OSLO: En fersk undersøkelse viser at bare 2 av 100 cruisepassasjerer velger å bli om bord når cruiseskip besøker Oslo. Det er likevel flott å sitte på dekk og nyte utsikten til Norges femte lengste fjord! Foto: EIVIND PEDERSEN
OSLO: En fersk undersøkelse viser at bare 2 av 100 cruisepassasjerer velger å bli om bord når cruiseskip besøker Oslo. Det er likevel flott å sitte på dekk og nyte utsikten til Norges femte lengste fjord! Foto: EIVIND PEDERSENVis mer

Bare to av 100 cruisepassasjerer blir om bord når de besøker Oslo

Det er ikke taxiprisene som gjør at hver femte vil tilbake.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det tyske cruiseskipet «Aidastella» innledet årets cruisesesong.

Det er meldt 161 cruiseanløp til Oslo. Skipene vil bringe med seg cirka 305 000 passasjerer.

Cruisegjestene er gjennomsnittlig 57 år gamle, og hver passasjer bruker gjennomsnittlig 620 kroner under landligget.

Taxi-skrekk Cruisepassasjerene gir uttrykk for at Oslo er en av favoritthavnene i Europa, men det er ikke det norske prisnivået som sjarmerer cruisegjestene.

Ikke minst gjør de beryktede, høye taxiprisene passasjerene deprimerte. Flere skip advarer passasjerene sine om at norske taxipriser er i verdenstoppen.

Derimot er det oslofolkets vennlighet og imøtekommenheten i butikkene som gjør at cruiserne faller for den norske hovedstaden.

Det gode tilbudet av historiske severdigheter og attraksjoner gjør resten av susen. Ni av ti passasjerer sier at Oslo tilfredsstilte eller overgikk forventningene.

Kommer tilbake Den positive tilstanden framkommer i en undersøkelse i regi av Visit Oslo, som ble gjort i fjor blant cirka 2000 passasjerer og mannskap på åtte skip som besøkte Oslo.

POPULÆR: Cruisegjestene simpelthen elsker den norske hovedstaden. Ni av ti besøkende sier at de vil tilbake innen tre år. Denne karen sikrer seg ferieminner fra øverste dekk på «Celebrity Equinox». Foto: EIVIND PEDERSEN
POPULÆR: Cruisegjestene simpelthen elsker den norske hovedstaden. Ni av ti besøkende sier at de vil tilbake innen tre år. Denne karen sikrer seg ferieminner fra øverste dekk på «Celebrity Equinox». Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Prosjektleder Eva Britt Kornfeldt i Visit Oslo mener at den positive rapporten blir svært viktig i det videre arbeidet i den raskt voksende cruisebransjen.

83 prosent av de intervjuede gjestene var i Oslo for første gang.

Hver femte av de sier det er svært sannsynlig at de vender tilbake innen tre år.

Går i land Ved cruiseanløp er det sjelden at skipene tømmes for passasjerer, slik det skjer i Oslo.

Hele 98 prosent av passasjerene går i land - og nesten annenhver gjest blir med på en eller annen organisert utflukt.

Et av Oslos konkurransefortrinn er at skipene legger til midt i byen.

- Det er lett for passasjerene å ta seg rundt på egen hånd. Dette setter passasjerene stor pris på, sier havnedirektør Anne Sigrid Hamran.

Fire skip I år blir det trangt om plassen når hovedstaden får besøk av flere cruiseskip samtidig.

14. juni kommer fire skip på besøk samtidig.

Hele 38 dager er to skip innom, mens det blir trippelbesøk ti dager.

Rederiet Aida er største kunde i havna med 32 anløp, fulgt av MSC Cruises, som kommer 26 ganger på besøk.

Mer om cruise: Dette er den store snakkisen på verdens nyeste cruiseskip.