Bare to land i Europa har færre trafikkdrepte

Litauen er farligst. Se hvor det er tryggest å kjøre.

NESTEN PÅ TOPP: Norge kommer nest best ut i en undersøkelse av antall trafikkdrepte per millioner innbyggere i Europa. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
NESTEN PÅ TOPP: Norge kommer nest best ut i en undersøkelse av antall trafikkdrepte per millioner innbyggere i Europa. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I tyske Dekras årlige trafikksikkerhetsrapport finner vi en oversikt over antallet trafikkdrepte per million innbyggere i EUs medlemsland. Norge er ikke med i denne statistikken, men Vegdirektoratet kan fortelle at det her til lands var 29 drepte per million innbygger i 2012.

Hvis Norge hadde vært med i oversikten, ville vi blitt plassert på tredjeplass - rett etter Malta og Storbritannia med henholdsvis 26 og 28 drepte per million.

Fjerdeplassen innehas av Sverige med 31 per million, mens Danmark og Nederland begge har 32 trafikkdrepte per million innbyggere. Tabellen med alle landene ser du nederst i saken.

- I den grad man kan kalle noe fantastisk i denne sammenhengen, så må det være utviklingen vi har hatt i Norge de siste årene, sier fungerende direktør i Trygg Trafikk, Tori Grytli til Vi Menn Bil TopGear.

Hun peker på systematisk arbeid over lengre tid som hovedårsakene til at Norge, Sverige og Danmark er langt fremme når det kommer til trafikksikkerhet.

- Det er vanskelig å peke på én konkret årsak til at vi gjør det bra her til lands, men lavere fartsnivå, økt bruk av bilbelte og skjerpede regler for prikkbelastning er blant tiltakene som er med på å bidra til økt trafikksikkerhet. I tillegg er tiltakene som er gjort i forbindelse med veinettet de siste årene en viktig faktor. Utbygging av motorvei på ulykkesbelastede strekninger med mye trafikk og økt bruk av midtdeler er blant disse. Et koordinert samarbeid på tvers av etater over tid viser seg å gi resultater, sier Grytli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer