KRETA: Mange grekere sper på den skrale økonomien med å leie ut rom. Her ved siden av en kirke på landeveien ved Frangokastello på Kretas sørkyst.  Foto: JOHN T. PEDERSEN
KRETA: Mange grekere sper på den skrale økonomien med å leie ut rom. Her ved siden av en kirke på landeveien ved Frangokastello på Kretas sørkyst. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

Bare tre timers kjøretur fra flyplassen i Chania, føler du at du er i et helt annet land

På Kretas solside slipper du unna masseturismen i nord.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Ikke noe galt med ei uke på stranda, med sol og varme. Det er derfor mange av oss reiser til det som kalles Syden.

Men vil du oppleve Kreta slik det var før masseturismen, gjelder det å komme seg sørover på øya.

I nord går motorveien langs kysten med feriestedene på rekke og rad. Storbyen Heraklion, turistbyen Chania, den litt mer fredelige Rethymnon, og partybyene Mália og Hersonissos, for å nevne noen.

Vi tar turen sørover fra  Rethymnon. Målet er Imbrosravinen og havnebyen Chora Sfakia.

Over fjellene Vi passerer høye fjell og dype daler. Olivenlunder, blomsterenger, geiter, esler, kirker, små kafeer (kafeinoner) hvor gamle menn sitter utenfor og ser på alle som farer forbi. Antakelig diskuterer de oss også.

Små fredelige steder hvor livet går sin vante gang, som det alltid har gjort på Kreta.

 SYKKELTUR:  Det er populært å sykle på Kreta, sjøl om veiene kan være noe kronglete.  Foto: JOHN T. PEDERSEN
SYKKELTUR: Det er populært å sykle på Kreta, sjøl om veiene kan være noe kronglete. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Dette er en annen side av Kreta enn masseturismen i nord.

Høye fjell Vi blir overrasket over hvor mange høye fjell det er på Kreta.

Fjellkjeden Lefka Ori, de hvite fjellene, har snø på toppene sommerstid og en topp på 2453 meter. Til sammenlikning er Galdhøpiggen på 2469 meter over havet.

Noen dager tidligere har vi kjørt  en annen tur, fra Kissamou og sørover langs smale og svingete fjellveier ned til Elafonisi. Den turkise lagunen og rosa sanden gjør at dette blir regnet som en av de vakreste strendene i Hellas.

Paleochora Ikke langt unna ligger Elafonisi ligger også Paleochora, en liten fiskerlandsby med små hoteller hvor grekerne sjøl ferierer når de vil ha fri fra turistene.

Havnebyen Souja har også en liten ferieby for dem som vil slappe av i fred og ro og bo på enkle pensjonater og gjestehus. Men dit kan vi bare komme med båt, eller en ny kjøretur tilbake over fjellet og så sørover igjen.

Den som vil se sørsida, eller smørsida, av Kreta, må være forberedt på å kjøre øya på tvers, fra nord til sør. Det går ikke vei langs den sørlige kysten av Kreta.

Derimot går mange ferjer i rutetrafikk mellom de mange småstedene langs kysten. Passer ikke rutetidene kan du alltids finne en taxibåt eller fiskebåt som tar turen for noen euro.

Dagens tur Vi passer på få i oss lunsj på den lokale kafeen ved inngangen til Imbros-ravinen, og får med oss noen flasker vann.

Bare tre timers kjøretur fra flyplassen i Chania, føler du at du er i et helt annet land

Det er langt mellom bunkringsmulighetene langs landeveien.

Imbroskløfta, bare sju kilometer lang, er en mye enklere vandringssti for begynnere enn den langt mer kjente Samaria-ravinen.

Vi er i Sfakia-regionen. I dette fjellrike området fulgte de opprørske sfakierne sine egne lover fram til bare noen få generasjoner siden. Fremdeles følger de tradisjonen og skyter i stykker hvert eneste veiskilt langs landeveien.

Vi kjører videre mot Frangokastello, ruinene av en venetiansk borg bygget på 1300-tallet til vern mot pirater. Her ligger det også en fin strand, og det er langt mellom strandparasollene.
 
Kirkerom Langs landeveien ser vi et brått et skilt som ikke er fullt av kulehull: Rooms.

Mange grekere sper på den tunge økonomien ved å leie ut et rom. Men siden det ligger rett ved den lokale kirken med et stort og klingende klokketårn, avstår vi fra rommet.

Vi ender isteden opp på en hyggelig kombinasjon av bar og kafé i havnebyen Chora Sfakion, hvor en enslig britisk turist har sittet og lest ei bok i fred og ro hele dagen:

- Ikke skriv om dette paradiset, sier hun.

Dette er stedet for individuelle turister, og båten til Loutro - en annen av Kretas sørlige perler.

Bare tre timers kjøretur fra flyplassen i Chania, kjennes det som å være i et helt annet land.