Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Barn slutter å være søte når de er 4 år

Ny forskning viser at når barn er 4 år gamle mister de ansiktstrekkene som gjør at vi synes de er så uimotståelig søte.

SØT?: Mennesker er tiltrukket av de spesielle ansiktstrekkene babyer har, som stort hode, rundt ansikt og store øyne. Derfor synes vi en nyfødt baby er søtere enn en 4-åring. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
SØT?: Mennesker er tiltrukket av de spesielle ansiktstrekkene babyer har, som stort hode, rundt ansikt og store øyne. Derfor synes vi en nyfødt baby er søtere enn en 4-åring. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

Som nybakt mor er det ikke uvanlig at fremmede kikker ned i barnevognen din med kommentarer som "Åh, for en søt baby!". Men har du merket at oppmerksomheten avtar med årene? Det er ikke rart.

Forskere har nemlig funnet ut at vi synes at barn blir mindre søte med årene, og den magiske grensen går ved 4-års alder.

Forskere fra Kina og Canada har i en ny studie bedt 60 voksne om å rangere hvor mye de liker ansiktene til en rekke barn i alderen 0 til 6 år. Forsøket viste at både menn og kvinner syntes at babyene hadde et mer attraktivt ansikt enn de større barna, skriver Psychology Today.

Hva skjer når barna blir 4 år? Ifølge forskerne er dette fordi barnas ansikt endrer seg. Mennesker er tiltrukket av de spesielle ansiktstrekkene babyer har, som stort hode, rundt ansikt og store øyne. Disse ansiktstrekkene appellerer til vår beskyttende side, som gjør at vi får lyst til å ta vare på spedbarn - uansett om vi er i slekt med dem eller ikke. Etter hvert som barna blir eldre mister de disse ansiktstrekkene.

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen tror det at de er så søte hjelper babyer å overleve.

- Jeg tenker at dette kan komme av at spedbarn er fullstendig avhengig av at noen tar seg av dem for å overleve, samtidig som de er særdeles krevende å ta seg av. Er du 4 år er du mer selvhjulpen, kan vente lenger, kan snakke og snakkes til, og kan selv bidra i relasjonen med smil og kjærtegn. Da er det ikke lenger livsnødvendig at alle synes at du er søt, sier Gerhardsen til Foreldre & Barn.

Medfødte følelser Humanbiolog og forsker Terje Bongard kan bekrefte at dette handler om medfødte følelser.

- Hvis du konfronterer folk med dette sier de gjerne at de synes barna sine er like søte uansett alder, men en eller annen gang blir barna mindre søte. Dette handler om medfødte følelser som gjør at det er lettere for mennesker å få flere barn når vi slutter å synes at barna våre er så søte at vi har lyst til å spise dem opp, forteller Terje Bongard til Foreldre & Barn.

Tegneseriefigurer med store øyne Leketøy- og filmindustrien har utnyttet det at vi tiltrekkes av babyansikter. Både flere av Disney-figurene og spesielt figurene i japanske tegneserier karakteriseres med stort hode og store øyne. Det samme ser vi i dyreverdenen. Vi synes valper og kattunger er søtere enn hunder og katter.

- De fleste pattedyr har mange av de samme trekkene når de blir født. Det er nok noe biologisk i oss som gjør at vi faller for ansiktstrekk som store øyne og bollekinn hos små barn, men det er ikke trekk vi ønsker hos alle og enhver. Det er vel ikke så mange som foretrekker disse trekkene hos en partner, spesielt ikke hos en mannlig partner, humrer Gerhardsen.

Les også:
Babyfotografering - Se, så søte de er!
Hvordan takle barns raseriutbrudd
Slik blir fremtidens barnehage
Gode råd for bleieslutt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling