Bare kesam får terningkast seks

Test av yoghurt og kesam til barn.

KESAM OG YOGHURT TIL BARN: Dette er lettvint mat som inneholder mange viktige næringsstoffer. Foto: ERIK HELGENESET
KESAM OG YOGHURT TIL BARN: Dette er lettvint mat som inneholder mange viktige næringsstoffer. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Det kommer stadig nye typer yoghurt i butikkene, og etter hvert har det også kommet en del typer som ser ut som yoghurt, men som egentlig er laget av kesam.

Yoghurt eller kesam Kesam eller kvarg, som det også heter, er egentlig en type ost.

Fordelen med kesam er at det inneholder lite fett og sukker, men mye protein.

En kesam metter derfor godt uten å tilføre for mye sukker og kalorier.

La barna få yoghurt Mange vil ikke gi barna sine yoghurt fordi de tror det er altfor mye sukker i den.

Sannheten er at det fint er plass til en yoghurt, gjerne hver dag, i et barns kosthold. Det er nemlig ikke sukkeret fra yoghurt som er problemet, men sukker fra saft, kjeks, kaker og godterier.

Det er også viktig å huske at yoghurt inneholder mange viktige næringsstoffer, som kalsium og protein.

Voksen- eller barneyoghurt? I denne testen har vi bare testet yoghurter som markedsføres mot barn. Barn under 3 år skal ikke ha kunstig sukker, noe det heller ikke er i noen av disse yoghurtene.

Som vi har vist i tidligere tester, inneholder noen barneyoghurter mer sukker enn en del andre typer. Som Tine meierier den gang påpekte, kan det være misvisende å teste yoghurter laget for barn mot yoghurter som inneholder kunstig sukker.

Dette har de nok rett i, men når det er sagt: En del barn over 3 år, ikke minst de som har anlegg for overvekt, kan gjerne velge yoghurter som inneholder mindre sukker og kalorier enn de typiske barneyoghurtene.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi samlet yoghurt og kvarg som tydelig markedsføres mot barn. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, sukker, fett, kalsium og % bær pr. 100 gram vare. Mye protein, kalsium og bær har trukket opp, mens mye sukker og fett har trukket ned.

Vi har latt verdiene for fett bare telle halvparten så mye som de andre verdiene i vår totale vurdering. Grunnen til dette er at det er såpass mye forskning som viser at melkefett kanskje ikke er så ugunstig som vi tidligere har trodd.

Likevel, mye fett betyr mye kalorier, og en del barn kan med fordel begrense kaloriinntaket sitt.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 1 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Våre kilder Opplysningene til Bramats tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Dersom vi ikke har opplysninger om innholdet av alle næringsstoffer som vurderes i testen på et produkt, så får ikke denne et terningkast.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Danonino Bra med protein, og et kalsiumnivå som er høyere enn de fleste. Kvarg/Kesam. Karakter: Produsent: Danone Danonino duo Bra med protein, mye kalsium. Kvarg/kesam. Karakter: Produsent: Danone Sprett fruktkesam Mye protein, ikke for mye sukker og et høyt innhold av bær. Kvarg/Kesam. Karakter: Produsent: Tine Robby petit Bra med protein, men litt mer sukker enn de andre kvargene. Karakter: Produsent: Ehrmann Sprett mellommåltidsdrikk Lite sukker og et høyt innhold av bær. Karakter: Produsent: Tine Sprett Ikke for mye sukker, og bra innhold av bær. Karakter: Produsent: Tine Go'morgen naturell, gresk type Bra med protein, lite sukker, men ikke noe bær. Karakter: Produsent: Tine Safari Greit med sukker, relativt bra med bær. Karakter: Produsent: Yoplait Safari fruktyoghurt banan Litt mindre protein og mer sukker enn testens vinnere. Karakter: Produsent: Yoplait Danonino drink Lite fett, men også litt lite protein og bær. Karakter: Produsent: Danone Go'morgen yoghurt Mye sukker, ikke spesielt mye bær Karakter: Produsent: Tine Q yoghurt banan Testens høyeste innhold av sukker, og inneholder dessuten ikke noe bær. Karakter: Produsent: Q meieriene Les mer på Bramat.no:
Hold formen ved like i sommer!
BraMat tester middagskorn
Sannheten om E-stoffer