Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Barn ingen hindring

Alenemødre er attraktive på sjekkemarkedet.

FINN KJÆRLIGHETEN: Du trenger ikke å stresse om du har litt bagasje. Kjærligheten kan du finne likevel. Foto: Crestock
FINN KJÆRLIGHETEN: Du trenger ikke å stresse om du har litt bagasje. Kjærligheten kan du finne likevel. Foto: Crestock Vis mer

Det er ingen grunn til å være redd for at markedsverdien din har tapt seg selv om du er singel forelder.

En undersøkelse fra nettdatingtjenesten Match.com viser nemlig at 8 av 10 single er positive til å møte en som har barn fra et tidligere forhold.

Kvinner mest positive 1800 norske single deltok i undersøkelsen.

Hele 82 prosent av kvinnene er åpne for å date en som har barn fra før.

Tallet er ikke like høyt blant norske singelmenn, men flertallet av mennene, 74 prosent, sier at de gjerne dater en singelmamma.

Større aksept for barn Grete Lepperød bekrefter at det i dag er større aksept enn før for at en ny partner har barn fra tidligere forhold. Hun er singellivekspert på nettstedet Singelnett.no.

- Jeg tror at ikke minst kronprins Haakon bidro til dette, da han giftet seg med Mette-Marit som hadde en sønn fra et tidligere forhold, sier hun.

Hennes erfaring er at det å ha barn fra før, nå blir godtatt i de fleste samfunnslag.

- Det har nok sammenheng med at det å ha eneansvar eller være eneforsørger ikke lenger trenger være noen «hindring» for å få tid med kjæreste, eller etablere et nytt forhold. Mange deler også omsorgen for barna på ulike måter, og er flinke til å gi hverandre rom. Med utdanning, barnehageplass til alle og gode støtteordninger, er det tross alt lettere enn før å være alene med barn. Single mødre på sjekkeren er ikke lenger på jakt etter en mann som kan forsørge barna deres, eller en ny pappa til barna, men først og fremst en kjæreste.

Den økonomiske biten og det tyngende forsørgeransvaret kan tidligere ha gjort menn mer redde for å innlede forhold til kvinner med barn, tror Lepperød.

I Match.coms undersøkelse er det kun 1 av ti som ikke kunne tenke seg å date en med barn.

Hovedgrunnen er at de vil ha friheten til å gjøre spontane ting med sin partner. Enkelte sier også at de ikke vil bli nummer to i sin partners liv, etter barna.

Enklere for alenepappaer Singelliveksperten tror det fremdeles er noe enklere for single pappaer å finne kjærligheten på ny, enn for single alenemammaer.

- Det er litt lettere for menn. De får respekt og litt mer sympati når de forteller at de er alene med barn. Det er forresten en flott holdning blant mange alenepappaer «på sjekker'n» i dag. De sier tydelig ifra om at barna er det viktigste i livet, de kommer først. Der har det skjedd en gledelig endring fra tidligere generasjon til denne, sier singelliveksperten.

Single mødre møter ikke alltid samme respekt hos single menn. Hun tror fortsatt det er slik at mange menn kjapt skygger banen om det er for mange barn med i bildet.

- Men det er jo heller ikke slik at alenemødre alltid vil ha en ny mann. De kan være redde for at det skal bli for mange ekser og liksompappaer for barna. Og har de vært alene noen år og klarer seg fint, skal det også noe til før de slår seg sammen med en ny mann, tror jeg.

Lepperøds erfaring er at de som er alene med barn, foretrekker å date andre som også har barn fra før, og som vet hva det handler om.

- Håper single får selvtillit Singellivekspert Grete Lepperød synes dette er et gledelig resultat, men spekulerer på om den positive holdningen til barn kan ha sammenheng med at Match.com har noe høyere gjennomsnittsalder, samt er noe dyrere enn andre nettdatingsider.

- Mitt inntrykk er at Match.com er «Mercedesen» blant nettdatingsider, og at medlemmene her har noe høyere inntekt og alder enn på andre nettdatingtjenester. Det kan muligens ha noe å si for resultatet, tror Lepperød.

Hanna Bergholm, nordisk markedsdirektør i Match.com, bekrefter at de befinner seg i det øvre prissjiktet sammenlignet med andre nettdatingtjenester.

ATTRAKTIV SOM ALENEMAMMA: Norske single har ingenting imot å date en som har barn fra tidligere forhold, ifølge en ny undersøkelse. Foto: IStockphoto
ATTRAKTIV SOM ALENEMAMMA: Norske single har ingenting imot å date en som har barn fra tidligere forhold, ifølge en ny undersøkelse. Foto: IStockphoto Vis mer

- Det koster 279 kroner i måneden å være medlem. Det sikrer oss at medlemmene ikke bare er ute etter en sommerflørt, men er seriøse i sin søken etter kjærlighet. Gjennomsnittsalderen hos oss er fra 25-55 år, og vi har mange medlemmer i 30-årene, men du finner medlemmer i alle aldersgrupper. Denne undersøkelsen ble gjort blant et representativt utvalg av våre medlemmer, sier Bergholm.

Hun håper at undersøkelsen vil gi en god dose selvtillit til single foreldre som ønsker å finne seg en partner.

Single vil ha barn Undersøkelsen viser også at seks av ti single, som ikke har barn, ønsker seg barn og helst innen en toårsperiode. To av ti spurte har ikke bestemt seg enda, mens 18 prosent sier at de ikke ønsker seg barn.

Majoriteten ønsker seg ett eller to barn dersom de kunne velge helt fritt.

Ring på fingeren er ikke nødvendig, ifølge flertallet. Kun 35 prosent av de spurte sier at de vil være gift før de får barn.

Til sammenligning ønsker hele 56 prosent å være i samboerskap når de blir foreldre. Menn uttrykker i større grad enn kvinnene et ønske om samboerskap, 59 prosent mot kvinnenes 48 prosent.

Les også:

- Steforeldre er positivt for barna

Slik takler du skilsmisser

Slik skilles dere uten å skade barna

- Single er ulykkelige

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media