinner denne testen.

Men det er viktig å være klar over at dette er en test der vi rangerer produkter etter næringsinnhold, ikke smak og bruksområde. Om du skal velge kjøttdeig eller karbonadedeig avhenger av smak, bruksområde og om du ønsker en mager kjøttdeig eller ikke.

Skal du lage tradisjonelle kjøttkaker spedd på klassisk måte med litt mel og væske, så egner den vanlige kjøttdeigen seg best.

Men til retter som pizza, kjøttsaus, gryteretter, lasagne eller taco, kan du gjerne bruke karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller kjøttdeig av svin som er magrere enn den tradisjonelle kjøttdeigen av storfe.

Uten vann og salt De fleste karbonade- og kjøttdeiger tilsettes vann og salt. Vann tilsettes for å få opp vekten.

En kjøttdeig kan ikke inneholde mer enn 5 % vann og maksimalt 1 % salt. Saltet virker konserverende, og gjør at kjøttet holder bedre på kjøttsaften under varmebehandling.

Kjøttdeig som inneholder salt, egner seg best når du skal forme kjøttet, for eksempel når du skal lage kjøttkaker.

Skal du lage kjøttretter som lasagne og taco, kan du godt bruke kjøtt uten salt.

Men hvis du kjøper kjøtt uten salt fordi du vil kutte ned på saltforbruket, for deretter å tilsette salt under tilberedning, går vinningen opp i spinningen.

Stor forskjell på fettinnhold For at en kjøttdeig skal kunne kalles kjøttdeig, kan den maksimalt inneholde 14 % fett.

En karbonadedeig skal ikke inneholde mer enn 5 % fett.

Karbonadedeig er altså betydelig magrere enn kjøttdeig, noe som gjør at den inneholder mindre kalorier, er bedre for helsa, men smaker mindre enn en kjøttdeig med mer fett.

Rødt kjøtt og helse Myndighetene anbefaler oss å ikke spise for mye rødt kjøtt, ettersom et høyt inntak kan øke risikoen for bl.a. kreft i tarmen.

Vi anbefales derfor å holde inntaket under 500 g ferdig tilberedt kjøtt, som tilsvarer 700 g rått kjøtt, per uke.

En del spiser mer enn dette, men en del spiser også mindre.

Selv om man skal begrense inntaket av rødt kjøtt, er det viktig å være klar over at rødt kjøtt er en av våre beste kilder til jern. Rent kjøtt er også en fin kilde til protein.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på næringsinnholdet i et utvalg kjøtt- og karbonadedeiger av storfe. Vi har ikke tatt med kjøttdeig av svin og kylling i denne testen.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, protein, fett, natrium og andel kjøtt. Mye kalorier, fett og salt har trukket ned, mens mye protein, og andel kjøtt har trukket opp. Smak er ikke en faktor i testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 1 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Karbonadedeig m/salt og vann Lite fett, testens høyeste innhold av protein. Karakter: Produsent: Meny Karbonadedeig Magert kjøtt med lite kalorier Karakter: Produsent: Coop Karbonadedeig Magert kjøtt med lite kalorier Karakter: Produsent: Matmesteren Karbonadedeig av storfe Magert kjøtt med lite kalorier Karakter: Produsent: Gilde Karbonadedeig Magert og lite kalorier. Karakter: Produsent: First Price Kjøttdeig uten vann og salt Høyest andel kjøtt, og ikke tilsatt salt og vann Karakter: Produsent: Matmesteren Kjøttdeig storfe u/salt og vann Ikke tilsatt salt og vann, høyest andel kjøtt Karakter: Produsent: Meny Kjøttdeig uten tilsatt salt og vann En kjøttdeig som følger forskriftene om maks 14 % fett Karakter: Produsent: Gilde Kjøttdeig En kjøttdeig som følger forskriftene om maks 14 % fett Karakter: Produsent: Matmesteren Kjøttdeig av storfe En kjøttdeig som følger forskriftene om maks 14 % fett Karakter: Produsent: Coop Kjøttdeig En kjøttdeig som følger forskriftene om maks 14 % fett Karakter: Produsent: First Price Kjøttdeig storfe m/salt og vann En kjøttdeig som følger forskriftene om maks 14 % fett Karakter: Produsent: Meny Kjøttdeig av storfe En kjøttdeig som følger forskriftene om maks 14 % fett Karakter: Produsent: Gilde Les mer på Bramat.no:
Bedre sex med vektreduksjon
"Det gode kolesterolet"
Viltkjøtt — magert og næringsrikt